2012. május 2., szerda

Ricottás tortellini


A hosszú hétvége  alatt, kicsit telítődtünk a füsttel, na meg a sok grillen sülttel, ezért valami könnyebb, gyomor kímélőre vágytunk. Levesnek zöldséglevest ettünk, sok friss lestyánnal, ami kész orvosság a gyomornak, második fogásnak, tortellini készült. Aki még nem próbálta, mellékelek fázisfotókat, könnyebb legyen megérteni, de már most szólok az elején, elég nagy türelmet igényel!

Tortellinihez:
  • 40 dkg. liszt
  • 4 tojás
  • hidegvíz.
Töltelékhez:
  • 25 dkg. ricotta
  • 1 kis fej apróra vágott hagyma
  • 1 citrom reszelt héja
  • só, őrölt fehérbors.
Szószhoz:
  • 1 konzerv hámozott paradicsom
  • 4 cikk fokhagyma
  • 2 ek. olívaolaj
  • só, bors, cukor
  • bazsalikom, oregánó
  • pár levél friss bazsalikom.
A szósszal kezdtem. A felhevített olajban, megpirítottam a zúzott fokhagymát, hozzáadtam a konzervet, amit előbb leturmixoltam. Megszórtam cukorral, borssal, fűszerekkel, hagytam lassú tűzön főni, kb. 20-30 percig.
A tortellinihez, a lisztet megszitáltam, mélyedést csináltam a közepébe, majd beleütöttem a tojásokat, és elkezdtem gyúrni, annyi víz hozzáadásával, hogy rugalmas tészta legyen az eredmény. Addig kell gyúrni, amíg kisebb hólyagok nem keletkeznek a tésztába. Letakarva hagytam pihenni, amíg elkészült a töltelék.
Töltelékhez,  a ricottát összekevertem a többi hozzávalóval.A tésztát, először, sodrófával  nyújtottam, majd a derelyénél említett módon, tésztagéppel folytattam. A már kinyújtott tésztából, kétujjnyi széles csíkokat vágtam, majd ezekből egyforma kis kockákat, kb. 3x3 cm. Ezek közepére halmoztam a tölteléket, háromszögre igazítottam, lenyomva a széleket, majd a két végét összecsíptem, a csücskét lehajlítottam, így lett belőlük tortellini;







A kész gyűrűcskéket, bő, forró, sós vízben puhára főztem. Amikor elkészültek, leszűrtem, a már kész mártással összeforgattam, melegen tálaltam, friss bazsalikommal, és reszelt sajttal megszórva.



13 megjegyzés:

  1. Tényleg kézügyeeséget ígényel a tortellini, de nagyon finom lehet.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon finom lehetett és szuperek a képek, így bátrabban neki merek állni, hogy látom is mit kell csinálni :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! azért látom van aki kedvet kapott hozzá :)

      Törlés
  3. Nagyon klassz ricottával is:) Tényleg nem egy összedobós vacsora, de megéri:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez valóban nem az a kategória, de, egy nappal előbb is elkészíthető!

      Törlés
  4. Na ez tényleg türelemjáték, de megéri azt látom!! Ha tudnád milyen régen ettem tésztaételt! :( Nagyokat nyelek!! :)

    VálaszTörlés
  5. Ez igazi türelemjáték, de az eredmény lenyűgöző.
    Én azt hiszem maradok a gyárinál.

    VálaszTörlés
  6. Annyira guszta ez a tészta,hogy annak ellenére is befalnám,hogy ez a fajta töltelék nem szerepel a kedvenceim között.

    VálaszTörlés
  7. Nagyon guszta, most éppen a tésztán jár az eszem azt szeretnék holnap csinálni. Ez azért egy kicsit babrás, de nagyon finom lehet! Gondolom más töltelékkel is lehet készíteni?

    VálaszTörlés