2012. május 18., péntek

Tonhalas fordított pite


 Ez a pite, áldozatot kívánt, ugyanis az elfogyasztása után, mosogatásnál eltörtem :(( 
Nagyon szomorú vagyok, mert nagyon szerettem. A fiúk már nem lepődnek meg, ha csörömpölést, hallanak a konyha felől, sajnos, elég sűrűn  török-zúzok, néha értetlen módon kicsúszik, és eltörik valami, többször voltak már komoly baleseteim is... mit mondjak? igazi kétbalkezes  vagyok e téren!
A bosszúságtól eltekintve, roppant finom vacsoránk volt, szinte, pillanatok alatt.  Még a gyerek is jóízűen ette, közben ő nem is rajong a halért! Roppant egyszerű, és nagyon ízletes.

Hozzávalók:
  •    1 nagy citrom
  •   3 tojás
  •    2 dl. tej
  •    1 jó minőségű tonhal konzerv
  •    1 doboz olajos szardínia
  •    2 sárgarépa
  •    2 szál halványító zeller
  •     1 csokor zöldhagyma
  •     125 g. kukoricadara
  •      60 g. liszt
  •      1 cs. sütőpor
  •      100 g. olvasztott vaj 
  •      só, bors.
Mindkét halkonzervet, alaposan lecsöpögtettem. Egy piteforma alját vékonyan beolajoztam, és egy méretre vágott sütőpapírral beterítettem. A citromot, alaposan megmostam, vékonyra szeleteltem, elrendeztem a sütőpapíron, a szardíniával együtt.


2 tojást felvertem, 1 dl. tejjel, a felaprított sárgarépával, zellerszárral,és(nem kell előfőzni, mert mire megsül a pite, kellőképpen megpuhulnak)  a tonhallal. Sóztam, borsóztam ízlés szerint. A citrom-hal szeletekre öntöttem. Nem kell megijedni, a massza kicsit híg!


Egy nagy tálba, elkevertem a kukoricadarát, a liszttel és a sütőporral, kevés sóval. A közepében egy üreget vájtam, ide ütöttem a megmaradt 1 tojást, kevergetni kezdtem, apránként hozzáadva a megmaradt tejet. Legvégül az olvasztott vajat is hozzáadtam. A massza galuska állagú kell, legyen. Ezt a masszát is ráöntöttem, a tojásos-zöldséges keverékre, elsimítottam a tetejét.


 Előmelegített sütőben, 190 fokon, 30-35 percig sütöttem.  Amikor elkészült, egy nagy tányérral lefedtem, ami pont akkora VOLT, mint a piteforma, (amit sajnos eltörtem!)
 hírtelen mozdulattal átfordítottam a pitét a tányérra, így felülre került a citromkarikás része. A sütőpapírt lehúztam róla, forrón, citrommal meglocsolva tálaltam.



Bucataria de azi, 2011 június.

12 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta és finom lehet nagyon. Először azt hittem hogy amiben sütötted azt törted el, de látom az fémből van. A tányérodat törted el, előfordul bárkivel. Voltam már én is úgy hogy egy nap több minden csúszott ki a kezemből akkor csak kiszól a férjuram: Mit törtél már el megint? Mintha vele nem történne meg?:-(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, sajnos a szép zöldség mintás tálam tört el, azóta is siratom! Akkor nem csak nálam van ilyesmi?

      Törlés
  2. Márti, már megint valami igen különleges ételt hoztál!! Nagyon tetszik, ki fogom próbálni. Olyasmi, mint a forditott almás pite....A tányér meg nem érdekes, hacsak nem valami szép készletből való....de akkor se bánkódj érte! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, a fordított pitéhez hasonló, legalábbis a módszer! Már csak azért is volt kedves számomra, mert ajándékba kaptam a barátnőmtől!

      Törlés
  3. Válaszok
    1. Nagy kihívás volt, hal, málé? a végeredmény tökéletes lett!

      Törlés
  4. Irtó jól néz ki:) Nagyon szeretem a tonhalat, pizára szoktam tenni, de azt sem eszi meg mindenki, sajnos. Nagyon kíváncsi lennék az ízére is:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem nagyon finom, a kukoricás rétegtől kissé édeskés. Mondom, hogy még Ádám is ette! hátha...

      Törlés
  5. Kipróbálom, nagyon jónak ígérkezik.
    (hogy lennél már 2balkezes, aki ilyeneket tud?!)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, kedves vagy! Remélem ízleni fog :)

      Törlés