2012. december 30., vasárnap

Olívás csavart rúd


Ugye, elengedhetetlen kellék ilyentájt a sós ropogtatni való! Ez pont olyan, mint amit elvárunk egy ilyen sütitől, sós, kellő képen ropogós. Nálunk, nagy hagyománya van az olajbogyónak,  szinte mindig van itthon, ezáltal a gyerek is nagyon szereti, akár csak magában csemegézni, lehet zöld, töltött vagy nem töltött, fekete, bármelyik.
Én, például gyógyhatása miatt is szoktam használni, ugyanis, hiszitek vagy sem, amikor gyomorégésem van, bekapok 2-3 darabot, és a magját is  lenyelem, ettől perceken belül megszűnik a panaszom!

Hozzávalók:
  • 12,5 dkg. margarin
  • 18 dkg. finomliszt
  • 2 tk.só
  • 1 mokkáskanál fehérborecet
  • 1 dl. hideg víz
  • 1 tojás
  • 5 dkg. magozott fekete olajbogyó
  • 1 ek. szezámmag.
Gyors mozdulattal összegyúrtam a hozzávalókat, a tojás és a szezámmag kivételével, fóliába csomagolva 1 órát a hűtőbe pihentettem. Lisztezett deszkán, fél centiméter vastagságú téglalappá nyújtottam, megkentem a felvert tojással és a szezámmaggal, megszórtam. 1,5 cm-es csíkokat vágtam belőle, majd hármat-négyet csavartam rajtuk, így helyeztem a kikent, lisztezett tepsire.  Előmelegített 180 fokos sütőben, 15-20 perc alatt szép pirosra sültek.  


11 megjegyzés:

  1. Mi is nagyon szeretjük az olívát, mindig tartunk itthon. Nagyon klassz a recept, köszönöm szépen, mentettem. Szilveszterkor nagyon jó. Nagyon boldog, békés új esztendőt kívánok!

    VálaszTörlés
  2. Nekem is nagy kedvencem az oliva, magában is szeretem:) Boldog új évet kívánok Nektek kedves Márti:)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon Boldog Új Évet Kívánok!

    VálaszTörlés
  4. Sikerekben gazdag, boldog új évet kívánok !

    VálaszTörlés
  5. Örömteljes,sikerekben gazdag,Boldog Újévet kívánok!

    VálaszTörlés
  6. Bár ilyen szép idézettel nem készültem,azért én is kívánok boldog új évet Neked!

    VálaszTörlés