Már említettem, hogy a hétvégén szülinapra sütöttem tortát, hát ez lenne az. Isteni lett a krém, olyan könnyű, és nem tömény. Mindenkinek ízlett.
Itt is szeretnék Nagybátyámnak, aki most töltötte a 80 évet, nagyon jó egészséget és még sok boldogságot kívánni. Nagyon szeretünk !
Hozzávalók a piskótához:
- 5 tojás
- 5 evőkanál cukor
- 5 evőkanál liszt
- 5 evőkanál víz.
- 1 narancs leve .
Krémhez 1:
- 25 dkg. fehércsoki
- 300 ml. (3 dl.) tejszín
- 1 lap zselatin (ha nincs lap, 1 dkg.hagyományossal helyettesíthető)
Krém 2:
- 350 g. natúr zsíros joghurt
- 80 g. cukor
- 10 g. zselatin
- 200 ml. tejszín
- 1 lime leve és reszelt héja.
A tojásokat szétválasztottam, a fehérjét felvertem, apránként hozzáadva a cukrot,és a vizet, amíg szép fényes és kemény hab nem lett. Egyenként hozzáadtam a tojások sárgáját is. Az átszitált lisztet könnyedén hozzáadtam, vigyázva, hogy a habot ne törjem nagyon össze. Kikent kerek tortaformába, előmelegített sütőben, 165 fokon kb. 30 percig sütöttem. Ha elkészült, rácsra borítva hagytam kihűlni, ezután kettévágtam.
Krém1; a zselatint fél dl. hideg vízzel leöntöttem, csokit a tejszín felével (150 ml.)lassú tűzön felmelegítettem, éppen csak annyira, hogy a csoki felolvadjon. A tejszín másik felét kemény habbá vertem. A zselatint kinyomkodtam,(ha hagyományos a zselatin, teaszűrőbe lecsepegtethető) a csokis-tejszínes krémhez kevertem, a tejszínhabbal óvatosan összevegyítettem. A kettévágott piskóta egy lapját visszahelyeztem a tortaformába, rálocsoltam a narancslé felét és ráöntöttem a csokis krémet, ezután hűvösben pihent, amíg elkészült a másik krém.
Krém 2; a joghurtot a cukorral, a lime levével és reszelt héjával alaposan elkevertem. A zselatint feloldottam 2 evőkanál vízben, és lassú tűzőn felmelegítettem, ezután gyors mozdulatokkal hozzákevertem a joghurthoz. A hűtőbe pihentettem fél órát. A tejszínt itt is kemény habbá vertem, de ebben tettem egy kis cukrot. Fél óra letelte után, a hab 3/4 részét belekevertem a joghurtos krémbe, a fennmaradó részével később díszítettem.
A csoki krémre ráhelyeztem a másik piskóta lapot, ezt is meglocsoltam a maradék narancslével, erre került a joghurtos krém. Mivel én este előkészítettem, alufóliával letakarva szépen összeért másnapig, másnap, a tortagyűrűt eltávolítottam, és a maradék tejszínnel kidekoráltam.Ha nem előző nap készül, 2-3 óra is elegendő. Mivel lime és narancs is van benne, ezeknek a héjával díszítettem, így egész tavasziasra sikeredett.
...és a boldog ünnepelt ! |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése