2013. szeptember 30., hétfő

Töltött dagadó


Nagyon szeretem ezt a töltött húst, frissen, vagy másnap, amikor sokkal könnyebben és szebben szeletelhető, vagy a feltekert, fokhagymás formáját, ami szintén nagyon finom, ITT olvashatjátok.

Hozzávalók:
  • 70 dkg. dagadó
  • 3 db. zsemle
  • 4 db. csirkemáj
  • 2 dl. tej
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 1 db.tojás
  •  só, bors, kurkuma.
 A húson, a közepétől, fellazítottam a hártyát, óvatosan haladva a végéig. 
Aki nem szeretne ezzel bíbelődni, vagy tart tőle, hogy kiszakítja, kérje meg a hentest, biztosan szívesen megteszi helyettünk. 
A zsemléket tejbe áztattam, majd kinyomkodtam. A májat éles késsel pépesre kapartam, a kinyomkodott zsemléhez adtam, hozzákevertem a tojást, a felaprított petrezselymet, sóztam, és a többi fűszerrel ízesítettem. Az így elkészült tölteléket, a hús zsebébe töltöttem, hústűvel összetűztem a száját, a hús mindkét oldalát megsóztam, tűzálló tálba tettem, amit előtte vékonyan kikentem olajjal. Lefedve, 200 fokos sütőbe 30-35 percig sütöttem, majd a jénai teteje nélkül, pirosra sütöttem. Krumplipürével, és vegyes salátával tálaltam. 



14 megjegyzés:

  1. Hasonlóan készítem, apró eltéréssel, de kurkumát nem szoktam adni hozzá, mifelénk a májhoz illően majorannát tesznek. Nagyon csábító fotók!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Felénk is, többnyire májas dolgokhoz majorannát használnak, ezt a receptet, még Miskolcon töltött éveim alatt tanultam!

      Törlés
  2. Megéheztem a fotóid láttán, nagyon guszta! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi :) pedig,csak a pulton készítettem egy pár fotót!

      Törlés
  3. Anyukám készített ilyet nagyon gyakran, szeretjük nagyon:) Bevallom én még sosem készítettem el, de nagyon jól néz ki, egy ünnepre majd nekiállok:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Érdemes, mert könnyen elkészíthető. Gondolom beszerezhető Norvégiában is a dagadó!

      Törlés
  4. Milyen guszta a képen. Nagyon rég készítettem már ilyen sültet. Nálunk is inkább anyukám készíti el jeles napokra, ünnepekre.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Hát, igen,szerencsésebbeknek megsütik :)

      Törlés
  5. Töltötthús nálunk is kedvenc férjuram szereti nagyon a dagadóba töltve, én inkább a csirkecombot megtöltve részesítem előnybe! Nagyon guszta !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor nekünk egyforma az ízlésünk! Nálunk is kb. ez a felállás :)

      Törlés
  6. Mi nagyon szeretjük a töltött húsokat és dagadót is töltöttem már! Nem is értem miért készítem olyan ritkán... ?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mi is nagyon szeretjük, praktikus, kiadós és finom is.

      Törlés
  7. Régebben többször volt töltött dagadó, főleg ünnepnapokon mikor a család összejött. Újabban feledésbe merült. Köszi, hogy emlékeztetsz a guszta töltött dagadóddal! :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök,hogy kedves emlékeket ébresztettem benned :)

      Törlés