2012. február 23., csütörtök

Juhtúróval-aszalt paradicsommal töltött poréhagyma


Kérésre készítettem ezt a receptet. Sándor főleg, a csodás középkort idéző finom falatokkal kápráztatja el a látogatóit. Külön érdekesség, hogy újabban, a közölt ételeket, egy folytatásos mese kíséri. Ezért, türelmetlenül várjuk mindig az újabb fejezeteket. A mese ihlette, hogy  Húsvétkor egy nagy lakomára, a mesehős "Patkó lovag pajzsát " élőben is megmutathassa, részletek itt. Az a megtiszteltetés ért, hogy a véleményemre, ötleteimre volt kíváncsi. Szívesen teszek eleget, ennek a megtisztelő feladatnak, és remélem, hogy Neki is ízleni fog!

Hozzávalók:
  • 10 dkg. vaj vagy margarin
  • 2 db. vastag póréhagyma
  • 20 dkg. juhtúró
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg. aszalt paradicsom
  • 1 csokor kapor vagy petrezselyemzöld
  • só, őrölt fehér bors.
A póréhagymákat, 10-15 cm.-es  darabokra vágtam, és a belső részeit kinyomtam, óvatosan, mert könnyen szakad. Az áttört túrót a vajjal/margarinnal kikevertem, megszórtam a vágott aszalt paradicsommal, zöld fűszerrel, sóval, borssal ízesítettem, majd ezzel, megtöltöttem a csövecskéket. Pár órára a hűtőbe dermesztettem, így könnyebb felkarikázni, vagy rézsútosan szeletelni. Remekül néz ki, hidegtálakon!

12 megjegyzés:

  1. Nagyon jól mutat és finom lehet ! Majdnem mint a körözött csak a hagymába van töltve a túró!

    VálaszTörlés
  2. Imádom a kapor-juhtúró kettőst! Az aszalt paradicsom is jó társuk lehet.

    VálaszTörlés
  3. A vékony hagymaruha gyönyörűen összetartja!

    VálaszTörlés
  4. Apropó, elérhetőséget küldesz? (unokahúg)

    VálaszTörlés
  5. Pofonegyszerű és mégis rafinált kis recept:) Rmekül nézhet ki hidegtálakon, és az íze is csodás lehet, mert imádom a juhtúrót:)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon köszönöm Márti! Nagyon jó a leírás. Mindenképpen próbálkozni fogok ezzel. Mondjuk a paradicsomot ki kell hagynom mert az 1526 körül még nem volt, de anélkül is nagyon finom. Már elkezdtük a pajzzsal való kísérletezgetést, már ami a tálalási ötleteket illeti. A póré közepének kinyomásához hideg vízbe áztatod előtte? Soha nem próbáltam még:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szívesen! Az eredetiben sincs paradicsom, ezt most csak a mi kedvünkre készítettem így. Nem áztattam előtte vízbe, vigyázz, mert attól könnyen felkunkorodik a vége! tényleg, ha sűrűn beirdalod a póré végét, és jéghideg vízbe állítod, szétnyílik mint egy virág!

      Törlés