2014. február 9., vasárnap

Szavarin


Kicsit félve jelentkezem, mert már hosszú ideje hanyagoltam a blogomat, vele együtt azokat akik olvasnak. 
Azóta sok minden történt velem, hála Istennek, túl vagyok egy csúnya betegségen, és már a rossz hangulatom is a múlté, igyekszem sűrűbben jelentkezni, már amennyire persze az időm engedi.

Mindjárt egy otthon oly sokak által ismert és kedvelt süteménnyel jelentkezem, amit én annyira nem kedvelek, de a fiúk nagyon! Második kísérlet, ez sokkal könnyebb és gyorsabb, mint amit már egyszer kipróbáltam, ezért kezdők is nyugodtan ezzel a módszerrel megkísérelhetik!

Tésztához:
  • 25 dkg.liszt
  • 1 cs. szárított élesztő
  • 2 tojás
  • 30 ml. olaj
  •  1,5 dl. tej
  • 1 ek. cukor
  • csipetnyi só.
Sziruphoz:
  • 4 dl.víz
  • 20dkg.cukor
  • 1 rum aroma.
+ 2 dl. tejszín és1 cs.vaníliás cukor.

A tésztához a lisztet tálba szitáltam, mélyedést csináltam a közepébe, ide öntöttem a tejbe feloldott cukrot és élesztőt,( nem kell külön felfuttatni!) a tojásokat,legvégül a sót. Hólyagosra kevertem, a tálat szorosan lefedtem egy folpackkal, meleg helyen 30 percet hagytam kelni. Ez idő alatt, elkészítettem a szirupot. A vízet a cukorral feltettem főni, amikor már gyöngyözve elkezdett forrni, lehúztam a tűzről, hozzáadtam a rum aromát.

A megkelt tésztát, kanál segítségével, margarinnal kikent kosárkákba, háromnegyedig töltöttem, és még hagytam 15 percig kelni.
 Erre a célra árulnak nagyobb kosárkákat, nekem a kisebb fajta van, ebből a masszából 12 db. lett, viszont hamarabb sülnek meg. Akinek nincs ilyen formája sem, nyugodtan kisütheti muffin formában is.
A már megkelt tésztát,előmelegített sütőben,180 fokon, 25 percig sütöttem. Kivéve a formából, hagytam langyosra hűlni, megfordítva, kalapot vágtam az aljából, és a szirupban megúsztattam őket.
A tejszínhez hozzáadtam a vaníliás cukrot, kemény habbá vertem, majd nyomózsákkal a kalapok alatt megtöltöttem a sütiket. 2-3 órát, de a legjobb ha másnapig állni hagyjuk, így még jobban átjárják az ízek.
Remélem elkészítitek, várom a beszámolót!




10 megjegyzés:

  1. Már sokat voltál eszembe hogy merre vagy? A süteményed nagyon guszta és igen finom lehet, látom még a kalapra díszt is tettél:-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen,hogy egy kicsit feldobja,tettem rá meggyet :)

      Törlés
  2. Ezt a sütit először én is félve készítettem el (nemrég :), de a visszajelzések alapján még többször fog kelleni. Szerintem nagyon puha, omlós,és jól variálható. Szépek a képeid róla :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Már kísérleteztem, eddig ez a legjobb!

      Törlés
  3. Márti, remélem most akkor már minden rendben nálad:) Csodaszépek ezek a sütik, én eddig csak cukrászdában ettem, ki kell próbálnom:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Most már igen,köszi :) feltétlenül, ha szereted-szeretitek, roppant egyszerű!

      Törlés
  4. De szépek! Én régen szerettem a cukrászdait. Házit még nem ettem, hát itt az ideje:-)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon-nagyon guszta, szívesen megkóstolnám! :)

    VálaszTörlés