2013. április 30., kedd

Medvehagymás sajtos csónak

  
Az elmúlt napokban, úgy éreztem, mintha magamba beszélnék, ami egy kicsit el is szomorított... aztán láttam, hogy lett egy új követőm, a medvehagymás csirke receptemet csak az elmúlt 1 hétben 172-en nézték meg ( a hétvégére el is készítettem újból), lassan kezdett visszatérni a kedvem, sőt, egy díjat is kaptam ! kell ennél több? 
Észrevettem, hogy idén még nem is tettem fel semmi medvehagymásat, pedig készült már belőle ez-az. Ez a kifli recept, természetesen Limarától származik, számtalanszor elkészítettem, különféle formában. Ő fázis fotókkal szemlélteti az elkészítését!

Hozzávalók:
  • 40 dkg. finomliszt
  • 10 dkg. Graham liszt
  • 2 ek. krumplipehely (nekem volt maradék krumplipürém,ebből tettem 2 kanállal) 
  • 140 g. joghurt
  • 2 dl. langyos tej
  • 1 tk. cukor
  • 2 tk. só
  • 2,5 dkg. élesztő
  • 0,5 dl. olaj
  • medvehagyma krém
  • 15 dkg. reszelt sajt
Az élesztőt a cukorral és a tej felével, meleg helyen felfuttattam. A többi hozzávalóval, lágy rugalmas tésztát gyúrtam, letakarva, a duplájára kelesztettem.  Limara 10 db.-ra osztja, nekünk így túl nagyok, ezért 20 db.-ra osztottam, a kis gombócokat téglalap alakúra nyújtottam, majd felcsavartam. Letakarva megint hagytam 15 percet kelni. Minden kifli közepét éles késsel hosszába megvágtam, megkentem a medvehagyma krémmel, rászórtam a reszelt sajtot, előmelegített 190 fokos sütőben, 25-30 percig sütöttem. 


2013. április 28., vasárnap

Medvehagyma krém


A medvehagyma tárolását, általában úgy szoktam megoldani, hogy felaprítom és lefagyasztom, de, amikor megláttam Barbinál, megtetszett és most ezt is elkészítettem. Köszi Barbi ! nagyon szuper  :)

Hozzávalók /egy kb.4 dl.-es üveghez/:
  • 2 nagy csokor medvehagyma
  • 1 dl. olívaolaj
  • 2 ek. jódmentes só.
A medvehagymát, alaposan megmostam, papírtörlőn leszárítottam, kicsit összevágtam, így dobtam a késes aprítóba, apránként hozzáadva az olajat, pépesre zúztam. Hozzáadtam a sót. Az üveget alaposan kimostam, a mikrosütőben 3 percig csírátlanítottam, kesztyűvel (!!) kivettem, belekanalaztam a krémet. Jól lezártam. Miután kihűlt, hűtőbe tárolható. Tésztákhoz, húsokhoz, vagy csak levesbe ízesítésre, szóval, bármihez felhasználható!


Pár szó a medvehagymáról: 
(Allium ursinum)
 Nevét arról kapta, hogy a medve kibújva tavasszal a barlangból, ezt fogyasztja szívesen! Egész Európa terén megtalálható. Levelei kora tavasszal jelennek meg, és a nyár közepére elszáradnak. Április-májusban virágzik, és még virágzás előtt szedik, és frissen használják fel, mert szárítva gyógyhatásuk gyengül.
Évelő növény. A nedves, árnyas erdőkben érzi jól magát, az enyhén savas talajt kedveli. 

Erősen fokhagyma "illatú", szedésében ez is segítségünkre lehet, ugyanis, ránézésre, könnyen összetéveszthető, hasonló körülmények között élő két  növénnyel is, a májusi gyöngyvirággal, és a kikericcsel. Mindkét esetben az eredmény súlyos, esetenként halálos mérgezés lehet, mivel az említett két növény levelei emberi fogyasztásra alkalmatlanok!
Kedvezően hat a gyomorra, a bélrendszerre, krónikus hasmenés és szorulás ellen jó hatású, a szédülést, fejfájást enyhíti, a magas vérnyomást csökkenti, tisztítja a vesét és a húgyhólyagot, elősegíti a vizelet ürítését, tisztítja a vért, de,véralvadásgátló szerekkel együtt szedve viszont nem javasolt, mert a vérzés kockázatát fokozza! Idegrendszerre gyakorolt nyugtató hatása kiemelkedő. Női problémák, illetve nőknél változó kori panaszok esetén segít. A  védikus tanítások szerint radzsasztikus ételek, azaz a vágyat, szenvedélyt erősítik, illetve az érzelemtestre hatnak. Szóval, ha egészségesek vagyunk, együnk minél többet ! :D

Kedvcsinálónak íme 4 receptem:


Medvehagymával töltött csirkemell
 
Medvehagyma krémleves
Medvehagymás túrókrémmel töltött vajastészta
Sóskás-medvehagymaleves krumpligombóccal


2013. április 20., szombat

Tavaszi tekercs


Nem azért mert most tavasz van, (mert amúgy már nyár!) hanem, mert vágytam valami könnyűre. Ezért is,nem az olajban kisütött verzió, hanem a nyersen fogyasztható.
Remek vendégváró, könnyű vacsora, stb.

