2013. december 1., vasárnap

Pácolt-sült pulykacombok, sütőtökös krumlipürével


Elég rég nem jelentkeztem, túlságosan leköt sok minden más, pl. a munka, itthon már alig marad energiám bármire is. Azért persze rendszeresen főzök, sütök, csak éppen a blogolástól is elment a kedvem... Szerencsére, történt velem egy csodálatos dolog, ami újból lendületbe hozott. Hogy mi az, azt most nem árulom el, ez megérdemel egy külön posztolást, amit hamarosan megejtek !
Addig is hoztam egy finom pácolt, pulykacombot, egy különleges és finom körettel.

Hozzávalók:
  • 2 db. pulyka alsócomb
  • 4 cikk fokhagyma
  • 1 dl. olívaolaj
  • só, bors
  • 2-3 babérlevél
  • 2 nagy fej hagyma
  • 1 golden alma
  • 3 sárgarépa
  • 2 dl. száraz vörösbor
  • 2 ek. méz. 
Körethez:
  •  fél kg. sütőtök
  • 1 kg. krumpli
  • 1-2 dl tej
  • 2ek. vaj. 
 Először is a combokat bepácoltam előző nap. Az olajban elkevertem a zúzott fokhagymát, borsót, babérlevelet. A besózott combokat jól záródó zacskóba tettem, majd a fűszeres olajjal leöntöttem, a zacskó, száját lezártam, és meggyúrtam, hogy mindenhova jusson belőle. Másnap, egy tűzálló tál aljára hasábokra vágtam a sárgarépát, hagymát és az almát, erre helyeztem a combokat, leöntöttem a borral, alufóliával lefedve, 220 fokos sütőben 45-50 percig pároltam, majd levettem róla a fóliát, és pirosra sütöttem. Amikor már majdnem elkészült, lekentem mézzel, ettől még finomabb és ropogósabb lett.
Körethez; a krumplit is, a tököt is megpucoltam, felkockáztam, külön főztem meg őket enyhe sós vízben, ugyanis a tök hamarabb megfő. Leszűrtem mindkettőt, összeborítottam, egy kevés krumpli főzőlevével és a tejjel összetörtem, sóztam, habosra kevertem a hozzáadott vajjal.

Jó étvágyat!

13 megjegyzés:

  1. Valahogy én is úgy vagyok , mint te, de ez a pulykacomb nagyon guszta, olyan szép színes:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! biztosan ez a szomorkás idő teszi...

      Törlés
  2. Márti, nagyon finomat főztél, akár az ünnepi asztalon is méltó helye lenne! :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszta a képen! A hétvégén nálam is pulyka volt, csak én levest készítettem belőle. :)

    VálaszTörlés
  4. Márti, örülök, hogy jól vagy!! Gyönyörű színes ez az étel! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Persze, csak a blogolástól ment el átmenetileg a kedvem! azért köszönöm :)

      Törlés
  5. Nagyon klaszz lett, rég nem ettem pulykacombot, ezzel a körettel pedig telitalálat:) Örülök, hogy itt vagy újra és remélem többször lesz időd jönni.

    VálaszTörlés
  6. Én is dzoktam készíteni sütőtökös krumplipürét, azt hiszem Alíz blogjáról vettem az ötlete, nekem nagyon bejött :) Gyönyörű, npasütötte fotók, ünnepi kinézetű étel! Hiányoltalak!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi!
      én meg azt hittem én találtam ki :(
      sokat melózom...

      Törlés