2013. január 23., szerda

Cseh túrós kalács, szilvalekváros mákkal


Megfigyeltem, és nagyon érdekesnek találom, hogy a környező országokban, mennyire jellemző, a palacsinta, kalács (meg persze még tudnám sorolni a példákat) értelmezése. Mert ugye, amíg nekünk pl. a kalácsról, a foszlós fonott jut rögtön eszünkbe, a cseheknél erre a finomságra is ezt mondják. Vagy, Romániába a palacsinta az  lángos, a palacsinta meg híg-palacsinta.
A Tv.-be láttam ezt a receptet és a bableves mellé meg is sütöttem. Remek választás volt! és mindössze, 45 perc alatt elkészül!

Hozzávalók a tésztához, 1 db. 25 cm.- es :
  • 25 dkg. liszt
  • csipet só
  • kb. 1 dl. langyos tej
  • 2 dkg. élesztő
  • 2 ek. cukor
  • 1 tojás sárgája
  • fél dl. olaj.
Töltelék:
  • 25 dkg. tehéntúró
  • cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 vaníliás cukor.
Tetejére:
  • 3 ek. szilvalekvár
  • 2 ek. darált mák 
  • 1tk. őrölt szegfűszeg
  • 2 ek. mandula
  • a tésztából kimaradt fehérje
  • 1 ek. tejföl
  • 1 ek. cukor.
A tejben elkevert élesztőt, a cukor felével, meleg helyen felfuttattam, amikor ez megtörtént, a tészta többi hozzávalóival, a robotra bíztam, és rugalmas tésztát dagasztottam belőle.
 Letakarva, meleg helyen, vagy emlékeztek! a sütőbe! 30 percig hagytam duplájára kelni. 
Töltelék; a túrót áttörtem,  ízlés szerint cukorral édesítettem (kb.4 ek.),+ a vaníliával és a citromhéjjal. 
A túróból érdemesebb a krémesebb változatot választani, ha nem ilyenünk van, és száraz a töltelék, keverjünk hozzá egy-két kanál tejfölt is. A lekvárt összekevertem a mákkal és a szegfűszeggel.
A már megkelt tésztát, lisztezett felületen, kézzel, 1 cm. vastagságú,  kerek formára igazítottam, közepére halmoztam a tölteléket, majd összefogtam és összenyomkodtam az oldalait, mint egy nagy batyut. Megfordítottam, hogy az összefogott része az aljára kerüljön, majd szépen eligazítottam, szintén kerek formára, óvatosan, hogy ne hasadjon ki.  Sütőpapírral bélelt tepsire fektettem, lekentem a felvert tojás fehérjével. A lekváros-mákot zacskóba kanalaztam, az egyik csücskét levágtam, és rányomtam a tésztára. Megszórtam pirított mandulával, előmelegített sütőben, 190 fokon 10- 15 percig sült. Kivéve a sütőből, megkentem tejföllel, meghintettem cukorral. Amikor langyosra hűlt, tejszínhabbal tálaltam. 




13 megjegyzés:

  1. Köszönöm Márti !!
    Nincs itthon túrom de talán vanília pudinggal tudom pótolni !!
    Kipróbálom !!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát, ha sűrűbbre főzöd,talán menne. Azért számolj be, ha elkészítetted!

      Törlés
  2. Jaj de jó kis recept, imádom minden hozzávalóját, és ráadásul kelt tésztában! Mesés, még külsőre is! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, engem is ez fogott meg benne, látvány és a hozzávalók!

      Törlés
  3. Mennyi finomságot és jóságot tartalmaz! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, és ennek ellenére, hamar elkészül!

      Törlés
  4. Nagyon kedvemrevaló finomság, nagyon guszta! Imádom a lekvárt és a mákot is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A kettő kombinációja nagyon finom!

      Törlés
  5. Nagyon jól néz ki, finom lehet! :) Csupa finomság, kelt tészta, túró, és nagyon érdekesnek hangzik a lekvár mákkal keverve! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazán ez a mák-lekvár dob rajta :)

      Törlés
  6. Mikor ránéztem, ismerősnek tűnt. Ezt én is láttam a tévében, valamikor késő este, de nem jegyeztem meg az elkészítés módját. Így külön örülök, hogy Te még meg is sütötted! Olyan szép lett, mint a tévében!

    VálaszTörlés
  7. A megnevezések tényleg nagyon megtévesztőek lehetnek, még az országon belül is:) Akárminek is nevezzük, nagyon jól néz ki. Már egy ideje készülök babgulyást főzni, valami ilyesmire gondoltam amit mellé készíthetnék. Mákos lekvár valami isteni lehet, ki fogom azt is próbálni:)

    VálaszTörlés