Savanykás lé, főleg nyáron kellemesen hűsítő, magában fogyasztva,
jól behűtve is egészséges, vitamindús és kalóriaszegény, de bármilyen leveshez
felhasználható. A híres tradicionális csorbát is ezzel savanyítják. Mivel itt gyakran
használják, üzletekben kapható literes üvegben készen, de ha valaki saját maga
állítaná elő (ami azért mindig finomabb, és biztosabb) 2-3 nap alatt készül el.
Hozzávalók
- 5-6 szelet száraz kenyér (kötelezően száraz legyen!)
- 1/2 kg. búzakorpa
- 10 dkg. kukoricaliszt
- 4-5 liter víz
- 2 szál lestyán
- egy arasznyi meggyvessző levéllel együtt
Aztán majd hozom a receptet, amihez felhasználtam!
Márti, nálad mindig olyan dolgokat látok, amikről még sosem hallottam:)A leírás alapján finom lehet, szeretem a savanyú italokat. Kíváncsian várom, mihez használtad fel:)
VálaszTörlésEzzel én is így vagyok nálad :) Mint már írtam, itt országszerte nagyon ismert!
TörlésHa itt lenne előttem biztos hogy megkóstolnám, mert finom lehet! Szívesen ki is próbálnám csak pár dolgot én nem tudok nagyhirtelen beszerezni.
VálaszTörlésÉva, a meggyvessző és a lestyán elhagyható, azaz helyettesítheted pl. zellerlevéllel!
TörlésÉn is így csináltam a pacalcsorbához. Az a rossz benne, hogy a 4-5 liter vízből csak 1-2 liternyi korpacibere lesz, nehéz leszűrni a kierjedt elegyet.
VálaszTörlésÖrülök, hogy végre, valaki ismeri! Többször kell csinálni. Rendre, kisebb adagban szűröm át, a korpát kidobom, így talán könnyebb.
TörlésHallottam róla, hogy eredetileg a csorbát korpaciberével savanyították, de még a receptjével nem találkoztam. Kíváncsian várom, mire használod fel, attól függ, nekiállok-e én is:-)
VálaszTörlésZöldségleveshez is szoktam használni, de már próbáltam az itteni üvegest is (bors a neve)!
Törlés