A blogosok körében, kitört a fánk láz! Mivel számtalan formában sütöttem-sütöm,( és nem csak farsangi időszakban) már csak ez a verzió hiányzott az arzenálomból,el sem tudtam képzelni, milyen lehet sütőben sütve! Jó, meg praktikus, hogy nem olajban sül, mégis látszatra, majdnem ízben is olyan, mint a hagyományos társa. Íme, itt az én verzióm;
Hozzávalók:
- fél kg. liszt
- 2 dl. langyos tej
- 10 dkg. puha vaj
- 2 egész tojás
- 10 dkg. cukor
- csipetnyi só
- 3 dkg. élesztő
- 1 citrom reszelt héja.
A hozzávalókból, puha, rugalmas tésztát gyúrtam, most nem készítettem külön hozzá a kovászt sem. Letakarva, duplájára kelesztettem, 30-40 perc. A megkelt tésztát, lisztezett deszkán, nem túl vékonyra nyújtottam, köröket szaggattam belőle, én most lyukas fánkot szerettem volna, így egy kisebb formával a közepét is kiszaggattam, sütőpapírral kibélelt 2 nagy tepsire való lett, előmelegített 170 fokos sütőben, 20-25 percig sütöttem. Még forrón vaníliás porcukorba forgattam. Langyosan, baracklekvárral ettük.
És akkor jöjjenek a fánk variációk, a nevére kattintva olvashatod a receptet!
|
2 éve én sütöttem az osztálynak, fele nem fért a képbe :) |
Végül egy sós változat, a benne lévő zöld fokhagymát most nincs lehetőségünk beszerezni, helyettesíthető pl. zöldhagymával, vagy zöldpetrezselyemmel!
Jó sütögetést!
Nagyon jó kis fánk gyűjteményed van! Nagyon guszta ez amit most csináltál már talán én is olvastam valahol hogy lehet csak a sütőben sütni. Ez nagyon praktikus, majd kipróbálom én is egyszer!
VálaszTörlésSzépen lassan összegyűlt :) érdemes kipróbálni!
TörlésNagyon szépek! Legalább nézzem, ha én nem sütök :)
VálaszTörlésNem nehéz!
TörlésNagyon ugyes vagy! Szep az oldalad, tobb tucat receptet talaltam amit a kozeljovoben ki is probalok. Vegre suthetek fankot, mert a ket nagyobb fiu nem szereti a hagyomanyos olajban sultet, a lanyom imadja a kinai ropogos csirket, a legkisebb mikulas, meg mindenevo. Ugy latom Barbival egyutt ti lesztek a kedvenceim. Koszonom es oromteli napokat kivanok!
VálaszTörlésBeáta, nagyon köszönöm ! Roppant boldog vagyok,ha több receptem is megtetszett :)várom a beszámolót róluk.
TörlésImádjuk mi is fánkot. Viszont így még nem próbáltam ki, de nagyon ötletes, és jól is néz ki!!
VálaszTörlésNekem is első próbálkozásom volt!
TörlésNagyon szépek lettek a sütőben sült fánkok! Én is tervezgetem jó ideje, de még nem valósult meg.
VálaszTörlésA juhtúrós fánk is nagyon tetszik, na azt fogom sütőben sütni:-)
Arra még nem gondoltam, hogy a juhtúróst sütőben süssem,de akkor majd Te beszámolsz róla,hogy sikerült!
TörlésSzép formás fánkjaid vannak:) Ez a sütőben való sütés, nagyon szuper ötlet, még én sem próbáltam soha. Itt az ideje nálunk is a fánksütésnek!!!
VálaszTörlésUgye-ugye! biztos sikere lesz Nálatok is.
TörlésMicsoda felhozatal! :) Tetszik a sütőben sült is, így garantáltan nem szívja meg magát olajjal! :) És nagyon guszta a sós fánkod is, fincsi lehet a töltelékkel! :)
VálaszTörlésIgen,engem is ez motivált. A sósnál nagyon finom a töltelék!
TörlésNagyon guszta mind! Nem tudnék választani! Illetve igen: JÖHET MIND!
VálaszTörlésKöszi :)
TörlésHúha mennyi jó kis fánk recept!! A sütőben sült csigázott fel igazán, hogy nem kell ott állni a tűzhely mellett, és az olajmentessége is nagyon tetszik. Már csak azt szeretném tudni mennyire hasonlít a szalagosra, kár, hogy belülről nem találok fotót. :( Azért egyszer úgyis kipróbálom!! :)
VálaszTörlésA tésztája, könnyű, szivacsos, igaz nem lesz annyira puffos mint az olajban sült, de ennek ellenére nagyon finom! ebből az adagból 2 nagy tepsire való lesz. Igen,most már én is bánom,nem vágtam ketté, hogy a belsejét is lefotózzam!
TörlésNagyon tetszik a fánk kínálatod! Főleg a sós, juhtúróval töltött !
VálaszTörlésA férjemnek is az a kedvence!
TörlésGlutén, és tejhelyettesítéssel is működik a recept, köszi
VálaszTörlésNagyon szívesen!
TörlésMi is kipróbáltuk a receptet. A tésztája olyan lett, mint a pogácsáé. Igen messze van az olajban sült fánk tésztájától.
VálaszTörlés