Elengedhetetlen Húsvéti "kellékünk"! Nálunk, nagy kedvenc, és főleg ilyentájt, amikor megjelennek az első friss, mindenféle zöld levelek, szerintem, innen ered a neve is,"töltike" a zsenge apró levelektől. Ahány ház annyi szokás, ebben az esetben is, én így tanultam Anyósomtól. Készíthető, a karalábé leveléből, (méltatlanul tépetik le a piacon, pedig nagyon finom!) útilapuból, lósóskából, szőlőlevélből, vagy friss zöldkáposztából, füstölt hússal vagy anélkül, szóval, csak bátran, mert minél zöldebb, annál finomabb! A felsorolt levelek keveréke, ezek együttese felejthetetlen ízt kölcsönöz !
Hozzávalók:
- kisebb fej zöldkáposzta
- 6-8 karalábélevél
- 20-25 dkg. sóska
- 1 csokor medvehagyma
- 2 csokor friss kapor
- 2 ág csombor
- fél kg. füstölt oldalas
- 60 dkg. darált hús
- 1 marék rizs
- só, bors.
Ezek a töltikék nagyon-nagyon finomak lehetnek! :) Nálunk karalábélevél, medvehagyma és sóska nem szokott kerülni bele, de nagyon jól hangzik, egészen más lehet az ízvilága, mint csak káposztával készítve! :)
VálaszTörlésValóban, ezektől lesz más,finomabb! a medvehagymát én is most tettem hozzá pluszba, de nem rontott rajta :)
TörlésGuszta, nagyon finom lehet! Még így nem készítettem de eltudom kébzelni hogy mennyire finom lehet ezektől a friss zöldségektől!
VálaszTörlésBármilyen levél megtölthető (majdnem) igazi tavasz a télben!
TörlésDe guszta abban a kis kosárkában:)
VálaszTörlésköszi! Még Kolozsváron vettem :)
TörlésEgyszerűen mesés lehetett!!! Az én dédikém is így csinálta...
VálaszTörlésKöszi :) aki otthoni, biztos ismeri!
TörlésNagyon jó kis recept!!!
VálaszTörlésKöszönöm!
TörlésHűű, ez aztán nagyon finom lehet, én még nem is találkoztam ezzel a recepttel. Nagyon klassz a kosarad is. :)
VálaszTörlésErdélyi specialitás,érdemes kipróbálni!
Törlés