2012. február 19., vasárnap

Köménymagos sertéscomb cserépedényben


  Ez volt a mai ebédünk. Nagyon szeretem ebben a csodatálban készült ételeket, ezért nem is értem miért, nem vettem elő már ezer éve? Mivel délelőtt programunk volt, gondoltam előkészítem, és mire hazajövünk, majdnem ehetünk  is, mert minden megsül egy helyen.

Hozzávalók:
  • kb. 1 kg. sertéscomb
  • 4-5 krumpli
  • 3 fej lilahagyma
  • 4 cikk fokhagyma
  • lehet más zöldséget is mellé
  • füstölt szalonna
  • só, frissen őrölt bor, 2 ek. egész köménymag.
Az egészben hagyott combot, már tegnap megfűszereztem a sóval, borssal, köménnyel megszórtam. A cserépedényt beáztattam hidegvízbe. Ma, az edény alját beterítettem szalonna szeletekkel, rászórtam az egész fokhagymákat, erre ültettem a combot, köré rakosgattam a nagyobb darabokra vágott hagymát és krumplikat. Hideg sütőben tolva, 1 órát sütöttem lefedve egy órát 200 fokon. Mivel abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy intelligens a sütőm, beállítottam, hogy kb. mire hazaérünk már nagyjából megsüljön, aki nem rendelkezik ilyen sütővel, az kénytelen kivárni. Amikor hazaérkeztem, levettem a tetejét, és hagytam  megpirulni a húst és a krumplit még kb. 30-35 percig, közben néha meglocsoltam.

Jó étvágyat!



 És akkor egy pár kép, mint írtam programunk volt, mivel ragyogó napsütés volt, a Házsongárdi temetőbe mentünk, a szüleinkhez. Igaz, hogy térdig gázoltunk a nagy hóban, de nem számított.Nem tudom mi ütött belém, mert nem szoktam ilyen helyre vinni a gépemet, most mégis becsúsztattam a zsebembe, és de jól tettem! Nézzétek, milyen csodákra képes a természet.


Szóval, mint látjátok, itt még javában tél van!

12 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta lett az ebédetek, és milyen jó találmány ez a cserépedény! Sokkal ízletesebb is az ilyen edényben készült étel mert minden zamat benne marad az edényben! Nagyon szép lehet ez a temető már láttam egyszer egy műsorban erről pár képet. Jó nagy hó van még felétek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, azt el is felejtettem írni, hogy mennyivel finomabb és egészségesebb így az étel.
      Büszkék is vagyunk erre a temetőre! 1585-ben alapították a pestisjárvány idején. Rengeteg magyar nagyjaink nyugvóhelye.Hatalmas, ősrégi fákkal, amik az utóbbi időkben igen csak ritkult, ha lehet ilyet mondani temetőről, valóban szép!

      Törlés
  2. Micsoda színek, és isteni finom étel! Olyan a fotó mint egy magazinban!! A hókucsmás szobor a kedvencem. :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! pedig csak kutyafuttában fotóztam, mert már éhesek voltunk :)
      Nekem is az a kedvencem! hosszú percekig csak álltam és csodáltam...

      Törlés
  3. A cserépedény tényleg fantasztikus, és az étel is, amit késztettél benne:) Itt nálunk is ilyen hó van, vagy még nagyobb, a temetői képek nagyon jól sikerültek, a szobor a kucsmában és a stólával, szuper:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! Igen, csak már kicsit elszoktam ezektől a nagy telektől, amire a Budapesti telekhez képest, vissza kell szokni!

      Törlés
  4. Nagyon szépre sült a husi is, meg a krumpli is!
    Mi már tocsogunk a hólében. Nekünk amúgy is kevesebb hó jutott. S már várom a tavaszt!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaj, ne is mond, én is már alig várom, habár ma reggel csak O fok volt, és már riogatnak az árvizekkel :(

      Törlés
  5. Gyönyörű képek! De jó hogy vitted a géped!
    Megcsináltam a csöröge fánkot,kb. öt percig tartott és nyoma sem volt! Csak a kosz a konyhában mutatta, hogy azért itt valami készült!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök ha ízlett, mert gondolom ízlett, ha ilyen hamar elfogyott!

      Törlés
  6. Nagyon szeretnék egy ilyen tálat vagy töltött káposztának való nagy kerek formájút!!! :) Az intelligens sütő olyan, mint a kenyérsütőgép?- beállítható, mikor kapcsoljon be és csak készen vár a kaja, mikor hazaértetek?
    Csodaszép a kaja a fotón, aranyszínű!!
    Nem tudom, mennyire számít perverz dolognak, de szeretek temetőkben sétálni, elolvasom a szép verseket, idézeteket, szomorkodom, ha fiatalon hagyta itt valaki világunkat, gyönyörködöm a szobrokban, kovácsoltvas kerítésekben stb. Hatalmas a hó felétek, itt már tavaszodunk szinte a mai 8 fokkal.
    Van egy jó hírem, majd elfelejtettem, sikerült megvennem, amit ígértem, múlt péntekre ígérték megint, de szombaton tudtam csak bemenni érte, de mégsem hoztak árut. Ma végre, nem akartam hinni a szememnek, volt. A pénztáros emlékezett rám, amikor beléptem az üzletbe, már mondta, hogy - kaptunk :D Majd kitaláljuk, hogy juttassam el, jó?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Káposztának,is kitűnő, habár annak másikat vettem, itt megnézheted;http://www.martyhobby.blogspot.com/2010/10/feketetoi-vasar.html
      Igen,a programozás úgy működik, mint a kenyérsütőgépnél :)
      Akkor ebben a temetőben lenne nézegetni valód, mert hatalmas, és nagyon régi sírok vannak,igazi színfoltok, a modern giccsesek között! Mázlisták, azért 1 nap eltéréssel majdnem ugyanaz itt is az időjárás mint felétek. Drága vagy, nagyon köszönöm! Megbeszélhetjük, az unokahúgomat is bevonhatjuk, ugyanis Bp. él!

      Törlés