2012. június 9., szombat

Házi kóla


Na, majd kapom a megjegyzéseket, hogy bezzeg, az előző bejegyzésemnél megszóltam másokat, aztán most meg én itatom lónyállal a gyerekemet, de, állok elébe! 
Egyáltalán nem vagyok híve, a különféle üdítőknek, igyekeztem a gyereket is úgy szoktatni, ha szomjas, vizet igyon. Nem élünk semmi féle édes üdítővel, nem is tartunk itthon, max házi szörpöt. Sajnos, elkerülhetetlen volt, hogy a közösségbe, óvodába, majd iskolába, ő is néha elcsábuljon, és kérjen, majd vegyen magának néha üdítőt, de nagy örömömre ez csak alkalmi.
Így volt ez a mekivel is, és mivel nem akartam szadista szülő lenni, kiegyeztünk, hogy havonta egyszer, amikor kaptuk a kajajegyet elvittük egy menüre. Erről a szokásáról, hála Istennek, teljesen leszokott. Ádám látta, a „Hétköznapi tudomány” című műsorban, hogyan készítik a házi kólát. Ebben a műsorban, különféle kísérleteket végeznek, gyorsan lekörmölte, és együtt megcsináltuk.  Őszintén mondom, alig észlelhető különbség, e között és az igazi között, persze ebbe is van színezék, meg cukor... Mennyiséget nem írok, mert minden hozzávalóból öntöttünk egy keveset, és miután felöntöttük az ásványvízzel, még kellett mindenből, míg tökéletesítettük. Igazítsátok ízlésetekhez! Érdemes kipróbálni, a gyerekek odalesznek érte :)

Hozzávalók:
  • Lime (zöldcitrom)- lé
  • vanília aroma
  • barnacukor
  • fahéj
  • Borszék ásványvíz (biztos más fajta is jó, de mi ezzel csináltuk)
  • ételfesték (bíborpiros, málna piros, kék)
A cukrot, a lime lével, vaníliaaromával, és a fahéjjal összekevertük, kancsóba öntöttük, majd felöntöttük az ásványvízzel.   A festékekből először egyenlő arányba mindegyikből, pohárba kimértünk, majd kevés vízzel elvegyítettük, (persze itt is kísérletezéssel érjük el a barna színt) így adtuk a többi hozzávalóhoz. Alaposan összekevertük, jégkockával ittuk.


8 megjegyzés:

  1. Nem gondoltam volna, hogy házi körülmények között sikerül előállítani. A színe tökéletes lett (az ízét meg nem érzem) :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Eddig én sem,már csak kíváncsiságból is kipróbáltuk! Az íze is olyan.

      Törlés
  2. Nagyon érdekes! Próbálom gondolatban összedobni ezeket az ízeket, de nem tudom elképzelni. Ki kell próbálni! A boltinál biztos egészségesebb!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is így látom! az eredmény tényleg meglepően hasonló.

      Törlés
  3. Szerintem neha igenis belefer egy kis bunozes. Olyan szep ez a kola, hogy eskuszom megkivantam, pedig igen gyakran elek vele;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor a Te véleményedre még kíváncsibb lennék! na, nem mintha még sosem ittam volna :)

      Törlés
  4. Mi is ritkán iszunk kólát, de ez tényleg olyan jól néz ki, ki kell próbálni mindenképpen, együtt a gyerekekkel, kísérletképpen:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Persze, jó kaland! A végeredménynél láttad volna azt az elégedett mosolyt :)

      Törlés