A piacon, kicsi nénike árult négy halom zsenge csalánt, mind megvettem tőle, mert már ugrok a zöldre! Egy kevésből sütöttem ezt a sós rudat, a többiből majd teát fogok főzni, ettől várom majd a csodát, a tavaszi fáradságomra.
Hozzávalók:
- 30 dkg. liszt
- 10 dkg. vaj vagy margarin
- 1 nagy marék csalán
- 3 tojás
- 2 evőkanál tej
- 1 evőkanál tejföl
- 4 cikk fokhagyma
- 3 teáskanál só, késhegynyi őrölt bors, egész kömény.
A csalánt folyó víz alatt alaposan lemostam, fövő sós vízben 3 - 4 percig főztem, majd leszűrtem.
Amikor már kihűlt, pépesre turmixoltam a fokhagymával. A lisztet egy tálba szitáltam, közepébe mélyedést fúrtam, ide került a puha vaj / margarin, a csalánt, borsót, sót, 2 tojást, tejet és a tejfölt. Alaposan összegyúrtam, majd hűvös helyen pihentettem kb. 1 órát. A megmaradt egy tojást felvertem pici sóval, lisztezett deszkán a tésztát fél cm. vastagságúra nyújtottam, 2 cm. széles csíkokra vágtam, lekentem a tojásos keverékkel, köménymaggal megszórtam. Előmelegített sütőben, 20 - 25 perc alatt megsültek.
Ötletes, ilyent még nem is hallottam, de nagyon tetszik, azt hiszem megyek csalánt szedni holnap. Egyébként mi csalán levest is szoktunk főzni, füstölt hússal, isteni.
VálaszTörlésMilyen jó ötlet!
VálaszTörlésÉn is szoktam a csalánból levest, főzeléket, de olvastam valahol salátáról is, azt még nem próbáltam!
VálaszTörlés