Megfigyeltem, és nagyon érdekesnek találom, hogy a környező országokban, mennyire jellemző, a palacsinta, kalács (meg persze még tudnám sorolni a példákat) értelmezése. Mert ugye, amíg nekünk pl. a kalácsról, a foszlós fonott jut rögtön eszünkbe, a cseheknél erre a finomságra is ezt mondják. Vagy, Romániába a palacsinta az lángos, a palacsinta meg híg-palacsinta.
A Tv.-be láttam ezt a receptet és a bableves mellé meg is sütöttem. Remek választás volt! és mindössze, 45 perc alatt elkészül!
Hozzávalók a tésztához, 1 db. 25 cm.- es :
- 25 dkg. liszt
- csipet só
- kb. 1 dl. langyos tej
- 2 dkg. élesztő
- 2 ek. cukor
- 1 tojás sárgája
- fél dl. olaj.
- 25 dkg. tehéntúró
- cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 vaníliás cukor.
- 3 ek. szilvalekvár
- 2 ek. darált mák
- 1tk. őrölt szegfűszeg
- 2 ek. mandula
- a tésztából kimaradt fehérje
- 1 ek. tejföl
- 1 ek. cukor.
Letakarva, meleg helyen, vagy emlékeztek! a sütőbe! 30 percig hagytam duplájára kelni.
Töltelék; a túrót áttörtem, ízlés szerint cukorral édesítettem (kb.4 ek.),+ a vaníliával és a citromhéjjal.
A túróból érdemesebb a krémesebb változatot választani, ha nem ilyenünk van, és száraz a töltelék, keverjünk hozzá egy-két kanál tejfölt is. A lekvárt összekevertem a mákkal és a szegfűszeggel.
A már megkelt tésztát, lisztezett felületen, kézzel, 1 cm. vastagságú, kerek formára igazítottam, közepére halmoztam a tölteléket, majd összefogtam és összenyomkodtam az oldalait, mint egy nagy batyut. Megfordítottam, hogy az összefogott része az aljára kerüljön, majd szépen eligazítottam, szintén kerek formára, óvatosan, hogy ne hasadjon ki. Sütőpapírral bélelt tepsire fektettem, lekentem a felvert tojás fehérjével. A lekváros-mákot zacskóba kanalaztam, az egyik csücskét levágtam, és rányomtam a tésztára. Megszórtam pirított mandulával, előmelegített sütőben, 190 fokon 10- 15 percig sült. Kivéve a sütőből, megkentem tejföllel, meghintettem cukorral. Amikor langyosra hűlt, tejszínhabbal tálaltam.
Köszönöm Márti !!
VálaszTörlésNincs itthon túrom de talán vanília pudinggal tudom pótolni !!
Kipróbálom !!!
Hát, ha sűrűbbre főzöd,talán menne. Azért számolj be, ha elkészítetted!
TörlésJaj de jó kis recept, imádom minden hozzávalóját, és ráadásul kelt tésztában! Mesés, még külsőre is! :)
VálaszTörlésIgen, engem is ez fogott meg benne, látvány és a hozzávalók!
TörlésMennyi finomságot és jóságot tartalmaz! :)
VálaszTörlésIgen, és ennek ellenére, hamar elkészül!
TörlésNagyon kedvemrevaló finomság, nagyon guszta! Imádom a lekvárt és a mákot is.
VálaszTörlésA kettő kombinációja nagyon finom!
TörlésNagyon jól néz ki, finom lehet! :) Csupa finomság, kelt tészta, túró, és nagyon érdekesnek hangzik a lekvár mákkal keverve! :)
VálaszTörlésIgazán ez a mák-lekvár dob rajta :)
TörlésMikor ránéztem, ismerősnek tűnt. Ezt én is láttam a tévében, valamikor késő este, de nem jegyeztem meg az elkészítés módját. Így külön örülök, hogy Te még meg is sütötted! Olyan szép lett, mint a tévében!
VálaszTörlésKöszi :)
TörlésA megnevezések tényleg nagyon megtévesztőek lehetnek, még az országon belül is:) Akárminek is nevezzük, nagyon jól néz ki. Már egy ideje készülök babgulyást főzni, valami ilyesmire gondoltam amit mellé készíthetnék. Mákos lekvár valami isteni lehet, ki fogom azt is próbálni:)
VálaszTörlés