Amikor ITT, olvastam ezt a receptet, tudtam, hogy rögtön ki kell próbáljam!
Egy friss," feta" jellegű sajt, amit az elkészítését követő napon már fogyaszthatunk is. Nagy kihívás volt, egyrészt az eszközök hiánya miatt (pl. fokmérő, oltó) másrészt a jó minőségű tej beszerzése, ezért feleztem az eredeti mennyiséget, ha nem jönne össze ne érjen túl nagy kár. Még a télen nyitottak egy tej automatát, egy közelünkbe lévő pékségben, és bár sokkal jobb mint a dobozos förtelem, kicsit mégis féltem a végeredménytől. Kitűnő lett! Íze, hasonló az otthoni telemeához, nagyon ízlett nekünk. Lehet bármilyen zöld fűszerrel, színes borssal összekeverni, nekünk így a hagyományos formában ízlett. Az oltó interneten beszerezhető, fontos viszont elolvasni a használati utasítást, és ezt követően kiszámítva adjuk a sajtunkhoz, mert mindegyik oltó más, nekem szerzett valaki, és az óta fokmérőt is vettem, legközelebb könnyebb dolgom lesz. Otthon, beszerezhető, bármely, állatpatikába az oltó. Az eredeti receptnél fázis fotókkal is szemlélteti a szerző, én most annyira koncentráltam, hogy a fotózás eszembe sem jutott!
Multumesc mult, Laura :D !
Hozzávalók:
- 4 liter kizárólag magas zsírtartalmú HÁZI TEJ!
- 1,5 ml oltó
- 30 gr. natúr joghurt, (ne legyen hő kezelt, ha nincs ilyenre lehetőség inkább, helyettesítsd 2 ek.ecettel)
- 1 nagy, tiszta, alaposan kimosott, vászon, vagy tüll darab
- műanyag szűrő
- doboz.
- 1 l. víz
- 15-20 dkg. jódmentes só.
Újból melegítés, 1 órán keresztül, úgy, hogy közben ne lépje túl a max.36 fokot. Hőmérő hiányában, én ezt úgy csináltam, hogy 200 fokra 10 percre előmelegítettem a sütőt, majd elzártam a gázt, és a forró sütőbe téve hagytam, néha ránéztem, igaz így 35-40 perccel hosszabbra nyúlt a kötési idő (azaz kb.1 óra, 35-40 perc, ez függ a tej és az oltóminőségétől is) amíg kezdett sűrűsödni, ezt onnan tudjuk, ha késsel, belevágva, szeletelhető, akkor elkészült. Felkockáztam a fazékba. Egy nagy szűrőt beterítettem a tüllel, ráállítottam egy nagy edényre ( a kicsöpögtetett savó még felhasználható!) és beleöntöttem a megalvadt tejdarabkákat. Fontos, hogy a savó kicsorogjon belőle, amikor ez megtörtént, egy tetszés szerinti dobozba, (lehet kapni erre a célra dobozkákat) átemeltem és 2 konzervvel lenyomtattam. Hűtőbe hagytam így másnapig. Másnap kibontva, azonnal szeletelhető, és ehető, így egy édes sajtot kapunk, de, ha a "feta" jellegűre szeretnénk, elkészítjük a pácot; a vízben feloldottam a sót, beleraktam a sajtot, és fél napig így hagytam, egyszer közben megfordítottam, nem szerettem volna nagyon sósra. Így elkészítve, megváltozik az állaga is, lefedve hűtőbe tárolható, nem tudom meddig, mert mi 2-3 nap alatt megettük!
Tipp: A visszamaradt savót leszűrve hűtőbe tárolhatjuk még pár napig, vagy, puliszkát főzhetünk belőle, ez a bálmos, levest savanyíthatunk vele ( legtöbbször a csorbát vagy saláta leves savanyításához használják) , írós bagettet süthetünk. Újra forralhatjuk 90 fokra, és a felszínére felszálló darabkákat szűrővel leszedve,ordát kapunk. Rengeteg mindenre felhasználható, kár lenne kidobni!
Guszta és mennyire finom tud lenni az így készített sajt. Egészen más az íze. Nézzél már be hozzám légyszíves!
VálaszTörlésAz biztos! Köszönöm,Éva, igyekszem,minél előbb eleget tenni a felkérésednek!
TörlésÉdesanyám készített házi sajtot, valahogy így. Én is szeretném kipróbálni, csak nem tudom mi az oltóanyag neve. Úgy emlékszem patikában vettük, annak idején. Mentettem a receptet, s majd beszámolok, ha sikerül.
VálaszTörlésRemélem sikerül majd! megérdeklődtem,és valóban kapható patikában is,csak elég borsós az ára!
TörlésDe szeretném kipróbálni!!! Oltóanyagot nem tudok szerezni :(
VálaszTörlésUtána néztem, és találtam egy nagyon jó helyet ahol beszerezhető, nem csak az oltó, hanem komplett csomagot veszel annyiért,mint a patikai oltóért!
Törlésitt megtalálod:
http://www.hazisajtkeszites.hu/sajtcsomagok
Nagyon szeretem a blogodat...sok mindent le jegyeztem...sok sikert tovabbra is...
VálaszTörlésNagyon köszönöm! várlak továbbra is szeretettel :)
Törlés