Édesanyám sokat sütötte nekünk,annak idején ezt a finom sütit, már-már feledésbe merült, amíg fel nem vetődött a nagy kérdés; "mit csomagoljak uzsonnára" ? Nyugodtan, süthettem volna akár, dupla adagot, mert alig volt elég, bár az a régi, nekem, valahogy mégis csak más volt :( A recept, a régi szakácskönyvünkből való !
Hozzávalók:
- 1/2 kg. liszt
- 3 dkg. élesztő
- 2 dl. meleg tej
- 2 ek. cukor
- 3 tojássárgája
- késhegynyi só
Töltelék:
- 15 dkg. darált dió
- 20 dkg. vaj
- 8 ek. cukor
Locsolni:
- 2 dl. tej
- 1 cs. vaníliás cukor.
A tészta hozzávalóit összegyúrtam, meleg helyen duplájára kelesztettem. Ez alatt, a puha vajat, összekevertem a cukorral és a darált dióval, lehet dió nélkül is, de így finomabb!
A már megkelt tésztát, téglalap alakúra nyújtottam, ujjnyi vastagra, a vajas krémmel megkentem, szorosan feltekertem. Éles késsel, 2-3 ujjnyi széles darabokra vágtam, a vágott felével alul, sorba, kikent tepsibe sorakoztattam. Előmelegített sütőben, 180 fokon, 20 percig sütöttem, után, meglocsoltam a vaníliás tejjel, visszatolva a sütőbe, még 20 percig, szép pirosra sütöttem.
Így készítette az én drága nagyikám is! Imádtam!
VálaszTörlés:)))
Egy időben elég gyakran sütöttem,de most feledésbe merült.Nagyon finom uzsonna:)
VálaszTörlésEz nagyon fincsinek tünik! Azt hiszem, ezt kipróbálom!
VálaszTörlésNagyon guszták lettek:) Szerintem én még nem is ettem darázsfészket, legalábbis nem emlékszem, nálunk mindig csiga volt. De nagyon finom lehet, ez is jó uzsonnás csomagba pakolni.
VálaszTörlésNagyon guszta ! Szeretem még fahéjjal is !:)
VálaszTörlésOlyan finom puhának tűnnek, nagyon finom lehet! Megjegyzem! :D
VálaszTörlésGusztusosak és szépek! Biztosan finom volt!
VálaszTörlésNagynéném szokott finom darázsfészket sütni, a tied is jól sikerült szerintem, nagyon gusztán néz ki.
VálaszTörlésPetra, ugye? az volt az igazi!
VálaszTörlésAleda, én is így voltam vele, ezer éve nem sütöttem!
VálaszTörlésBors and Pepper, nagyon finom, csak egész nyugodtan!
VálaszTörléstrollanyu, igen,hasonló,a csigának talán más a tésztája. Nem?
VálaszTörlésÉva, jaj,fahéjjal! úgy is nagyon finom:)
VálaszTörlésBarbi,jegyezd csak meg, nem bánjátok meg!
VálaszTörlésKreatív konyha, nagyon köszönöm, valóban az :)
VálaszTörlésKati, köszi! nálunk a Nagynéném a Zserbózseni, többek között:)
VálaszTörlésIlyet még nem készítettem, de most elmentem a receptet! Nálunk a kakaós csiga nagyon megy, de ez diósan, aztán a tejes leöntéssel nagyon finom lehet! :)
VálaszTörlésCsilla, dióval, de mint írtam, dió nélkül is készíthető, így is nagyon finom!
VálaszTörlésGuszta, én is szeretem
VálaszTörlés