2013. január 13., vasárnap

Rácsos hústekercs kapormártással


Már gondoltam arra, hogy készítek egy címkét az otthonról hozott recepteknek is, igazán méltó lenne!
A hústekercs, kapormártással is, éppen az Anyukám kedvenc receptkönyvéből való, kisebb módosítással.
Hasonló, zöldséges egybe húst készítettem már itt,  akkor, pulykából, most disznóhúsból, (szerintem, más hússal is elkészíthető) és felhasználtam hozzá, minden maradékot, ami a hűtőbe volt.  Nem tévedés, nincs benne sem fokhagyma sem pirospaprika, viszont van a tetején szép rács!

Hozzávalók:
  • fél kg. sertéscomb
  • 1 zsemle
  • 1 fej hagyma
  • 1 tojás
  • arasznyi póréhagyma
  • 4 gomba 
  • 1 szál sárgarépa
  • egy csokor petrezselyem
  • só, őrölt fehérbors, kakukkfű
  • 20 dkg. szeletelt bacon.
A kapormártáshoz:
  •  1 ek vaj
  • 1 ek. liszt
  • 1,5 dl. víz
  • pár csepp tárkonyecet
  • csipetnyi cukor és só
  • 1 tk. kapor
  • 2 ek. tejföl.
A  zsemlét beáztattam,jól kinyomkodtam, a hagymát felcikkeztem, a húst felkockáztam, majd kétszer ledaráltam. Sóztam, fűszereztem, elkevertem a tojással, és a felaprított zöldségekkel (  póré, sárgarépa, gomba).
A bacon szeletekből, rácsot készítettem, (valamikor volt egy mini szövőszékem, most hasznát vettem a szövés tudásomnak :)) a húst a közepébe ültettem, ráhajtottam a lelógó részeket, és sütőpapírral kibélelt tepsire átfordítottam. Itt vannak a fázisfotók,


200 fokon, 35-40 percig pirosra sütöttem. A mártást, az utolsó pillanatba kell elkészíteni. A felolvasztott vajra rászórtam a lisztet, hagytam, amíg elkezdett pezsegni, felöntöttem a vízzel, ecettel ízesítettem, beleszórtam a kaprot, cukrot, sót, pár percig hagytam forrni, majd levettem a tűzről és elkevertem benne a tejfölt. Krumplipürével ettük.



18 megjegyzés:

  1. Nagyon ötletes és guszta!Nagyon finom lehet hogy még a szalonnának az íze is belesül.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaj,és ezt még nem is írtam, hogy milyen finom a szalonnától! köszi :)

      Törlés
  2. Nem tudok szőni, úgyhogy nekem a rács gondot okozna, lehet, hogy csak szépen sorban beborítanám szalonnaszeletekkel! :) Nagyon tetszik, igazán finom lehet, a mártással és körettel együtt tökéletes fogás! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, nem olyan bonyolult! egyszer fölé,a másiknál alá kerül,de előtte függőlegesen kiteríted a kívánt "szálakat". Ugye megpróbálod? :)

      Törlés
    2. Most bogarat ültettél a fülembe, a végén még tényleg megpróbálom! :)

      Törlés
  3. Ha "egybefasírtot" készítek, akkor a tetejére bacon szeleteket szoktam tenni, hosszába-keresztbe. Nagyon mutatós a rácsozott husid, biztosan finom is!!! :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szép lett, milyen jól néz ki a rácsos bacon:) A kaprot nagyon szeretem, imádnám így, ahogy van:)

    VálaszTörlés
  5. A kapormártás nagyon felcsigázott, még nem kóstoltam. Az egybefasírtot igen, de ilyen szépet még azt sem:-)

    VálaszTörlés
  6. Fincsi és nagyon klassz ez a "csomagolás"! :P

    VálaszTörlés
  7. REMEK!! Ünnepi hangulatot teremt. Gyönyörű! Csodás a tálalás. Nem sok, pont amennyi kell.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na,azért a fiúk még kaptak hozzá + 2 adag krumplit!

      Törlés
  8. Irtó ötletes ez a rácsozás, és nagyon finomnak tűnik! Sorba kéne raknom, azt a sok mindent amit kinéztem már Tőled! :)

    VálaszTörlés