2011. január 21., péntek

Sajtos kifli



Ezt a receptet még Anyósomtól tanultam ! Az ő emlékére is készítettem, most volt halálának az  1 éves évfordulója. Ez a kifli mindig a  férjem nagy kedvence, elmondása szerint, amikor katona volt, az Édesanyjától kapott csomagjából soha sem hiányzott. Sok új sós, sajtos sütit szoktam sütni, de ha ez készül, lelkesebb mint bármelyiktől. 

Hozzávalók:
  • 60 dkg. liszt
  • 2 kiskanál só
  • 2 tojássárgája
  • 3 evőkanál tejföl
  • 25 dkg. vaj vagy margarin
  • 1 kocka élesztő
  • 1 dl. langyos tej
  • pici cukor.
  • 10 dkg. sajt a tetejére.
 A tejből, cukorból, élesztőből kovászt készítek, amíg felfut, összegyúrom a tésztát. A lisztet tálba szitálom, hozzáadom a sót, tojások sárgáját, tejfölt, puha vajat és a már felfuttatott élesztőt, majd alaposan összegyúrom, amíg már nem ragad a kezemhez. Letakarom, és meleg helyen, a duplájára kelesztem. Ha már megkelt, 8 cipóra osztom, minden cipót 1 cm. vastagra nyújtom, majd 8 cikkre vágom, így...

A vastagabb oldalától felcsavarom, kikent tepsire sorakoztatom, a megmaradt tojásfehérjéket kissé felverem, hozzáadok egy kiskanálnyi tejfölt, ettől szép piros lesz a süti, megszórom reszelt sajttal, előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20 percig sütöm.

2 megjegyzés:

  1. Ezt kipróbálom, csak majd lécci írd le a kovász felfuttatást részletesen, mert én azt még nem csináltam.
    Köszi!

    VálaszTörlés
  2. Ildi, az élesztőt belemorzsolod egy nagyobb bögrébe, felöntöd a langyos! nem forró tejjel,csipetnyi cukorral,alaposan kikevered, hogy az egész egy krémes állagú legyen, majd meleg helyen hagyod, hogy felfusson! Én a gázrózsa közelébe rakom, így 5-10 perc alatt szinte kifut a bögréből! jó munkát és várom a visszajelzést hogy sikerült!

    VálaszTörlés