2012. december 15., szombat

Csillagos, lekváros "ravioli"


Ezt a csodás sütit még Bors and Pepper oldaláról kölcsönöztem, pont egy éve. Roppant mutatós, kifejezetten Karácsonyi süteménynek mondhatnám, (bár én pont nyár elején sütöttem meg először!) talán, a mutatós külleme miatt, kis csillag a tetején, finom töltelékkel, ami egyébként bármi mással variálható, én maradtam a lekvárnál.

Hozzávalók:
  •    45 dkg. liszt
  •    1/2 kk. sütőpor
  •    csipet só
  •   1 db tojás (+1 a kenéshez)
  •    12 csepp mandula aroma
  •    25 dkg lágy vaj / margarin
  •    15 dkg.  porcukor
  •   1 vaníliás cukor
  •   1 citrom reszelt héja
  •    sűrű lekvár (nálam most áfonya) töltéshez

A lisztet a sütőporral és sóval átszitáltam. A tojást villával kicsit felverve, hozzáadtam a mandulaaromát és a vaníliát. A margarint habosra vertem, hozzáadva a tojást, majd a cukrot, amivel egyneművé kevertem.  A liszt felét és a citrom reszelt héját belekevertem a margarinos keverékbe, majd hozzáadtam a maradék lisztet és sima tésztává dolgoztam. Cipót formáztam belőle, fóliába csomagoltam és 1 órára a hűtőbe tettem. Ennek leteltével a cipót 2 mm vastagságúra kinyújtottam  (ha 2 fólia között végezzük e műveletet, kevésbé fog ragadni). Egy kis pogácsa szaggatóval  korongokat szúrtam és minden második koron  közepét keresztbe bevágtam.

A leszakadó tésztát visszagyúrjuk, és újra kinyújtjuk. Ha szükséges előtte pár percre berakhatjuk a mélyhűtőbe.
  A nem bevágott korongokra, került,  1 kk. lekvár, széleit a tojásfehérjével lekentem, ráhelyeztem az X-be vágott korongot, és a fólia henger segítségével(vagy likőrös pohárral, de nekem akkorák voltak a korongok, pont mint a pohár átmérője, így ezt találtam ki) finoman rányomtam, így kell elképzelni ...


Tetejüket lekentem a tojássárgájával, amibe 1 kk. tejet is kevertem, 180 fokos előmelegített sütőben, 15-20 percig sültek. Csak szigorúan dobozban elzárva éri meg  az ünnepeket!

16 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki és biztos finom is !!!!Ez egy nagyon jó ötlet és nem is igényesek a hozzávalók !!!!
    (Csak avval a fránya szóellenőrzéssel nem értek egyet mert néha olyan nehéz meglátni !!!Én ezért ki is iktattam !!!!)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha leírod hol tehetem meg,én is szívesen kiiktatom,köszi :)

      Törlés
  2. Nagyon mutatós és finom sütemény lehet!Érdekes az elkészítési technikája, jó hogy illusztráltad!Köszi!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szeretem az ilyen mutatós sütiket:)én köszi!

      Törlés
  3. Mint egy - egy kis gomb:) Nagyon szépek:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! ja,olyan nagykabátra valók :)

      Törlés
  4. Külsőre is mutatós, ízre pedig nagyon finom lehet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mutatós, és finom,nem csak a lekvártól,de a tészta is finom porhanyós!

      Törlés
  5. Nagyon csinosak és egyszerű elkészíteni, nagyon tetszik:)Még dobozban elzárva sem éri meg az ünnepeket nálunk, de végülis nem bánom, mert addig úgyis készül majd valami más:)

    VálaszTörlés
  6. Ötletes forma, finom ízek, viszonylag gyors kivitelezés. Köszönet a receptért!

    VálaszTörlés
  7. Nagyon hangulatosak! Azt hiszem én ezt ellopom! (mármint a receptet) :-)))

    VálaszTörlés