2011. október 26., szerda

Humusz (hummus)


Már ettem, de most készítettem először. Megkérdezte egy ismerősöm, hogy a humusz nem föld? Hát, is, de, létezik egy ilyen nevű közel-keleti étel is, neve, arabul csicseriborsót jelent, habár máig vitatott, hogy melyik nemzeté, Izraelé vagy az araboké !
Felfedeztem, hogy  kapható az üzletbe ahova rendszeresen járok, csicseriborsó konzerv, megvettem és elkészítettem, hiszen ez  az alapja. A ráérősebbek, megvehetik szárazon a csicseriborsót és megfőzhetik.

Hozzávalók:
  • 1 csicseriborsó konzerv
  • 2 dl. natúr joghurt
  • 20 dkg. dió (ez el is maradhat)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kk. római kömény
  • só, bors, pirospaprika olívaolaj.
 A római köményt és a diót megpirítottam száraz serpenyőbe. A csicseriborsót leszűrtem, a joghurttal, fűszerekkel, botmixerrel pépesítettem. Meglocsoltam olívaolajjal, meghintettem pirospaprikával,  sokmagos kenyérrel ettük. 

12 megjegyzés:

  1. Érdekes lehet ez a kence-féle...kissé idegenkedem tőle, igaz én minden keleti konyhaíztől idegenkedem, ami mostanában divatos. De lehet, hogy egyszer kipróbálom, ha látok az üzletben csicseriborsót.Bár erről a gyerekdal jut eszembe, a "csicseriborsó, bab, lencse...." :)

    VálaszTörlés
  2. A dió miatt arra számítottam, hogy édes lesz. De nem. Érdekes lehet...de előbb megkóstolnám, hogy érdemes-e elkészítenem:-)

    VálaszTörlés
  3. Diós? Ez érdekes lehet, ilyet sosem ettem :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szeretem a humuszt, és ez nagyon jól néz ki:) Még sosem készítettem házilag, van is receptem, egy picit más, mint ez. De tényleg legegyszerűbb elkészíteni konzervből.

    VálaszTörlés
  5. Nem ettem csicseriborsót még.Hasonlit az íze a fehér paszulyhoz? Mert így turmixolva nagyon törtpaszulyra hasonlít:)

    VálaszTörlés
  6. Rég óta várólistán van már egy humusz recept, az citromos, de ha készítek, a másik fele ilyen lesz, mert nagyon érdekel ez a diós változat. Egyébként nagyon szeretem! :))

    VálaszTörlés
  7. Bori, íze hasonló a babhoz! Amúgy engem sem vonz pl. az Ázsiai konyha, de van amit megkóstoltam.

    VálaszTörlés
  8. Gerdi, nem tudom mit mondjak! nem igazán dominál a dió íze benne!

    VálaszTörlés
  9. Jutka, mivel nem volt kesudióm, gondoltam a mi hagyományosunk is megteszi!

    VálaszTörlés
  10. trollanyú, vannak kaják, amiket elkészíthetünk gyorsabban konzervből, amit nem sűrűn teszek, de van kivétel.

    VálaszTörlés
  11. Aleda, igen hasonlít, de van egy sajátos íze is, amit valaki vagy szeret vagy nem! megér egy próbát! "naut" néven árulják, amit nem értek, mert eddig azt hittem, hogy az a szója!

    VálaszTörlés
  12. Szabina, én is így voltam vele, de eljött az a pont, amikor már "mit kenjünk a kenyérre"? és akkor elkészült! Nekem nagyon ízlett.

    VálaszTörlés