2011. október 29., szombat

Brassói aprópecsenye

  A Brassói pecsenyével is Magyarországon ismerkedtem meg. Itthon, nem emlékszem, hogy készítettük volna, bár Brassó Romániába van, nem tudom miért ez a neve, majd utána olvasok.  Egy rossz tapasztalat után, évekig nem is készítettem el. Röviden csak annyit említenék erről, mert nem parti képes, hogy ehhez az ételhez vásárolt hús, nem volt friss. És akkor még szépen fogalmaztam, ezért,  hosszú évekig, ha a Brassóit hallottam, megborzongtam és elment tőle a kedvem! Egyszer aztán elkészítettem, mert gondoltam,  mi lehet rossz? sült krumpli, ropogós húskockákkal, és csoda történt, mert megkóstolás után, bekerült a kedvencek közé! huss, a rossz emléknek :)
Szerintem, azért is praktikus, mert tetszés szerint más húsból is készíthető; pl.csirkéből, vagy pulykából.

Hozzávalók:
  • 60 dkg sertés szűzpecsenye vagy sovány comb
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 kis fej hagyma
  • 4 ek. olaj
  • 1 kk.majoránna
  • só, bors
  • 1 kk. pirospaprika
  • krumpli(én úgy szoktam számolni, hogy 2 nagy krumpli/fő, nekünk így elég).
A húst megmostam, leszárítottam, majd egyforma kockákra vágtam. A hagymát, fokhagymát, finomra aprítottam, a felhevített olajon üvegesre pároltam. Sóztam, borsóztam, megszórtam majoránnával,  hozzáadtam a húskockákat, fedő alatt puhára pároltam, ha szükséges, meleg vízzel pótoljuk a levet, amíg megpuhul.
A krumplikat héjastól, sós vízben megfőztem, megpucoltam, ezt is felkockáztam, megszórtam zsemlemorzsával (ettől szép aranyszínű lett) enyhén sóztam, és  serpenyőben, kevés olaj hozzáadásával, megpirítottam. 
Amikor a hús már megpuhult, fedő nélkül, ropogósra sütöttem,  hozzáadtam a pirospaprikát is. Legvégül, összeborítottam a húst a krumpli kockákkal. Fejes salátával tálaltam, de lehet bármilyen savanyúságot adni hozzá.








16 megjegyzés:

  1. Jaj de guszta!!! Éhes lettem! :)))

    VálaszTörlés
  2. Az biztos, hogy ez elfeledtet minden rossz emléket! Nagyon étvágygerjesztő!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon nagyon szeretjük:)De jó, hogy eszembe juttattad, én is nagyon megkívántam:) Úgy tudom, semmi köze Brassóhoz, az 50-es években főzte először a Mátyás pince szakácsa. Az eredeti receptben nincs hagyma és parika, de én is úgy szeretem:)

    VálaszTörlés
  4. Imádjuk! Már kétféle verzióban is készítettem, de úgy látom ahány ház annyi szokás. Azért a lényeg ugyanaz. :D Így éjfél tájt igencsak megéheztem a látványtól!!! :)

    VálaszTörlés
  5. Bors and Pepper, akkor ideje elkészíteni!

    VálaszTörlés
  6. Gerdi, gondoltam nem is írom meg a rossz tapasztalatomat, mert nem vet túl jó fényt egy gasztro blogban, de ha egyszer, sajnos, így történt?

    VálaszTörlés
  7. trollanyu, van még egy jó pár ilyen étel, aminek csak a neve az, és nem feltétlenül onnan ered. Szívesen használom a hagymát, fokhagymát, főleg a húsok ízesítéséhez.

    VálaszTörlés
  8. Barbi, én is ettem már pulykából is. Ahogy írtad, a végeredmény ugyan az! A tegnap én is elég későig meresztettem itt a szemeimet, hétköznap nem nagyon érek rá!

    VálaszTörlés
  9. Nagyon guszta! Kedvenc ételeink közé tartozik, ünnepi menűnek számít minálunk, szoktam mellé lecsót is tenni egy kicsit szaporítja !

    VálaszTörlés
  10. Éva, mi is megszerettük! A lecsót kihagyom belőle, mert azt viszont mi nem szeretjük annyira.

    VálaszTörlés
  11. Nyami, ez nagyon jól néz ki! Eddig én egyszer próbálkoztam vele, de nagyon nem lett jó. Megpróbálkozom a te recepteddel is, mert igen ígéretesnek tűnik :)

    VálaszTörlés
  12. Kedves Adél! üdvözöllek, mint új olvasómat! Akkor sok sikert, remélem ez a változat ízleni fog!

    VálaszTörlés
  13. Én a brassóihoz, amikor már készre sült a hús, belekeverek zöldborsót, (télen lehet fagyasztottat is, vagy konzerv borsót) és összeforralom vele. Konzervnél pár perc, friss borsót kicsit tovább kell a hússal párolni. Amikor ez készen van akkor a kisütött burgonyával tálalom.

    Márti, nagyon szép a blogod, gyönyörű fotókat készítesz. Gratulálok! :)

    VálaszTörlés
  14. Eszter, nagyon köszönöm! a borsós tippet külön :)

    VálaszTörlés