2011. október 4., kedd

Darázsfészek


Édesanyám sokat sütötte nekünk,annak idején ezt a finom sütit, már-már feledésbe merült, amíg fel nem vetődött a nagy kérdés; "mit csomagoljak uzsonnára" ? Nyugodtan, süthettem volna akár, dupla adagot, mert alig volt elég, bár az a régi, nekem, valahogy mégis csak más volt :(  A recept, a régi szakácskönyvünkből való !

Hozzávalók:
  • 1/2 kg. liszt
  • 3 dkg. élesztő
  • 2 dl. meleg tej
  • 2 ek. cukor
  • 3 tojássárgája
  • késhegynyi só
Töltelék:
  • 15 dkg. darált dió
  • 20 dkg. vaj
  • 8 ek. cukor
Locsolni:
  • 2 dl. tej
  • 1 cs. vaníliás cukor.
A tészta hozzávalóit összegyúrtam, meleg helyen duplájára kelesztettem. Ez alatt, a puha vajat, összekevertem a cukorral és a darált dióval, lehet dió nélkül is, de így finomabb!
A már megkelt tésztát, téglalap alakúra nyújtottam, ujjnyi vastagra, a  vajas krémmel megkentem, szorosan feltekertem. Éles késsel, 2-3 ujjnyi széles darabokra vágtam, a vágott felével alul, sorba, kikent tepsibe sorakoztattam. Előmelegített sütőben, 180 fokon, 20 percig sütöttem,  után, meglocsoltam a vaníliás tejjel, visszatolva a sütőbe, még 20 percig,  szép pirosra sütöttem.

19 megjegyzés:

  1. Így készítette az én drága nagyikám is! Imádtam!
    :)))

    VálaszTörlés
  2. Egy időben elég gyakran sütöttem,de most feledésbe merült.Nagyon finom uzsonna:)

    VálaszTörlés
  3. Ez nagyon fincsinek tünik! Azt hiszem, ezt kipróbálom!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon guszták lettek:) Szerintem én még nem is ettem darázsfészket, legalábbis nem emlékszem, nálunk mindig csiga volt. De nagyon finom lehet, ez is jó uzsonnás csomagba pakolni.

    VálaszTörlés
  5. Nagyon guszta ! Szeretem még fahéjjal is !:)

    VálaszTörlés
  6. Olyan finom puhának tűnnek, nagyon finom lehet! Megjegyzem! :D

    VálaszTörlés
  7. Gusztusosak és szépek! Biztosan finom volt!

    VálaszTörlés
  8. Nagynéném szokott finom darázsfészket sütni, a tied is jól sikerült szerintem, nagyon gusztán néz ki.

    VálaszTörlés
  9. Petra, ugye? az volt az igazi!

    VálaszTörlés
  10. Aleda, én is így voltam vele, ezer éve nem sütöttem!

    VálaszTörlés
  11. Bors and Pepper, nagyon finom, csak egész nyugodtan!

    VálaszTörlés
  12. trollanyu, igen,hasonló,a csigának talán más a tésztája. Nem?

    VálaszTörlés
  13. Éva, jaj,fahéjjal! úgy is nagyon finom:)

    VálaszTörlés
  14. Barbi,jegyezd csak meg, nem bánjátok meg!

    VálaszTörlés
  15. Kreatív konyha, nagyon köszönöm, valóban az :)

    VálaszTörlés
  16. Kati, köszi! nálunk a Nagynéném a Zserbózseni, többek között:)

    VálaszTörlés
  17. Ilyet még nem készítettem, de most elmentem a receptet! Nálunk a kakaós csiga nagyon megy, de ez diósan, aztán a tejes leöntéssel nagyon finom lehet! :)

    VálaszTörlés
  18. Csilla, dióval, de mint írtam, dió nélkül is készíthető, így is nagyon finom!

    VálaszTörlés