2012. március 8., csütörtök

Kókuszbundás hal, kuszkusz salátával


Ezt a címet jól összehoztam, kókuszkuszkusz! Ettől eltekintve, könnyű, különleges és laktató ebédünk volt. Szívem szerint, heti egy alkalommal beiktatnám a halat, de kész röhej, hogy körülöttünk millió folyó, tó, a tengerünkről már nem is beszélve, és a hal ára mégis, az egeket veri! Most sikerült olcsó tonhalat venni, így mindjárt nagyobb adagot vásároltam belőle.  A kuszkusz, már egy jó ideje várt a sorára, most készítettem először, szuper gyors és nagyon ízlett! Sok féle formában készíthető, tetszés szerinti zöldségekkel, de édesen, gyümölcsökkel is.
Vigyázat! nem összetéveszteni a nálunk kus-kusnak nevezett gépi tarhonyával!

Hozzávalók a halhoz:
  • 4 db. tonhal filé
  • szárított gyömbér
  • 10 dkg. kókuszreszelék
  • só, citromlé
  • olívaolaj
Couscous salátához:
  •  25 dkg. kuszkusz
  • 2 szál újhagyma
  • fél kígyóuborka
  • 1 piros  paprika
  • friss koriander zöld
  • citromlé, só, pár csepp olívaolaj.
A halszeleteket enyhén besóztam, megszórtam őrölt gyömbérrel, megforgattam a kókuszreszelékben, majd kevés olívaolajban mindkét oldalát aranyszínűre sütöttem. Ez idő alatt elkészült a saláta is.
 Feltettem főni, 3 dl. vizet. Amikor forrt,  ráöntöttem a kuszkuszra, megsóztam, villával összekavartam, lefedve hagytam kb. 10-15 percig megduzzadni, közben még egyszer villával megforgattam. Nagy tálba tegyük, mert duplájára megnő!  A paprikát, uborkát, zöldhagymát apróra vágtam, hozzáadtam a kuszkuszhoz, meglocsoltam citromlével, ha szükséges még sózható, vágott koriander zölddel meghintettem, pár csepp olívaolajjal meglocsoltam, melegen tálaltam.

Tipp: Könnyen hozzájuthatunk, az amúgy drága koriander zöldhöz, ha mi magunk ültetünk, mert nem igényes, és még fél árnyékos helyen is kibújik. Nincs másra szükség, csak egy bármelyik üzletben beszerezhető koriander magra, amit főzéshez is használunk. Ennek felét, beleszórjuk egy kis cserépben, nem túl mélyre, gondosan locsolgatjuk, így rövidesen kizöldül.
Képpel nem tudom szemléltetni, mert már lenyirbáltam az ebédhez :)



13 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. A családom csak nézett az elején, hogy kókuszos a bunda, de mivel nem édes, megnyugodtak :)

      Törlés
  2. Kusz...vagyis köszönöm a receptet! :-)

    VálaszTörlés
  3. Hát itt van tenger, mégis drága minden:) Viszont itt minden drága, szóval mindegy mit veszek meg. Én is beiktatnám a családnak, de a lgnagyobb fiam nem hajlandó megenni, még a szagától is rosszul van. Én azért igyekszem sokat enni. A kuszkuszt pedig nagyon szeretem:)Biztos, hogy ez tonhal, nem tőkehal?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Éppen ez az, nem értem! Nálunk is csak nehezen eszi a fiam..az volt kiírva, én elhittem! habár ettem máskor is tonhalat, annak más volt a színe.

      Törlés
  4. Hú, ez igen. Szeretem a halat és ez a bunda remek. :)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon finom ebéd, és a halat én is imádom! A kuszkuszt pedig csak lesegetem, de legközelebb beszerzek egy zacskóval. Szerinted, ha úgy készítem, ahogy a rizst, vagyis egy adag rizshez két adag víz akkor jó lesz? Vagy ezek az arányok itt nem jók? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mivel nekem is ez volt az első próbálkozásom, utána olvastam, és azt írják, hogy az arány, egy az egyhez. Ezért írtam a 25 dkg.-hoz, 3 dl.-t, mert nekem túl száraz volt, a 2,5 dl.folyadékkal, de a két adaggal(mint a rizsnél) már túl sok lett volna.

      Törlés
  6. Én is tőkehalfilét szoktam venni, pedig nálunk a fiúk pecáznak, és van is hal. De azok olyan szálkásak,hogy a kisgyerekeknek nem lehet adni és már én sem eszem sűrűn, a szálka miatt.Már félek tőle. Egyedül a rántott ponty jöhet bármikor.Az a baj, hogy harcsát nem fognak soha,csak szálkás halakat.
    A kuszkuszt még nem készítettem, de a húgom az igen, és nagyon szeretik. Én meg csak ígérgetem magamnak, hogy majd legközelebb.....:) finom Ez a különleges panírozás finom lehet, és a kuszkuszod is jól mutat.:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm! Apám nagy pecás volt, én elpepecselek vele, de csak ha nem vagyok éhes! A kuszkuszt érdemes kipróbálni, nekünk bejött.

      Törlés
  7. Jó lett a különleges kókuszkusz ebéd!!! :)

    VálaszTörlés