Hozzávalók:
  • zsenge sárgarépa
  • uborka
  • jégsaláta
  • üvegtészta
  • rizslapok.
Mártogatós:
  •  2 ek. szójaszósz
  • 1 ek. lime leve
  • 1 kk. rizsecet
  • 2 kk. barnacukor
  •  2 cikk reszelt fokhagyma
  • 1 tk. reszelt gyömbér.
A rizslapok, beszerezhetők bármely keleti vagy nagyobb üzletben is, a többi hozzávalóval együtt. Így néz ki, ha valaki nem ismerné...




A mártás hozzávalóit összekevertem, a zöldségeket hasábokra vágtam, salátát csíkokra.
Az üvegtésztát, forró, sós vízzel leforráztam, lefedve hagytam 2-3 percet, ennyi idő elég, hogy megpuhuljon, leszűrtem. Egy tiszta konyharuhát kiterítettem, kikészítettem egy lapostányér meleg vízet, a rizslapok mindkét oldalát megmártottam benne, kiterítettem a konyharuhára, majd a zöldségekből, tésztából halmoztam egy csíkba, a közepére, először ráhajtottam a két szélső részét, majd a hozzám közel eső részénél szorosan felgöngyöltem. A rizslap nagyon tud ragadni, de ha vizes kézzel dolgozunk, könnyen kezelhető! Ha nem fogyasztjuk el azonnal, vizes konyharuhával letakarva, pár órát is kibír hűtőben.
A szósszal kínáljuk.



2013. április 17., szerda

Nyereményem!


Olyan szerencsés voltam, hogy Éva meghirdetett játékában én lettem a nyertes!  pár dologból éppen hiányt szenvedtem :) Külön öröm volt, mert betegeskedtem, így jobb kedvre derühettem Itt is nagy köszönettel tartozom az ajándékért!!!!

2013. április 14., vasárnap

Krémes


Azt hiszem, ezt a tejszínhabos változatot nevezik franciakrémesnek, nem vagyok nagyon otthon a krémesek terén, talán azért, mert nem rajongok érte, de, csendben megsúgom, a Férjem szülinapjára készítettem! A napokban faggattam, hogy mit süssek neki, erre ő azt mondta krémest! így ezt sütöttem:)  Kicsit csaltam, mert kész réteslapot használtam hozzá.

Tésztához:
  • 1 csomag réteslap (12 db.-os)
  • 2 dl. tejföl
  • fél dl. olaj
  • porcukor megszórni.
Krémhez:
  • 1 L. tej
  •  25 dkg. cukor
  • 3 db. tojás
  • 10 dkg. étkezési keményítő
  • csipetnyi só
  • 5 dkg. vaj
  • 1 rúd vanília
  • 1 citrom reszelt héja
  • 5 dl. tejszín.
A  lapokat kettévettem (6-6), az olajat elkevertem a tejföllel és  egyenként lekentem őket.  2 sütőlemezen  előmelegített sütőben, 190 fokon 12 percig sütöttem. Még melegen az egyik lapot kockákra vágtam, a másik lapot  egy tepsi aljára terítettem. Szabjuk méretre, azt javaslom, kisebb és magasabb falú tepsibe készítsük, így szép magas lesz a krémesünk, tapasztalatból tudom, hogy sima tepsibe lapos lesz
A cukrot és a keményítőt, egy lábosba szórtam,  beleütöttem a tojásokat, összekevertem, hozzáadtam a csipetnyi sót, a ketté vágott vanília rudat, és hozzáöntöttem a tejet, lassú tűzön, folytonos keverés mellett besűrítettem, kb. 10-15 perc. Amikor már besűrűsödött, levettem a tűzről, kihalásztam belőle a vanília rudat,  hozzáadtam a vajat, reszelt citrom héját, és  a tésztalapra öntöttem. Egy vizes fóliával lefedve, hagytam kihűlni, (a tejszínhab és a lapok a tetejére, már most is rátehető!) majd hűtőben pihent,10-12 órát. Másnap, a tejszínt kemény habbá vertem, elosztottam a vaníliakrém tetején, majd a kocka tésztalapokkal beterítettem, megszórtam porcukorral, és felszeleteltem. Megkóstoltam, nagyon finom!
 

2013. április 9., kedd

Pörkölt Olténiai módra


Külön tetszett, hogy teljesen másképpen főzik, mint a már megszokott magyaros társát, ezáltal új ízt is kölcsönöz ételünknek. Az eredeti receptben még erdei gombával dúsítják, ezt én most elhagytam, nem volt időm gombászni :)

Olténia, Románia D-Ny. részén található, igen híresek zöldségtermesztésükről, ott terem a legfinomabb padlizsán, paprika, amit az egész ország területére szállítanak, azaz szállították, mert lassan ki lesznek szorítva, „hála” a nagy multiknak! Sajnos, ott sem tudják már a lépést tartani velük, így lassan elvész a süllyesztőbe, de ez már más téma…

Hozzávalók:
  • 50 dkg. sertéscomb 
  •  25 dkg. császárszalonna
  •  2 nagy fej hagyma 
  • 2 dl. paradicsomlé 
  • 4 cikk fokhagyma 
  • 1 húsos paprika 
  • só, bors, olaj.
 A kockára vágott húst, kevés forró olajban megsütöttem, tálra kiszedtem. Rendre süssük, egyszerre csak annyit tegyünk a serpenyőbe, amennyi elfér, különben, levet ereszt, de az sem baj, mert leszűrve, a további főzési folyamatnál felhasználható. A fennmaradó olajban kisütöttem az ugyan csak felkockázott szalonnát, ezt is kiszedtem.
Ebben a zsiradékban pirítottam meg az apróra vágott hagymát, fokhagymát, és paprikát. Amikor már üvegesre pirultak, felöntöttem a paradicsomlével, lassú tűzön hagytam 5 percig főni, majd beletettem a kisült húskockákat, meg a szalonnát, sóztam, borsóztam, öntöttem rá kb. 1 dl. meleg vizet, lefedve készre főztem.  Stílusosan,  puliszkával tálaltam. 




2013. április 2., kedd

Töltike


Elengedhetetlen Húsvéti "kellékünk"! Nálunk, nagy kedvenc, és főleg ilyentájt, amikor megjelennek az első friss, mindenféle zöld levelek, szerintem, innen ered  a neve is,"töltike" a zsenge apró levelektől. Ahány ház annyi szokás, ebben az esetben is, én így tanultam Anyósomtól. Készíthető, a karalábé leveléből, (méltatlanul tépetik le a piacon, pedig nagyon finom!) útilapuból, lósóskából, szőlőlevélből, vagy friss zöldkáposztából, füstölt hússal vagy anélkül, szóval, csak bátran, mert minél zöldebb, annál finomabb! A felsorolt levelek keveréke, ezek együttese felejthetetlen ízt kölcsönöz !

Hozzávalók:
  • kisebb fej zöldkáposzta
  • 6-8 karalábélevél
  • 20-25 dkg. sóska
  • 1 csokor medvehagyma
  • 2 csokor friss kapor
  • 2 ág csombor
  • fél kg. füstölt oldalas 
  • 60 dkg. darált hús
  • 1 marék rizs
  • só, bors. 
A káposzta és karalábéleveleket, leforráztam, vastagabb erezetét kivágtam. A töltelékhez, elkevertem a húst a fűszerekkel+ az egyik csokor aprított kaporral, rizzsel, majd a káposzta, karalábé-leveleket megtöltöttem. Cserépedény aljára  tettem a csombort, a felvágott oldalast, a sóskát, medvehagymát, és a megmaradt káposztát laskára vágva, erre jöttek egymás mellé a töltött káposzták, a tetejét vágott kaporral megszórtam, felöntöttem vízzel, éppen csak, hogy ellepje, enyhén megsóztam,  lassú tűzön főztem. Tejföllel meglocsolva tálaltam.



2013. április 1., hétfő

2013. március 23., szombat

Florio


Életem emlékezetes első itala! Még a ’80-as években volt nagy sláger nálunk, a napokban megtaláltam leírva a receptet, nosztalgiából el is készítettem. Aki emlékszik rá, készítse el, aki nem ismeri,  azért!

Hozzávalók:
  • 1/2  liter vodka
  • 1/2 liter vörösbor
  • 1/2 liter meggyszörp
  • 1 ek. mandula eszencia.
A hozzávalókat üvegekbe töltöttem, alaposan felráztam, ledugva hagyom1 hétig összeérni, naponta majd felrázom. Jól behűtve, citrommal  kiváló.


