2012. február 21., kedd

Tolófánk


A tolófánk, tipikus farsangi desszert. Az első feljegyzés, a  16.század végi erdélyi fejedelem Udvari szakácskönyvéből származik, ahol még  "tolyófánk" a neve. Elnevezése, ugyan úgy mint a pánkó,(Erdélyben sok helyen így mondják napjainkban is a fánknak) az erdélyi szászból, -zsiradékon sültet jelent. Ez egy leegyszerűsített recept, ami egy égetett tészta, jóval kevesebb tojással, mint az eredeti (10 tojásos+6 tojásfehérje!) 
Többnyire igyekszem könnyű recepteket közölni, ennél még én is azt mondanám, tapasztaltabb háziasszonyok fogjanak neki, vagy aki nagyon elszánt, és főleg gyors!  A fánkokat, ugyanis habzsákból kell kinyomni a forró olajba, ami pillanatok alatt megpirul  és már fordítani kell. A mennyiség megtévesztő, mert bár kevésnek tűnik, mégis  sok lesz belőle. 
Akkor munkára fel!

Hozzávalók:
  • 1,5 dl. víz
  • 15 dkg. vaj vagy margarin
  • csipetnyi só
  • 15 dkg. liszt
  • 4 tojás
  • olaj a sütéshez
  • vaníliás porcukor megszórni
A vizet a vajjal/margarinnal és csipetnyi sóval, feltesszük főni, amikor forr, apránként, hozzáöntjük a lisztet. Egy fakanállal addig keverjük, amíg összeáll és elválik az edény falától. Ekkor lehúzzuk a tűzről, hagyjuk kihűlni, ez fontos, különben kicsapódik a tojás! Amikor már kihűlt, hozzáadjuk a tojásokat, de, csak egyenként, ezt a műveletet bízzuk a robotgépre. 
Amikor már sima a tészta, csillagcsöves nyomózsákból...itt van szükségünk a puska kezünkre! ... arasznyi darabokat nyomunk,( egy késsel elvághatjuk)  a bő, forró olajba. Vigyázat a kézre, mert a  forró gőz is megégetheti a kezünket! Arany sárgára sütjük mindkét oldalát.
Vaníliás porcukorral megszórjuk még melegen,  lekvárral is tálalható!

10 megjegyzés:

  1. Nagyon mutatós.
    Nekem van egy ojan fánk receptem amit szintén habzsákbol kell kinyomni csak anyival könnyebb hogy zsírpapírra kell köröket nyomni és papírral együt tenni a forró olajba ami pár másodperc alatt elválik tőle ekkor csipeszel kiveszem.
    Lehet ezt is így elkészíteni szerintem és akkor sokal könyebb.
    Üdv.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez mekkora ötlet, köszi! és akkor kisebb az égési veszély is :)

      Törlés
  2. De nagyon jó:) Hallottam már sokszor a tolófánról, de még sosem késztettem. Én is ismerek egy olasz fénkot, amit először papírra kell nyomni és úgy sütni. A terítőd nagyon szép, meg a tulipán is, tiszta tavaszi hangulat:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! A tulipán,eredeti holland, a gyerek sulijába jöttek vendégségbe még Karácsonyra hollandiából, és mindenki kapott 2 hagymát. Elültettük, de csak egy bújt ki!

      Törlés
  3. Nekem ez a fajta fánk még újdonság, eddig nem hallottam ilyenről. Nagyon érdekes és mutatós! (Pogácsa receptem van ami hasonló technikával készül hogy először melegíteni kell)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor még jó, hogy elkészítettem! könnyű, légies a tésztája. Ismerem én is azt a pogácsát.

      Törlés
  4. Én is hallottam róla, de nem kóstoltam, nem készítettem... Te hímezted a szép terítőt???

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bár tudok ilyen írásost, ezt nem én varrtam, családi örökség, eredeti Kalotaszegi!

      Törlés
  5. Foarte interesant! Imi place ideea! Pupici!

    VálaszTörlés