A medvehagyma tárolását, általában úgy szoktam megoldani, hogy felaprítom és lefagyasztom, de, amikor megláttam Barbinál, megtetszett és most ezt is elkészítettem. Köszi Barbi ! nagyon szuper :)
Hozzávalók /egy kb.4 dl.-es üveghez/:
- 2 nagy csokor medvehagyma
- 1 dl. olívaolaj
- 2 ek. jódmentes só.
Pár szó a medvehagymáról:
(Allium ursinum)
Nevét arról kapta, hogy a medve kibújva tavasszal a barlangból, ezt fogyasztja szívesen! Egész Európa terén megtalálható. Levelei kora tavasszal jelennek meg, és a nyár közepére elszáradnak. Április-májusban virágzik, és még virágzás előtt szedik, és frissen használják fel, mert szárítva gyógyhatásuk gyengül.
Évelő növény. A nedves, árnyas erdőkben érzi jól magát, az enyhén savas talajt kedveli.
Erősen fokhagyma "illatú", szedésében ez is segítségünkre lehet, ugyanis, ránézésre, könnyen összetéveszthető, hasonló körülmények között élő két növénnyel is, a májusi gyöngyvirággal, és a kikericcsel. Mindkét esetben az eredmény súlyos, esetenként halálos mérgezés lehet, mivel az említett két növény levelei emberi fogyasztásra alkalmatlanok!
Kedvezően hat a gyomorra, a bélrendszerre, krónikus hasmenés és szorulás ellen jó hatású, a szédülést, fejfájást enyhíti, a magas vérnyomást csökkenti, tisztítja a vesét és a húgyhólyagot, elősegíti a vizelet ürítését, tisztítja a vért, de,véralvadásgátló szerekkel együtt szedve viszont nem javasolt, mert a vérzés kockázatát fokozza! Idegrendszerre gyakorolt nyugtató hatása kiemelkedő. Női problémák, illetve nőknél változó kori panaszok esetén segít. A védikus tanítások szerint radzsasztikus ételek, azaz a vágyat, szenvedélyt erősítik, illetve az érzelemtestre hatnak. Szóval, ha egészségesek vagyunk, együnk minél többet ! :D
Kedvcsinálónak íme 4 receptem:
Medvehagymával töltött csirkemell |
Medvehagyma krémleves |
Medvehagymás túrókrémmel töltött vajastészta |
Sóskás-medvehagymaleves krumpligombóccal |
A medvehagymával az idén ismerkedtem meg eddig nem tudtam milyen az íze! Túrókrémnek készítettem el egyrészét és mivel két csokrot vettem a TV-ben láttam egy szakács mondta ezt a módszert ahogy csináltad. Én nem aprítottam fel csak kicsit összevágtam sóztam és olajat öntöttem rá. Hűtőben tárolom amíg fel nem használom. Jó kis receptjeid vannak hozzá.
VálaszTörlésÚgy is jó, ahogy Te készíted. Én is pár éve fedeztem fel, nincsenek gyermekkorhoz fűződő emlékeim róla,viszont nagyon megszerettem. Amikor a piacon vettem,a mögöttem álló néni megkérdezte mire használom?
TörlésJajj, nekem is kell medvehagyma:) És olyan szép az a tálkád is:)
VálaszTörlésKöszönöm! Otthon még nem kapható?
TörlésJaj, ezt én is fel tudnám használni sokmindehez:) A tálkát én is kiszúrtam:)
VálaszTörlésA tálkát,hamutálnak árulták, de én a konyhába tálkának használom :D
TörlésMiért jódmentes sót kell használni?
VálaszTörlésApukámtól tanultam,hogy a savanyúsághoz, tartósított zöldségekhez soha ne jódozott sót használjak. Első sorban,az eltarthatóságát, az ízét, befolyásolja. Pl.a savanyúságban a zöldségek megpuhulnak a jódtól!
Törlés