Ronda, de finom! Hiába próbálkoztam, nem sikerült jó fényképet készítsek róla, de azért remélem, lesz aki kipróbálja, mert egy fantasztikus pástétom! Igaz én azok táborába tartozom, akik szeretik a májat és minden ezzel készült étket. Én most feleztem, mindennek a fele került bele, talán ezért nem kapta meg azt a kellő formát.
Nem csalás és ámítás a fűszerezése! Bátran adjátok hozzá a kért fűszereket, garantálom, ezek kombinációjából egyedi íz keletkezik, eddig akik megkóstolták, nem jöttek rá milyen fűszer is van benne, tehát, bátorság!
Hozzávalók:
- 1 kg. pulyka vagy csirkemáj
- 5 dl.tej
- 2 közepes hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 6 evőkanál olaj
- 2 kiskanál só
- fél mokkáskanál-őrölt bors, szegfűszeg, reszelt szerecsendió, fahéj
- 5 dkg. vaj
- a tetejére, 20 dkg. olvasztott vaj.
A májat megmosom, papírtörlővel leitatom és felöntöm a tejjel, majd lefedve 2- 3 órára, még jobb ha egész éjszakára, a hűtőbe teszem. A máj ettől nem csak kifehéredik, de omlósabb lesz. A hagymákat, fokhagymákat megpucolom, lereszelem, 4 evőkanál olajon közepes lángon megfonnyasztom. Közben megsózom, borsózom és a többi fűszert is beleszórom. A májat jól lecsöpögtetem, és a maradék olajon, közepes lángon 5 - 6 percig sütöm, amíg a közepe szép rózsaszínű, de nem véres. Hagyom hűlni. Hozzáadom a dinsztelt hagymát, majd a botmixerrel pépesítem, végül a vajjal habosra keverem. Szorosan, jól elsimítva, hideg vízzel kiöblített formába töltöm, közben "szigetelésnek" szánt vajat felolvasztva, 2 percig forralom, (ettől kitisztul) a pástétomra öntöm. Folpackkal letakarva, hűtőben kb. 3 hétig eláll.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése