2012. május 16., szerda

Ordás palacsinta



Már vártam a friss ordát, mert nagyon szeretjük, és ilyenkor egy Erdélyi háztartásban, elengedhetetlen  a belőle készült sok finomság, de elsőszámú kedvenc,  tölteléknek palacsintába. Sokan ízét, a ricottáéhoz hasonlítják, de, szerintem ez finomabb.
Az ordáról már számtalanszor tettem említést a blogomban, és készítettem mást is vele, de ha ezek elkerülték a figyelmet, megtaláljátok a jobb sávban az "orda" címkénél, vagy  ITT is olvashattok bővebben róla.


Hozzávalók  (12db.-hoz):
  • 15 dkg. liszt
  • 3 dl. tej
  • 1 dl. szódavíz
  •   1 tojás
  •   késhegynyi só, cukor

Töltelék:
  •   20 dkg. orda
  • 1 tojássárgája
  •   5 dkg. porcukor
  •   1 cs. vaníliás cukor
  •   1 csokor friss kapor.

A palacsinta hozzávalóiból, elkészítjük a masszát, egyenként kisütjük.
A töltelékhez, az áttört ordát összekeverjük a tojás sárgával, a cukrokkal, és a felaprított kaporral, ez hozza ki az ízét még jobban. Megtöltjük vele a palacsintákat.

ORDA



18 megjegyzés:

  1. Nekem is kell:) Mondtam is anyunak, hogy hozzanak be ordát és sajtot a juhásztól(hálistennek vannak juhaink), de még nem hoztak. Nagyon szeretem az orda és a kapor összhatását a palacsintában.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor Te még szerencsésebb vagy! amíg városon is beszerezhető a piacon, addig nem aggódom.

      Törlés
  2. A kedvenc palacsintám a túrós! Ordásat még nem ettem és ordát sem láttam még, de túróval majdnem így készítem a palacsintát, kapor nélkül. Esztivel nagyon szeretjük! Guszta a tiéd is!! :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezért is gondoltam beirkálom, tudom, hogy Mo. nagyon kevesen ismerik, ami nagy kár, mert nagyon finom.

      Törlés
  3. Nagyon guszta és igen finom lehet. Imádom a túrós kicsit mazsolás citromhéjjal ízesített palacsintát. Milyen jól mutat hogy így hajtogattad össze. Sokat hallottam már az ordáról de még nem kóstoltam.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az a verzió is ismert, de főleg ezt készítik ilyen tájt sűrűbben. Bár küldhetnék :(

      Törlés
  4. De szívesen megkóstolnám az ordát:) Isteni lehet, főleg palacsintába töltve, szuper:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Felétek ismerik? Főleg édes tölteléknek készítik, de nem csak.

      Törlés
  5. Nálad is orda... Nagyon jól néznek ki a tölteléktől duci palacsintáid! Gyerekkoromban nem szerettem az ordát, azóta nem ettem. De most szívesen megkóstolnám, hátha...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Másnál is? gyerekkoromban én csak palacsintába szerettem. Változik az ízlésünk, tegyél egy próbát!

      Törlés
  6. Még sosem ettem ordát, de nagyon megkóstolnám, annyi finomságot lehet belőle készíteni. Ez is olyan fincsi lehet :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Érdemes vadászni, és megkóstolni, mert nagyon finom! szerintem :)

      Törlés
  7. Ezek a palacsinták, nagyon guszták lettek, imádom a túróst!, ordát még sosem ettem. :) Már rég jártam erre, most kicsit visszaolvastam! Nagyon örülök, hogy a Paradiso szelet ízlik! :)

    VálaszTörlés
  8. Kapros-túrós pitét már ettem, de palacsintával még nem...nagyon ötletes! Kipróbálandó! :o)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valóban hasonló, a kapros-túrós pitéhez, de az orda édeskés ízétől más!

      Törlés
  9. Imádom, én is azt akarok készíteni :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor sürgősen parittyázok egyet-kettőt! :)

      Törlés