Stílusosan, ha már ma van Márton nap! Készítettem a hétvégére libaaprólékból levest, de most tésztával, tervezem a kacsacombot is, párolt lilakáposztával.
A libatepertőt, magam sütöttem, nagyon szép bőrös libahájat vettem, amiből rengeteg finom zsír is kisült.
Elkezdődött a téli lakoma ideje, szerencsénkre csak a konyhában, mert úgy látszik az idő még kegyes hozzánk, amit egyáltalán nem bánok!
Hozzávalók:
- 60 dkg. liszt
- 25 dkg. darált libatepertő
- fél citrom reszelt héja
- 5 dkg. élesztő
- 2 dl. langyos tej
- 3 dl. tejföl
- 3 tojás sárgája
- 3 kk. só, őrölt fehérbors.
Tipp: Hálás köszönet érte Tesómnak! Ugyanis, azt tanultam tőle, pillanatok alatt felfut úgy az élesztő, meg utána a kelt tészta is, ha a sütőbe „zárjuk” (nem kell bemelegíteni!) Így teljesen huzatmentes helyen, zavartalanul pihenhet.
A lisztet tálba szitáltam, közepébe ütöttem a tojások sárgáját, sót, citromhéjat (amitől különleges pikantériája lesz) tejfölt és a megkelt kovászt. Lágy tésztává gyúrtam, közben apránként hozzáöntöttem a maradék tejet. Elkezdtem gyúrni, amíg puha, rugalmas tésztává kerekedett, aki akarja robotgéppel is dagaszthatja. Először egymásra hajtottam a két oldalsó részét, majd fentről és lentről a széleket. Letakarva (sütőbe!) duplájára kelesztettem. Közben a ledarált tepertőt megborsóztam.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán kinyújtottam, megkentem a tepertőkrémmel, újból meghajtogattam és letakarva hagytam megint 15-20 percig kelni. Ujjnyi vastagra nyújtottam, pogácsa szaggatóval kiszúrtam, a kimaradt tojásfehérjének a felét villával kissé felvertem, megkentem a pogácsák tetejét, szezámmaggal megszórtam, és előmelegített sütőben, 190 fokon 30-35 percig sütöttem.
De szépen felnőttek:) De megkóstólnám:) És a többi libás ételt is, hát nálunk nem nagy divat a Márton - nap, meg libánk sincs rég, sajnos.
VálaszTörlésIgen tudom,én is itt hallottam róla.
TörlésNagyon szép lett a pogácsád ! Milyen érdekes, családban apósom és sógorom is Márton (sajnos már nincsenek köztünk), de soha nem emlegették ezt a Márton napi szokásokat. Egyszer kolléganőm kínált meg libás kásával nagyon finom volt!
VálaszTörlésPedig én itt hallottam róla először a '90 években.A ludas kását viszont anyósom is készített, tényleg, azt is főzhetnék!
TörlésNagyon szép magas lett a pogid!:) A libatöpörtyű nem semmi a pogácsának, abba való!!!
VálaszTörlésÉn is csodálkoztam, szinte eldőltek.
TörlésGyönyörű leveles lett, nagyon guszta! :) Nekem újat mondtál ezzel a kelesztési móddal és a citromhéjjal is, legközelebbi kelt tésztánál kipróbálom! :)
VálaszTörlésA citromos verziót egyszer olvastam valahol,próbáld csak ki, no, meg a kelesztési módszert is!
TörlésDe szépséges, magas pogácsák!
VálaszTörlésNagyon jó a sütős kelesztés, alkalmazni fogom!
Érdemes, mert ezáltal jóvallerövidíti a kelesztési időt is!
TörlésIrtó finomnak tűnik, és a citromos tészta nagyon érdekes. Márton napi menük között ez most egy új színfolt nekem! :)
VálaszTörlésÖrülök, hogy újat tudtam mutatni!
Törlés