Ezt a csodás sütit még Bors and Pepper oldaláról kölcsönöztem, pont egy éve. Roppant mutatós, kifejezetten Karácsonyi süteménynek mondhatnám, (bár én pont nyár elején sütöttem meg először!) talán, a mutatós külleme miatt, kis csillag a tetején, finom töltelékkel, ami egyébként bármi mással variálható, én maradtam a lekvárnál.
Hozzávalók:
- 45 dkg. liszt
- 1/2 kk. sütőpor
- csipet só
- 1 db tojás (+1 a kenéshez)
- 12 csepp mandula aroma
- 25 dkg lágy vaj / margarin
- 15 dkg. porcukor
- 1 vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- sűrű lekvár (nálam most áfonya) töltéshez
A lisztet a sütőporral és sóval átszitáltam. A tojást villával kicsit felverve, hozzáadtam a mandulaaromát és a vaníliát. A margarint habosra vertem, hozzáadva a tojást, majd a cukrot, amivel egyneművé kevertem. A liszt felét és a citrom reszelt héját belekevertem a margarinos keverékbe, majd hozzáadtam a maradék lisztet és sima tésztává dolgoztam. Cipót formáztam belőle, fóliába csomagoltam és 1 órára a hűtőbe tettem. Ennek leteltével a cipót 2 mm vastagságúra kinyújtottam (ha 2 fólia között végezzük e műveletet, kevésbé fog ragadni). Egy kis pogácsa szaggatóval korongokat szúrtam és minden második koron közepét keresztbe bevágtam.
A leszakadó tésztát visszagyúrjuk, és újra kinyújtjuk. Ha szükséges előtte pár percre berakhatjuk a mélyhűtőbe.
A nem bevágott korongokra, került, 1 kk. lekvár, széleit a tojásfehérjével lekentem, ráhelyeztem az X-be vágott korongot, és a fólia henger segítségével(vagy likőrös pohárral, de nekem akkorák voltak a korongok, pont mint a pohár átmérője, így ezt találtam ki) finoman rányomtam, így kell elképzelni ...
Tetejüket lekentem a tojássárgájával, amibe 1 kk. tejet is kevertem, 180 fokos előmelegített sütőben, 15-20 percig sültek. Csak szigorúan dobozban elzárva éri meg az ünnepeket!
Nagyon jól néz ki és biztos finom is !!!!Ez egy nagyon jó ötlet és nem is igényesek a hozzávalók !!!!
VálaszTörlés(Csak avval a fránya szóellenőrzéssel nem értek egyet mert néha olyan nehéz meglátni !!!Én ezért ki is iktattam !!!!)
Ha leírod hol tehetem meg,én is szívesen kiiktatom,köszi :)
TörlésNagyon mutatós és finom sütemény lehet!Érdekes az elkészítési technikája, jó hogy illusztráltad!Köszi!
VálaszTörlésSzeretem az ilyen mutatós sütiket:)én köszi!
TörlésMint egy - egy kis gomb:) Nagyon szépek:)
VálaszTörlésKöszi! ja,olyan nagykabátra valók :)
TörlésKülsőre is mutatós, ízre pedig nagyon finom lehet!
VálaszTörlésMutatós, és finom,nem csak a lekvártól,de a tészta is finom porhanyós!
TörlésNagyon csinosak és egyszerű elkészíteni, nagyon tetszik:)Még dobozban elzárva sem éri meg az ünnepeket nálunk, de végülis nem bánom, mert addig úgyis készül majd valami más:)
VálaszTörlésÍgy van! csak győzzünk sütni:)
TörlésÖtletes forma, finom ízek, viszonylag gyors kivitelezés. Köszönet a receptért!
VálaszTörlésNagyon szívesen!
TörlésNagyon hangulatosak! Azt hiszem én ezt ellopom! (mármint a receptet) :-)))
VálaszTörlésBoldogan adom :)
TörlésEzek igencsak mutatósak!!
VálaszTörlésKöszi :)
Törlés