A receptet még, Csillától írtam ki, valamikor, köszönet érte, mert azóta másodszor kellett megsüssem, annyira ízlett a családomnak. A fiam szerint, jobb mint az eredeti!
Hozzávalók:
- 4 tojás
- 10 dkg. liszt
- 10 dkg. étkezési keményítő
- 15 dkg. cukor
- reszelt citromhéj
- 1 csipet só
- 10 dkg. vaj
- 1/2 cs. sütőpor.
A krémhez:
- 250 ml. tej
- 200 ml. tejszín
- 6 dkg. cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 3 dkg. liszt
- reszelt citromhéj
- néhány csepp rumaroma v. 2 ek rum
- 2 lapzselatin /vagy 1 csomag zselatin, utasítása szerint/ .
Először a krémet készítettem el, ami a hűtőbe dermedt, míg a tészta elkészült.
200 ml tejet felforraltam, összekevertem a cukrot és a lisztet a maradék tejben és a forró tejhez, adtam. Állandó keverés mellett 1-2 perc alatt kemény krémet főztem belőle.
Folpackkal letakarva hagytam kihűlni.
Mikor kihűlt, hozzákevertem minden anyagot.
A
lapzselatint 5 percig hideg vízben áztattam, majd óvatosan kicsavarva, a krémbe kevertem. A legvégén a keményre vert tejszínhabot is
hozzákevertem.
A tésztához, a tojások sárgájával habosra kevertem a cukrot, hozzáadtam a puha vajat,
majd lassan az összes többi hozzávalót. A végén óvatosan belekevertem a
tojások keményre vert habját, először a hab negyedével lazítottam, és amikor már nem volt kemény, a többi habbal óvatosan összeforgattam.
Kivajazott, lisztezett tepsibe, 170 °C-os sütőben kb. 30 percig sütöttem.
A kihűlt tésztát kettévágtam, és megtöltöttem.
1-2 órára, hidegre tettem hogy a krém megdermedjen, utána porcukorral megszórva tálaltam.
Nagyon mutatós finom sütemény lehet! Mikor megláttam azt hittem hogy túró van a közepén, nagyon finom könnyű lehet a tésztája is !
VálaszTörlésAz egész süti, egy légies, könnyű finomság!
TörlésÉn nem láttam Csillánál, de jó, hogy Nálad igen! Nagyon tetszik, máris beállt az elkészítendők sorába!
VálaszTörlésAkkor még jó, hogy megosztottam Veletek! Annyira finom, hogy az első alkalommal sütöttet, még időm sem marad fotózni.
Törlés