Az utóbbi időben igen kevés időt tudok a blogomra szakítani,
közben, ugyan úgy sütök, főzök, sőt befőzök is.
Két hete készítettem ezt a szilvalekvárt is, aminek a receptjét, még 2005-ben (a tőle kapott receptre még a dátumot is felírta) nagyon régen, egyik kedves ismerősömtől, akkoriba még ismeretlen volt számomra a blogolás. Különlegessége, hogy nem nagyon kell
kezdeni vele semmit, egyszerűen sütőben készíthető. Akinek kemencéje van, abban szerintem,még finomabb. Az is igaz, soha nem lesz olyan, mint amit
vidéken főznek reggeltől-estig az üstben, annak az íze semmihez sem fogható,
azért a viszonyokhoz képest ez is megfelel az ízlésünknek.
Hozzávalók:
- 3-3,5 kg.szilva
- 15 dkg. cukor, szilva kilónként
- 1 egész fahéjrúd
- 10-15 szem szegfűszeg
- 1 mk. nátriumbenzoát.
Beleöntöttem a megrottyantott szilvát, és 150 fokos sütőben (gáz sütőben takarékon) 2 órát sütöttem. Ez idő alatt, 2-3-szor megkavartam. Sütőből kivéve, elkevertem benne a nátriumbenzoátot. Forrón üvegekbe töltöttem, plédekkel betakartam, azaz szárazon dunsztoltam. 1 nap múlva, mehet a helyére!
De nagyon finom is tudott lenni az a régi jó sűrű szilvalekvár .Ez is finom mert ezt is szeretem de egészen már annak az íze. Én egyből sütőbe teszem, bár volt mikor a tűzhelyen készítettem a lényegén nem változtat kevergetni egyiket sem kellett és ez a lényeg.
VálaszTörlésÉn is nagyon szeretem azt a régi fajtát,sőt,abba még cukrot sem tettek,mégis istenien finom volt!
VálaszTörlésSütőben még nem készítettem lekvárt. Jövőre megpróbálom, persze csak ha jó sok szilva lesz a fán!!
VálaszTörlésÉrdemes,nekem nagyon bejött!
TörlésNekem a nagy kedvencem a szilvalekvár, anyukámé verhetetlen volt:) Gyönyörű lett a színe a tiédnek, szívesen meglátogatnám a kamrádat pár üvegért:)
VálaszTörlés:) nekem is az egyik kedvencem!
TörlésPár éve fedeztük fel mi is a szilvalekvárfőzésnek ezt a technikáját, azóta így készítjük, nagyon finom! :)
VálaszTörlésNagyon praktikus és finom, valóban!
Törlés