2014. április 21., hétfő

Cukros briós


Kellemes Húsvéti Ünnepet!

Kalács nélkül, nálunk nincs Húsvét! Most nem nagy fonottat sütöttem, hanem a brióst választottam. Ezzel a recepttel máskor is megsütöm, légiesen könnyű és nem száraz még másnap sem.

Hozzávalók:
  • 50 dkg.liszt
  • 2 dl.meleg tej
  • 7 dkg. vaj
  • 3dkg. élesztő
  • 1 citrom reszelt héja
  • 15 dkg. cukor 
  • csipet só
  • 1 tojás
Tetejére:
  • 1 felvert tojás
  • jégcukor.
Az élesztőből,  10 dk. lisztből, 1 dl. tejből, 1 ek.cukorral, kovászt kevertem, meleg  helyen hagytam felfutni.
Egy nagy tálba szitáltam a lisztet, megsóztam, közepébe ütöttem a tojást, a cukrot, reszelt citrom héját, a megkelt kovásszal és a maradék tejjel, puha rugalmas tésztát gyúrtam. Liszttől függ, ha ragadna kevés lisztet még adhatunk hozzá. Letakarva, meleg helyen duplájára kelesztettem. Két arasznyi rudakat sodortam a tésztából, majd 2-2 összetekertem, végeit összenyomtam, tetejére kisebb rudacskából csigát tekertem, és a tetejére tettem, valahogy így...



Lekentem a tojással, még hagytam 15 percet kelni, még egyszer lekentem, cukorral megszórtam a tetejét, előmelegített 180 fokossütőbe 20-25 percig sütöttem.


Recept: "Dán Franciska; Praktikus étrendek az év 365 napjára" c. könyvből.

10 megjegyzés:

  1. Kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánok Nektek is!!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szép és finom lehet ez a sütemény! Jó hogy nem valami bonyolult a formázása! Bár kicsit most telítődtem a sütéssel, de valamikor biztos kipróbálom:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Érdemes, és a kicsiknek biztosan tetszik majd!

      Törlés
  3. Nagyon szép lett:) Nálunk nem volt kalács semmilyen formában idén, nem kérték:) Remélem szép volt a húsvétotok, köszönöm az e-mailt:)

    VálaszTörlés
  4. Kedves Márti, nagyon de nagyon tetszik a gyönyörü cukros briósod, és a formája is gyönyörü. Meg is tartottam ezt az oldalt hogy ki próbáljam hamarosan. Remélem szép Husvéti ünnepetek volt!...régen jártam én is nálad. Meg is tartom a blog oldaladat, hogy lássam naponta! Puszillak

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm! Pihenéssel teltek,kellemesen az ünnepek :)
      A brióst,tényleg ajánlom,mert finom és könnyű a tésztája.

      Törlés