Többnyire, felteszem itthon ezt a kérdést, "Mit ennétek, mit főzzek holnapra?" a fiam elsőre mindig rávágja; "borsólevest!" mi már nevetünk és legyintünk a férjemmel, de mit ad Isten a piacon jártamba? friss borsót :)
Csodálkoztam, hogy ilyenkor még van friss, az árus csak vonta a vállát, hogy ez a két halommal van, késői érés! Meglett a kedvenc leves belőle :)
Hozzávalók:
- 2 sárgarépa
- 1 zeller
- 1 fej hagyma
- 2 ek. olaj
- fél kg. borsó
- só, bors, pirospaprika
- fél kg. csirke szárny
- zöldpetrezselyem .
Grízgaluskához:
- 1 db. tojás
- 4 ek. búzadara.
A hagymát finomra vágtam, a répát, zellert apró kockára. A felhevített olajon, először a hagymát pirítottam meg üvegesre, sóztam, majd a zöldségeket, pár percig pároltam. Borsóztam, megszórtam a pirospaprikával, belekerült a csirke szárny, és nem túl sok vízzel felöntöttem, lefedve hagytam főni. A galuskához, habosra vertem a tojást, összekevertem a grízzel, és hagytam megduzzadni, amíg a leves főtt.
A leves már felforrt, hozzáadtam a borsót, és amikor már ez is kellően megpuhult, evőkanál segítségével, bele szaggattam a galuskát. A levest ekkor, nagyon lassú tűzön főztem tovább, ha kezdene zubogni, fojtsuk el egy kevés vízzel, ez fontos, hogy szép, habkönnyű galuskánk legyen!
Lehúzva a tűzről, megszórtam vágott petrezselyemmel.
Nagyon szeretjük, valahogy nálunk is ez a gyerekek kedvence! :))) Friss borsóból a legfinomabb, és az a galuska benne, magáért beszél. :)
VálaszTörlésIlyen módon még sosem ettem,de ki fogom próbálni. :D Nagyon jópofa,hogy a tálkán is borsó van. :D
VálaszTörlésHihi, én is a borsólevesemet blogoltam be, de az a tiedhez képest nagyon "szegényes". :))))
VálaszTörlésDe jó a tálad! Persze ami benne van, az is nagyon finom, mi is szeretjük.
VálaszTörlésImádom! Kevés levest készítek, de ez az egyik favorit! Én hús nélkül és édesen készítem, de ez a csirkeszárnyas most beindította a nyálelválasztásom! :)) Nagyon guszta a fotón! :D
VálaszTörlésCsilla, köszi :)szerintem is, a frissből a legjobb!
VálaszTörlésMrs Same, szinte mindig hasonlóan készítem, és nagyon finom!
VálaszTörlésAlíz, megnéztem a Te változatodat is, és legalább olyan tuti mint az enyém!
VálaszTörlésGerdi, a tál, látom mindenkinek tetszik, még van 3 féle zöldséggel, várnak a fotózásra :)
VálaszTörlésBarbi, érdemes kipróbálni, bár én sem teszek mindig bele húst, de most így alakult. Ismerem az általad említett változatot is, de mi így szeretjük :)
VálaszTörlésNincs is annál finomabb, mint a friss borsóból készült leves. Én vajgaluskával szoktam főzni. Olyan guszta a tiéd és haláli az a kis borsós tál:)
VálaszTörlésNagyon finom bizony! Tetszik az edénykéd is! :)
VálaszTörlésSoha nem készítettem,de szívesen megennék egy adaggal,pláné a szép kis tálacskádból:)
VálaszTörlésNagyon-nagyon guszta, fincsi lehet a grízgaluskával!
VálaszTörléstrollanyu, vicuska, köszönöm, az edénykém nevében is :)
VálaszTörlésAleda, mármint borsólevest nem készítettél, vagy ezt a formáját? mert akkor, sürgősen ki kell próbálni ;)
VálaszTörlésÉva, többnyire grízgaluskát főzök bele, de szoktam tésztát is!
VálaszTörlésÉn is nagyon szeretem, tényleg csoda ilyenkor friss borsót találni. Nagyon tetszik a borsós tálad is.
VálaszTörlésKati, neked is köszönöm :)
VálaszTörlés