2011. január 29., szombat

Fánk


Írhatnám nagyképűen, hogy amerikai fánk, de mivel hagyományos szalagos fánk recept,ezért csak formájában amerikai.
A tavalyi Farsangi bulira sütöttem fiam kérésére, ami az volt; "olyat süss amit az Amerikai filmekben esznek a rendőrök", ezzel akkora sikert arattam, hogy idén is lesz rendelésem.
Füstölt húsos bablevest ettünk, kötelezően lila hagymával! utána ezt ettük.
  Azért sütöttem a férjem kedvére is, egy pár darabot a hagyományosból. Mindenki elégedett volt, főleg én ! :-)

Hozzávalók (20 db.-hoz):
  • 2, 5 dkg. élesztő
  • 3 dl. langyos tej
  • 3 tojássárgája
  • 2 evőkanál cukor
  • 5 dkg. olvasztott vaj
  • 1 kanál rum
  • késhegynyi só
  • 1/2 kg. liszt.
Díszíteni:
  • baracklekvár
  • olvasztott csoki
  • 1 csomag hidegen készíthető cukormáz.
Az élesztőt egy fél kanál cukorral és 1 dl. tejben felfuttatok, majd tálba öntöm, hozzáadom a 3 tojássárgáját, a maradék cukrot, a rumot, a felolvasztott vajat, sót, a megmaradt tejet és a lisztet. Dagasztva, jól kidolgozom, egy órát meleg helyen kelni hagyom. A hagyományos módtól eltérően nem lisztezem a munka felületet, hanem olajozom. Azt tapasztaltam, ha lisztezem,  hamar megégne az olaj, így tiszta és még felhasználható marad. Ha már megkelt, olajozott deszkára borítom, nem túl vékonyra nyújtom olajos kézzel, majd borospohárral kiszaggatom. A közepén a lyukat,  az olajos üveg kupakjával vágom ki. Még hagyom pár percet kelni, majd bő, forró olajban teszem, ezt a felét lefedve sütöm 1 percig, akkor megfordítom, ezt a felét már fedő nélkül sütöm szép pirosra. Papír törlőre szedem, a kikevert mázzal vagy lekvárral megkenem, porcukorral meghintem, így tálalom. 

4 megjegyzés:

  1. ú de jó meg van a mai édesség köszi!:)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon finom,és tényleg nem olajos! Köszönöm a receptet holnap is megcsinálom :)))))

    VálaszTörlés