2013. május 20., hétfő

Mogyorókrémes kuglóf


A hosszú hétvégére sütöttem, reggelire, uzsonnára. Igazi klasszikus sütemény! Nagyon finom, nem száraz, gondolom köszönhető a mogyorókrémnek, de még másnap is finom volt. Megbolondítható még egy csokimázzal is, én most csak porcukorral szórtam meg.

Hozzávalók:
  • 4 tojás
  • 20 dkg porcukor
  • 20 dkg liszt
  • 1 cs. sütőpor
  • 1 dl tej
  • 1 dl olaj
  • 1 ek. kakaó
  • 2 ek. mogyorókrém (pl. Nutella)
  • 1 citrom reszelt héja
A tojásokat szétválasztottam, fehérjét kemény habbá vertem, 2 ek. cukorral, sárgáját a többi cukorral habosra kevertem, beleöntöttem az olajat, majd a tejet és jól összekevertem. Beleszórtam a sütőporos lisztet, a reszelt citromhéjat, a felvert tojások habjával óvatosan összeforgattam. A massza felét  kikent és kilisztezett formába öntöttem. A mogyorókrémet összekevertem a kakaóval, pár kanál tejjel lazítottam, hogy ne legyen túl masszív, így adtam a másik tésztához, a világos massza tetejére kanalaztam, majd egy késsel többször S formákat írtam, ettől lett márványos. Előmelegített sütőbe 180 fokon, 45-50 percig sütöttem, tűpróbával ellenőrizzétek. Még forrón kiborítottam, rácson hagytam kihűlni, vaníliás porcukorral meghintettem. Nekem, tejeskávéval a legfinomabb :)

Recept a Sütigyárból !


6 megjegyzés:

  1. De nagyon szép lett! Jó is lenne most egy szeletke ebből! Van mikor annyira kívánom a kalácsot vagy kuglófot, de amikor gyerekek nem jönnek kettőnknek sok egy ilyen kuglóf is. Bár leszoktam fagyasztani ami megmarad.Most is itthon voltak hétvégén ki is ürült a hűtő:-))

    VálaszTörlés
  2. Mindig izgulok mielőtt kiborítom,hogy vajon sikerül? Ebben az a jó, hogy nem kell keleszteni! Hát, szerintem is, kettőtöknek sok, majd ha legközelebb jön a család :)

    VálaszTörlés
  3. Gyönyörű lett és igen egyszerű recept:) A kép alapján azt gondoltam, hogy sokkal több mogyorókrém van benne, a gyerekeim nagyon szeretik:) A kuglófnál szerintem mindenki attól fél, hogy sikerül-e kiborítani szépen:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Talán a kakaó és a forma mérete miatt többnek látszik a mogyorókrém. Igen,valóban egyszerűbb mint az élesztős verzió :)

      Törlés
  4. Én is már rég nem készítettem, bár nálunk nagy a család, elfogyna:) Csodaszép:)

    VálaszTörlés