2012. november 11., vasárnap

Libatepertős pogácsa



 Stílusosan, ha már ma van Márton nap! Készítettem a hétvégére  libaaprólékból levest, de most tésztával tervezem a kacsacombot is, párolt lilakáposztával. 
 A libatepertőt, magam sütöttem, nagyon szép bőrös libahájat vettem, amiből rengeteg finom zsír is kisült.
Elkezdődött a téli lakoma ideje, szerencsénkre csak a konyhában, mert úgy látszik az idő még kegyes hozzánk, amit egyáltalán nem bánok! 

Hozzávalók:
  • 60 dkg. liszt
  • 25 dkg. darált libatepertő
  • fél citrom reszelt héja
  • 5 dkg. élesztő
  • 2 dl. langyos tej
  • 3 dl. tejföl
  • 3 tojás sárgája
  • 3 kk. só, őrölt fehérbors.
A tej felében elmorzsoltam az élesztőt, megszórtam 1 ek. cukorral, meleg helyen felfuttattam.

Tipp: Hálás köszönet érte Tesómnak! Ugyanis, azt tanultam tőle, pillanatok alatt felfut úgy az élesztő, meg utána a kelt tészta is, ha a sütőbe „zárjuk” (nem kell bemelegíteni!) Így teljesen huzatmentes helyen, zavartalanul pihenhet.

A lisztet tálba szitáltam, közepébe ütöttem a tojások sárgáját, sót, citromhéjat (amitől különleges pikantériája lesz)  tejfölt és  a megkelt kovászt. Lágy tésztává gyúrtam, közben apránként hozzáöntöttem a maradék tejet. Elkezdtem gyúrni, amíg puha, rugalmas tésztává kerekedett, aki akarja robotgéppel is dagaszthatja. Először egymásra hajtottam a két oldalsó részét, majd fentről és lentről a széleket. Letakarva (sütőbe!) duplájára kelesztettem. Közben a ledarált tepertőt megborsóztam.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán kinyújtottam, megkentem a tepertőkrémmel, újból meghajtogattam és letakarva hagytam megint 15-20 percig kelni. Ujjnyi vastagra nyújtottam,  pogácsa szaggatóval kiszúrtam, a kimaradt tojásfehérjének a felét villával kissé felvertem, megkentem a pogácsák tetejét, szezámmaggal megszórtam, és előmelegített sütőben, 190 fokon 30-35 percig sütöttem.  



12 megjegyzés:

  1. De szépen felnőttek:) De megkóstólnám:) És a többi libás ételt is, hát nálunk nem nagy divat a Márton - nap, meg libánk sincs rég, sajnos.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szép lett a pogácsád ! Milyen érdekes, családban apósom és sógorom is Márton (sajnos már nincsenek köztünk), de soha nem emlegették ezt a Márton napi szokásokat. Egyszer kolléganőm kínált meg libás kásával nagyon finom volt!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pedig én itt hallottam róla először a '90 években.A ludas kását viszont anyósom is készített, tényleg, azt is főzhetnék!

      Törlés
  3. Nagyon szép magas lett a pogid!:) A libatöpörtyű nem semmi a pogácsának, abba való!!!

    VálaszTörlés
  4. Gyönyörű leveles lett, nagyon guszta! :) Nekem újat mondtál ezzel a kelesztési móddal és a citromhéjjal is, legközelebbi kelt tésztánál kipróbálom! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A citromos verziót egyszer olvastam valahol,próbáld csak ki, no, meg a kelesztési módszert is!

      Törlés
  5. De szépséges, magas pogácsák!
    Nagyon jó a sütős kelesztés, alkalmazni fogom!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Érdemes, mert ezáltal jóvallerövidíti a kelesztési időt is!

      Törlés
  6. Irtó finomnak tűnik, és a citromos tészta nagyon érdekes. Márton napi menük között ez most egy új színfolt nekem! :)

    VálaszTörlés