2012. február 25., szombat

Kubai kenyér

Ezt a fantasztikus kenyér receptet, Trollanyunál láttam, nagy köszönet érte, igazán sikerélményem volt! Aki még nem sütött kenyeret, ezzel a recepttel nyugodtan nekifoghat. Trollanyu  oldalán egy videó is mellékelve van, hogy egy kislány hogyan készíti... gondoltam, nekem is menne, és ment! bár, már régebben sütöttem kenyeret, egy jó ideje nem tettem, lehet ezentúl sűrűbben fogok kenyeret is sütni? 

Hozzávalók:

  • 50 dkg. liszt (nekem most sima fehérliszt volt itthon)
  • 2 tk. só
  • 1 tk. cukor
  • 2,5 dkg. friss élesztő
  • 3 dl. forró víz
  • 4-5 ek. tetszés szerinti magkeverék. (én csak lenmagot tettem, a tetejére, zabpelyhet szórtam)
Az élesztőt a meleg víz felében feloldottam, az átszitált lisztbe elkevertem, +  a sót, cukrot, majd a robotgéppel megdagasztottam, folyamatosan hozzáöntve a még megmaradt meleg vízet. Legvégén hozzáadtam a lenmagot. Meleg helyen letakarva, hagytam a duplájára kelni. Még alaposan átgyúrtam, majd cipót formáztam belőle, lekent, kilisztezett sütőlemezre raktam, a tetejét keresztbe bemetszettem, megkentem sós vízzel, megszórtam zabpehellyel, hideg sütőbe tettem, 200 fokon, 45 percig sütöttem. 
A sütőből kivéve, letakarva hagytam kihűlni. Isteni finom, ropogós kenyér, lesz legközelebb is, dupla adagból, mert nagyon ízlett! Köszi-köszi-köszi!!!



19 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki a kenyered!Zsírral kented meg a tepsit? Nekem csak szezámmagom van, de szerintem az is jó!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! margarinnal kentem ki a tepsit, és csak a közepét, ahova ültettem a cipót. Szerintem magok nélkül is finom, én is azzal variáltam ami éppen itthon volt!

      Törlés
  2. Régen néztem ide hozzád....Nagyon tetszik a kenyered! Biztos finom is :)

    VálaszTörlés
  3. Elkészítettük a pórés recepted. Szuper lett! Írtam a blogon is róla. Köszönet érte!

    VálaszTörlés
  4. Márti, ez nagyon szép, olyan aranyos, el tudom képzelni, hogy finom lehet:)

    VálaszTörlés
  5. Gyönyörű lett!! Nem formában sütötted, hanem tepsin?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is csodálkoztam, hogy ilyen kis buci lett, igen, egyszerű sütőlemezen sült!

      Törlés
  6. Ez olyan kis formás lett, először azt hittem zsömle:) Nagyon szép lett és tényleg annyira ropogós a héja. Nagyon tetszik a bevágás a tetején, olyan aranyos:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Beletrafáltál, mert úgy gömbölyítettem mint a már Limaránál látott zsemléket, de olyan kis formás lett :)

      Törlés
  7. Hú, de szép lett! Nagyon tetszik a formája is!

    VálaszTörlés
  8. Nagyon örülök, hogy megsütötted és ilyen sikerélményed van. Pont ezt vártam, hogy aki nem mert eddig belefogni, ezt az is merje, mert tudtam ezzel nem lehet "nem siker"!!!
    Nagyon örülök.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
    2. Először nem értettem a megjegyzést, aztán átlapoztam az oldaladat, és láttam, hogy te hoztad egy külföldi oldalról. Akkor köszönet érte, külön Neked is és szívesen látlak az oldalamon más apropóból is!

      Törlés
  9. Nagyon szép kis duci kenyérke lett! Én Vicuskánál szerettem bele a kubai kenyérbe, bár még nem készült el... de hamarosan:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! egy rutinos kenyérsütőnek ez meg sem kottyan :)

      Törlés