2013. február 2., szombat

Sütőben sült fánk + ötletek fánkra


 

A blogosok körében, kitört a fánk láz! Mivel számtalan formában sütöttem-sütöm,( és nem csak farsangi időszakban) már csak ez a verzió hiányzott az arzenálomból,el sem tudtam képzelni, milyen lehet sütőben sütve!  Jó, meg praktikus, hogy nem olajban sül, mégis látszatra, majdnem ízben is olyan, mint a hagyományos társa. Íme, itt az én verzióm;

Hozzávalók:
  • fél kg. liszt
  • 2 dl. langyos tej
  • 10 dkg. puha vaj
  • 2 egész tojás
  • 10 dkg. cukor
  • csipetnyi só
  • 3 dkg. élesztő
  • 1 citrom reszelt héja.
A hozzávalókból, puha, rugalmas tésztát gyúrtam, most nem készítettem külön hozzá a kovászt sem. Letakarva, duplájára kelesztettem, 30-40 perc. A megkelt tésztát, lisztezett deszkán, nem túl vékonyra nyújtottam, köröket szaggattam belőle, én most lyukas fánkot szerettem volna, így egy kisebb formával a közepét is kiszaggattam, sütőpapírral kibélelt 2 nagy tepsire való lett, előmelegített 170 fokos sütőben, 20-25 percig sütöttem. Még forrón vaníliás porcukorba forgattam. Langyosan, baracklekvárral ettük.


  

És akkor jöjjenek a fánk variációk, a nevére kattintva olvashatod a receptet!

Dió fánk
Tolófánk
Csöröge
Szalagos fánk

2 éve én sütöttem az osztálynak,  fele nem fért a képbe :)
Végül egy sós változat, a benne lévő zöld fokhagymát most nincs lehetőségünk beszerezni, helyettesíthető pl. zöldhagymával, vagy zöldpetrezselyemmel!

Juhtúrós fánk

Jó sütögetést!

23 megjegyzés:

  1. Nagyon jó kis fánk gyűjteményed van! Nagyon guszta ez amit most csináltál már talán én is olvastam valahol hogy lehet csak a sütőben sütni. Ez nagyon praktikus, majd kipróbálom én is egyszer!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szépen lassan összegyűlt :) érdemes kipróbálni!

      Törlés
  2. Nagyon szépek! Legalább nézzem, ha én nem sütök :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon ugyes vagy! Szep az oldalad, tobb tucat receptet talaltam amit a kozeljovoben ki is probalok. Vegre suthetek fankot, mert a ket nagyobb fiu nem szereti a hagyomanyos olajban sultet, a lanyom imadja a kinai ropogos csirket, a legkisebb mikulas, meg mindenevo. Ugy latom Barbival egyutt ti lesztek a kedvenceim. Koszonom es oromteli napokat kivanok!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Beáta, nagyon köszönöm ! Roppant boldog vagyok,ha több receptem is megtetszett :)várom a beszámolót róluk.

      Törlés
  4. Imádjuk mi is fánkot. Viszont így még nem próbáltam ki, de nagyon ötletes, és jól is néz ki!!

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szépek lettek a sütőben sült fánkok! Én is tervezgetem jó ideje, de még nem valósult meg.
    A juhtúrós fánk is nagyon tetszik, na azt fogom sütőben sütni:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Arra még nem gondoltam, hogy a juhtúróst sütőben süssem,de akkor majd Te beszámolsz róla,hogy sikerült!

      Törlés
  6. Szép formás fánkjaid vannak:) Ez a sütőben való sütés, nagyon szuper ötlet, még én sem próbáltam soha. Itt az ideje nálunk is a fánksütésnek!!!

    VálaszTörlés
  7. Micsoda felhozatal! :) Tetszik a sütőben sült is, így garantáltan nem szívja meg magát olajjal! :) És nagyon guszta a sós fánkod is, fincsi lehet a töltelékkel! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen,engem is ez motivált. A sósnál nagyon finom a töltelék!

      Törlés
  8. Nagyon guszta mind! Nem tudnék választani! Illetve igen: JÖHET MIND!

    VálaszTörlés
  9. Húha mennyi jó kis fánk recept!! A sütőben sült csigázott fel igazán, hogy nem kell ott állni a tűzhely mellett, és az olajmentessége is nagyon tetszik. Már csak azt szeretném tudni mennyire hasonlít a szalagosra, kár, hogy belülről nem találok fotót. :( Azért egyszer úgyis kipróbálom!! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A tésztája, könnyű, szivacsos, igaz nem lesz annyira puffos mint az olajban sült, de ennek ellenére nagyon finom! ebből az adagból 2 nagy tepsire való lesz. Igen,most már én is bánom,nem vágtam ketté, hogy a belsejét is lefotózzam!

      Törlés
  10. Nagyon tetszik a fánk kínálatod! Főleg a sós, juhtúróval töltött !

    VálaszTörlés
  11. Glutén, és tejhelyettesítéssel is működik a recept, köszi

    VálaszTörlés
  12. Kari Kaposvárról2015. február 21. 11:07

    Mi is kipróbáltuk a receptet. A tésztája olyan lett, mint a pogácsáé. Igen messze van az olajban sült fánk tésztájától.

    VálaszTörlés