2012. május 14., hétfő

Pácolt kacsamell


Nagy várakozás után, végre,  tegnap reggelire ehettünk a saját készítésű, pácolt kacsamellből. Eddigi bejegyzéseim közül, ez tartott a legtöbb ideig, a készítéstől, a fogyasztásig,  na, de nem riasztok el senkit, sőt! inkább bíztatnék mindenkit, egyszer próbálja ki, mert nagyon fenséges falat. Több fázisból áll, és sok türelemre van szükség, de megéri !

Hozzávalók:
  • 1 egész bőrös kacsamellfilé ( nálam, pontosan 347 gr.)
  • 500 gr. durva tengeri só
  • 1-2 ek.; rózsa és fekete bors, paprika, friss rozmaring.
A só felét elterítettem egy akkora tálon, amiben a mell kényelmesen elfért. Ráfektettem a kacsamellet, (amit előtte persze, alaposan lemostam és leitattam a víztől) úgy, hogy a bőrös fele volt fent. A másik adag sóval megszórtam, hogy teljesen ellepje. Letakarva, hűtőbe pihent 24 órát.


A 24 óra elteltével, hidegvíz alatt lemostam róla a sót, és leitattam alaposan egy papírtörlővel. A már fent említett fűszereket mozsárba összetörtem,(ne sajnáljuk a fűszereket, bőven rakjunk rá, fontos, nem csak az ízesítés miatt, hanem tartósítja is az amúgy nyers húst!) bedörzsöltem vele a mellet, tiszta vászonruhába csomagolva, hűtőbe pihent, 2-3 napig. 



Amikor ez a pár nap is "elrepült", tányérra tettem, így került vissza a hűtő, egyik fiókjába,  kb. 10 napig. Ezután egy rácsra állítottam, és most már így került vissza, hogy az alja is jobban szellőzzön. Állaga ekkor már alakul, de még nem az igazi! Nyugodtan megfeledkezhetünk róla, kb. még vagy 10-15 napig. Na, persze az nem olyan könnyű, gondosan feljegyeztem a falinaptárra, mikor lehetne már megkóstolni! A tegnap már lehetett, és  Isteni finom!




6 megjegyzés:

  1. A sok munka akkor kárpótolt. Nagyon guszta és elképzelem mennyire finom lehet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valahogy úgy! Olyan az íze, mint a sonkának.

      Törlés
  2. Aztamindenét, de guszta!!!Milyen pompás színe van !Hát erre érdemes várakozni.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Rég láttalak :) Köszi szépen! nehezen, de kibírtuk a várakozást.

      Törlés
  3. Tizenx éve egy külföldi főzős műsorban láttam ezt a recepetet, amit akkor sebtiben ki is próbáltam, és mennyei lett a végeremény. Időközben egy költözés során elveszett a receptes füzetem és azóta (kb 8 éve) próbálom megtalálni ezt a receptet (mert csak arra emlékeztem, hogy sok napig áll valamiben a nyers kacsamell), eddig sikertelenül. El sem tudom mondani, hogy mennyire megörültem, hogy a szokásos próbálkozásom most eredményt hozott! Köszönet érte! :) bea

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szívesen! Én köszönöm a visszajelzést :)

      Törlés