2014. február 23., vasárnap

Keleti fűszerekben pácolt, ropogós karaj, mogyorós-mazsolás rizzsel


Ha már unod a rántott húst, és a keleti ízek sem állnak távol tőled, merj változtatni, nem fogsz csalódni!
Habár nálunk, első számú favorit a rántott hús, ezt sem vetette meg a banda, igazi különlegesség. Hogy még egzotikusabb legyen, ezzel a rizzsel tálaltam. Még régen ettem egy barátnőmnél, akkor nagyon ízlett, és bár sokszor volt eszembe, soha sem készítettem el, mostanáig.

Hozzávalók a húshoz:
  • 6 db. karaj
  • 1tk. szecsuani bors
  • 2 ek. tengeri só
  • 1/2 tk. ötfűszer-keverék
  • 2 ek. kukoricakeményítő
  • olaj a sütéshez.
A páchoz:
  • 2 1/2 ek. szójaszósz
  • 2 ek. nádcukor
  • 2 ek. sherry
  • frissen őrölt bors.
Körethez:
  • 2 dl. rizs
  • 1 nagy marék pirított sós mogyoró
  • 1 nagy marék arany mazsola.
  • 1 ek.olaj, só.
 A felforrósított olajban, addig pirítom a rizsszemeket, amíg hófehér színe nem lesz, ekkor megsózom, és felöntöm kétszeres vízzel (2 dl. rizshez - 4 dl. víz) lefedve, nagyon lassú tűzön hagyom, amíg lefő a víz, ha már serceg, még öntök hozzá egy fél pohárnyi vizet, óvatosan megrázogatom az edényt, majd megint lefedem, de már leveszem a tűzről, és szorosan letakarom egy konyharuhával. Így a gőzben teljesen megpuhul. Tálalásnál keverem hozzá, az előzőleg beáztatott mazsolát és a mogyorót, óvatosan villával összeforgatva.

A sót és a szecsuani borsszemeket száraz serpenyőben megpirítottam, majd mozsárban összetörtem, összekevertem az ötfűszerkeverékkel, a hússzeleteket befűszereztem, ami megmaradt, hozzákevertem a páchoz. A hússzeleteket egyenként  megmártottam a pácban, majd egy mélyebb tányérba terítettem, és leöntöttem vele. Legalább 3 órát kell álljon benne, de akár egy éjszakára is hagyható.  Lecsöpögtettem a felesleget, majd a szeleteket bedörzsöltem a kukoricakeményítővel. Egy wokot félig megtöltöttem olajjal, jól felforrósítottam, kis adagokban sütöttem ropogós, arany barnára a húsokat benne. Még melegen, a rizzsel tálaltam. Én még céklát is ettem hozzá, savanyúság nélkül nem tudom megenni a húsokat!



6 megjegyzés:

  1. Nagyon különleges ételt készítettél, tetszik nekem, szeretem az ilyeneket:) Nálunk mondjuk nem unják a rántott húst, mert alig készítek, így nem tudnak ráunni:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálunk sem unják,csak néha én :)

      Törlés
  2. Tetszik ezzel a fűszerezéssel, nagyon fincsi lehet! :) Gondolom, csirkemellből is működik, azt jobban szeretjük rántva. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem azzal is működne, kísérletezz!

      Törlés
  3. Nagyon jól néz ki! Bár azt nem tudom elképzelni, hogy a rántott húst megunják, de abban biztos vagyok, ezt is szeretné mindenki.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Engem is a különlegessége fogott meg!

      Törlés