2013. szeptember 22., vasárnap

Mákos zserbó





A friss szilvalekvárból került a sütibe is! Napok óta mákosról álmodoztam, és akkor jutott eszembe, hogy még talán tavaly, mentettem el ezt a receptet Barbitól, így most jött el az ideje, hogy megsüssem. Csak azt bánom, hogy nem előbb tettem meg, mert nagyon finom. A munkatársam megjegyezte, ugye azért csináltam mákkal mert nem volt dióm, hát nem, ez egy ilyen verzió!

Tésztához:
  • 30 dkg.liszt
  • 20 dkg. margarin
  • 1 db. tojás
  • 1dl. langyos tej
  • 2 dkg. élesztő
  • csipetnyi só.

Töltelékhez:

  • 20 dkg.darált mák
  • 10 dkg.porcukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • kis üveg szilvalekvár.
Tetejére:
  • 10 dkg. porcukor
  • 2 ek. kakaó
  • 3ek. főtt forróvíz.
  • diónyi vaj.
 A mákot összekevertem a cukorral és a citromhéjjal. A tejben elmorzsolt élesztőt, 1 ek. cukorral, hagytam felfutni. Amikor megkelt, a tészta hozzávalóiból puha tésztát gyúrtam, majd 3 részre osztottam. Közepes méretű tepsit kikentem, beliszteztem. Kinyújtottam az első tésztalapot, megkentem szilvalekvárral (ne sajnáljuk belőle, az enyém még elbírt volna, akár mégegyszer ennyit) a cukros mákkal meghintettem, erre jött a másik kinyújtott lap-lekvár-cukros mák- és az utolsó lap. Széleit kissé lenyomkodtam. Szoba hőmérsékleten pihentettem 1 órát. Villával megszúrkáltam, előmelegített 180 fokos sütőben, 35-40 percig sütöttem. Tűpróbát ajánlanám, mert minden sütő más. 
Glazúrhoz, felfőztem a vizet, felolvasztottam benne a cukrot, majd hozzáadtam a kakaót, legvégül a vajjal fényesre kevertem. A kihűlt tésztán még melegen elsimítottam, hagytam megdermedni, és csak ezt követően szeleteltem.




16 megjegyzés:

  1. Ezt már én is kinéztem Barbinál, mákimádó vagyok és mégis mindig csak halogatom az elkészítését. Csodaszép szeletek lettek, főleg a friss szilvalekvárral el tudom képzelni milyen finom:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mákimádóknak, egyenesen kötelező megsütni!

      Törlés
  2. Igazi finomság, szilvalekvárt és mákot is nagyon szeretem! Nagyon guszta!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! a kettő párban fogott meg engem is :)

      Törlés
  3. Én is elmentettem ezt a receptet, de még mindig nem készült el. Látva a Te szeleteidet is, szerintem hamarosan megcsinálom. :) Nagyon guszta!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor, ne késlekedj sokáig, meglátod milyen finom!

      Törlés
  4. Jaj, nagyon-nagyon guszta, én is el fogom készíteni! :) Nagyon tetszik! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szilva és mák párosnál, már csak a szilva-csoki jobb ;)

      Törlés
  5. Nálunk a hagyományos zserbó most fogyott el. Viszont a lányom mákimádó. :)) Azt hiszem kifogom próbálni :)
    Erről jut az eszembe.:) Kislánykoromban a nyári szünidőt mindig a nagyiéknál töltöttem Szabolcsban. A legkisebb fiú unokatesómnak is mákos "félék" voltak a kedvencei. Egyik alkalommal a mámánk fánkot sütött. De az unokatesóm nem akarta megenni, mert nem volt benne mák. Így szegény mama kitalálta, hogy töltött fánkot (is) készít. Mákkal töltötte meg, és úgy sütötte ki. Nagyon finom volt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor ezt vétek lenne kihagyni :)
      Micsoda jó ötlet, a mákos fánk,na majd legközelebb!

      Törlés
  6. Én ma sütöttem mákos zserbót:-)

    VálaszTörlés
  7. Húha mibe futottam bele! :) Nagyon szép lett, és én milyen régen sütöttem! :) Pótolnom kell az elmaradást! :) Köszi Márti, hogy megemlítettél!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én köszönöm a receptet! Legközelebb viszont, több mákkal csinálom :)

      Törlés