2013. július 11., csütörtök

Gombóc sárgabrackos kardamomos töltelékkel

Véletlen műve, ez a párosítást és meg kell mondjam, teli találat! A fűszereimet kis üvegcsékbe tárolom, és már rutinból kiemelem ami kell, véletlenül felcserélődött a rend, és a fahéj helyett, a kardamommal  szórtam meg a barackokat. Igaz, amikor rákerült már láttam a színén, gondoltam, nem is olyan eszement ötlet.
Tudok azért ellen példát is, amikor a régi szép időkben, Anyósom nálunk vendégeskedett, ő főzött, míg mi dolgoztunk. Éppen gulyáslevest készített, szemüveg nélkül úgy látta, hogy a köménnyel szórja, és nem... ánizs volt és borzalmas!

Hozzávalók:
  • 1 kg. krumpli
  • 20-30 dkg. liszt
  • 1 ek. búzadara
  • 2 ek. olaj
  • 1 tojás
  • fél kg. sárgabarack
  • cukor, őrölt kardamom
  • 1 ek. margarin, prézli.
Először héjában megfőztem a megmosott krumplikat. Még melegen, megpucoltam, áttörtem, az olajjal meglocsoltam, liszttel, sóval, búzadarával,  tojással, puha, rugalmas tésztát gyúrtam. Attól függ, mennyire lisztes a krumpli, ha szükséges még tegyünk hozzá lisztet. A barackok magját eltávolítottam, cukorral és kardamomal megszórtam. A tésztából, pihentetés nélkül, lisztezett deszkán, nem túl vékony lapot nyújtottam, kockákra vágtam, igazodva a barackok méretéhez, a nagyobbakat elfeleztem, összefogtam a négy csücskét, majd gombóccá formáztam. Bő, sós, lobogó vízben főztem, amikor feljöttek a víz felszínére, még hagytam 1-2 percet, majd szűrő kanállal kiemeltem. Amíg főttek a gombócok, margarint hevítettem, rászórtam a zsemlemorzsát és aranybarnára pirítottam,a mennyiség kb. 1 ek. margarinhoz,olyan 2 dl.zsemlemorzsa, nem tudom pontosan, én mindig dupla adagot pirítok, mert a fiam imádja kanalazni. A kifőtt barackokat ebbe hempergettem, porcukorral meghintve tálaltam. Ádámnak, külön kérésre, fahéjas szószt is készítettem.


Fűszereim egy része, amelyeket rendszeresen használok

13 megjegyzés:

  1. De jó véletlen:) Imádom a kardamomot:) Nagyon jó ötletet adtál vele, éppen barackos sütire készülök, teszek hozzá kardamomot is:)
    De sok fűszered van, s milyen jó kis fiókod nekik:) Nekem is van van egy csomó, s vannak szép üvegeim is, csak nekem polcon vannak:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Feltétlenül próbáld ki! A fiók, pont nekik lett csináltatva, és ezek mellett,még van két fémdoboz dugig fűszerekkel :)

      Törlés
  2. Nagyon guszta ! Épp a napokban láttam sárgabarackos gombócot és meg is jegyeztem hogy még azzal nem töltöttem. Kardamom van itthon még valamilyen blogjátékon nyertem és annyira nem használom mert nem ismerem nagyon az ízét. Ha kipróbálom a sárgabarackos gombócot biztos hogy szórok rá én is ezt a fűszert kíváncsi vagyok hogy milyen így együtt. A fűszeres fiókodban nem is csodálom ha véletlenül mellényúlsz van bőven miben válogatni .Van egy pár üvegem nekem is sokszor kerülhet hasonló helyzetbe:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mivel nagyon szeretjük a gombócot,már több formában is kipróbáltam, bár meggy már csak elvétve kapható,itt van meggyes gombóc receptem is!

      Törlés
  3. Biztosan finom kardamommal fűszerezve is, érdemes egy próbára! :) A hozzávalók felcseréléséről: nálunk az volt a csúcs (még anno gyerekkoromban), amikor nagymamán a pörköltet Piros Arany helyett Technokol ragasztóval ízesítette - piros tubusos volt mindkettő. Így utólag nem is tudom, mit keresett a ragasztó a konyhában! :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Fú,az is szép! Az én Nagyszüleimnél is volt minden a konyhai fiókba :)vagy a Nagybátyám, aki egyszer, kávéba sűrített tej helyett,majonézet nyomott?

      Törlés
  4. Legjobban a sárgabarackos gombócot szeretem. Igaz kardamom ízesítéssel még nem ettem, de azt hiszem ki kell próbálni, mert finom lehet.
    A gombóc tésztáját viszont tojás nélkül állítjuk össze. Több helyen is olvasom, hogy tesznek bele. Nálunk ez szokatlan. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Végül is,igazad van,úgy sem a tojástól áll össze!
      A szilvás mellett nekem ez a verzió a kedvenc :)

      Törlés
  5. De guszta! Nagyon szeretem a gombócot!! Kardamommal igazán finom lehet. :) Én prézli helyett mákosan is imádom. Huhhh, rengeteg fűszered van!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) mákkal egyszer én is kipróbáltam a szilvásat.

      Törlés
  6. Fűszerek egy része? Már ez is soknak tűnik, legalábbis az én készletemhez képest:-)
    De rég ettem sárgabarackos gombócot! Szerintem gyerekkorom óta, amikor is unokatestvérünkkel együtt gyártottuk, míg tartott a barackszezon.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem tehetek róla,imádom őket! Szinte minden fűszerkeverékeket magam állítók elő :)

      Törlés
  7. De megkívántam a gombócot, régesrég nem ettem. Nagyon kedvelem a kardamomot, itt szerettem meg, mert a norvégok sokat használják, na meg a fűszereket is imádom, nekem is nagy készletem van. A gulyást el tudom képzelni ánizzsal, szörnyű lehetett:)

    VálaszTörlés