2012. december 6., csütörtök

Cukros alma + habos csokihajók


Megint nosztalgiázom, szokjátok meg, én már csak ilyen vagyok! Annak idején, felbukkant itt-ott, egy mozgó vitrines árus,  aki ritkábban almát, de nyalókát, három csíkos marcipánt, házilag készített, finomságokat árusított, fillérekért.  Vicces volt, amikor tilosban, a suli előtt árulta a portékáját, aztán amikor megjelent egy tanár, futott eszeveszetten a talicskával. Kolozsvári tartózkodásunk alatt, felbukkant a rég elfeledett cukros alma, a Sétatéren,  no, nem a nyalókás bácsi, mert az óta már ez sem a régi! Ellen tudtam állni, a könyörgő gyerekemnek, meg a mosolygós piros almáknak? Naná, hogy nem! Persze vettem is Ádámnak, amitől vérpiros festékes lett a nyelve. Megpróbáltam már máskor is elkészíteni, de nem fedte szépen be az alma felületét, így most, egészen egyszerűen rácsorgattam, most sem lett szebb, de nekünk ízlett!

Hozzávalók:
  • 3 alma
  • 3 hurkapálcika
  • kb. 30 dkg. cukor
  • 2 csepp ecet.
 A megmosott almákat hurkapálcára szúrtam. A cukrot lábosba tettem, hagytam szépen felolvadni, hozzáöntöttem az ecetet, amikor már kezdett barnulni, levettem a tűzről. Először beleállítottam az almákat, hogy az aljára is kerüljön a cukorból, tányérra tettem, majd rácsorgattam a többi karamellt. 

 Tipp: nem szabad kevergetni, mert akkor maradnak benne cukor göbök, mint az enyémbe!

Habos csoki hajó :
 

A másik Mikulási meglepetésem, a szokásos reggeli, gabonapehelyhez való tejhez, kis csoki hajót ültettem, csemetémnek. Totál sikert arattam!  Ezzel a módszerrel, már készítettem édességet, és most újra szembejött a neten ebben az ötletes formában, itt.
 

  Végül, de nem utolsó sorban, engem is meglepett a Mikulás!
Évánál meghirdetett játékban résztvettem, ezt hozta tegnap a postás! Itt is köszönöm :))

 

6 megjegyzés:

  1. Mifelénk nem járt a cukros bácsi, még nem találkoztam ilyen cukorbevonatos almával. De nagyon szép! S még festékes sem lesz tőle a gyerekek nyelve:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát, főleg! Érdekes, mert felénk igen népszerű volt annak idején.

      Törlés
  2. Jaj de jó!! Örülök neki, hogy megérkezett hozzád!!
    Használd egészséggel!!

    VálaszTörlés
  3. Az almás-karamellás verziót kipróbálom. Jól néz ki az ajándékod!:))

    VálaszTörlés