2013. március 15., péntek

Ünnepekre!


forrás
Eleget teszek egy játéknak, melyben Éva arra kíváncsi, melyek a kedvenc ünnepi süteményeink. Én 2 sósat és két édeset ajánlanék, már csak azért is, mert mindig gondolok a kicsikre és a nagyokra! A felsoroltak, többnyire állandóak, ezek mellett, biztosan készülök újabbakkal, hiszen még rengeteg recept vár kipróbálásra.

A dobogós helyen lévő, ősrégi, Férjem kedvence, még Anyósomtól tanultam,


Sajtos kifli
a második, még otthonról...

Sós stangli
 amit Édesanyám sütött mindig....
Mézes-krémes
 és amit Keresztmamámtól tanultam, máig, külön Ádámnak (és nekünk) ezzel kedveskedik, finom csokikrémes ...

Isler

na jó, legyen még egy utolsó kedvencünk, ami  gyors és finom, 

Raffaello mogyorókrémmel mandulával
Persze, ha játék, van stafétabotot, át kell adni másik két blogernek,
  1.  Én  4 Gyerek népes családja kedvenceire lennék kíváncsi, 
  2. és  Nelli  kedvenceire, finomságaira!
Jó készülődést mindenkinek!

2013. március 9., szombat

Bagolyszem


Bébi bagolyszemre sikerültek, legközelebb, egy nagy rúddá formázom, max. 2 részre osztom, nem aprózom el. A savanykás meggyes töltelék fölött,a finom ropogós dióhab, pillanatok alatt elfogyott annyira finom!

Hozzávalók:
  •  35 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 1-2 ek. tejföl
  • 3 tojássárgája 
  • 1 vaníliás cukor
  • fél citrom reszelt héja
  • csipetnyi só.
 Töltelék: 
  • 1 üveg magozott meggybefőtt 
 A tetejére: 
  • 3 tojásfehérje
  • 15 dkg porcukor
  • 15 dkg darált diót.
 A tészta hozzávalóit összedolgoztam, és 3 cipóba osztottam. A tojásfehérjéket a porcukorral, vízgőz fölött kemény habbá vertem, óvatosan hozzávegyítettem a darált diót. 
A cipókat vékonyra kinyújtottam, a szélükre hosszában kimagozott meggyet halmoztam, majd a két oldalát óvatosan középre feltekertem. Kivajazott tepsibe tettem, és a diós krémet a tetejére töltöttem, ahol a tekercs összeért. Előmelegített sütőben 180 fokon, 35-40 percig sütöttem. Hidegen szeletelhető.



2013. március 5., kedd

Töltött krumpli


Akár gyors ebéd is lehet, ha, egy nappal előtte  elkészítjük, mert megfőzhetjük előre a krumplit, meg a tölteléknek sem lesz semmi baja, ha áll egy napot a hűtőbe. Én most így tettem, hazaérve, hamar csak összeállítottam, és csak sütni kellett, de ez nem törvényszerű!


Hozzávalók:
  • 50 dkg. darált hús (nálam most marha)
  • 8-10 db. krumpli
  • 1 fej hagyma 
  • 2 cikk fokhagyma
  • só,bors, pirospaprika
  • 10 dkg. bacon szelet
  • 15 dkg. sajt.
Először a krumplit, sós vízben, héjában megfőztem. A hagymát, fokhagymát apróra vágtam, kevés olajban megpirítottam, majd hozzáadtam a húst, fehéredésig pirítottam, sóztam, borsóztam, paprikáztam, fél dl.meleg vizet öntöttem alá, lefedve hagytam párolódni. A megfőtt krumplikat, meghámoztam, és a belsejét kivájtam, a hússal megtöltöttem. Jénai tál alját kiraktam a bacon szeletekkel, erre raktam a töltött krumplikat, köré a kivájt golyócskákat, tetején elosztottam a sajtot, forró sütőben, 200 fokon, pirosra sütöttem. Mi, savanyúsággal ettük. 



2013. február 25., hétfő

Rolettis nápolyikocka (sütés nélkül)


Amikor megláttam ezt a receptet ITT, és a sajátomat elkészítve felvágtam, az volt az első reakcióm, "Jé, ez olyan mint Wall-E!" WALL-E, egy kedves robot mesefigura, aki  nem ismerné! Az eredeti receptben a Finetti nem más, mint egy mogyorókrémmel töltött ostyarúd, na, ilyet most sehol sem találtam, (tudom, hogy kapható Bonbonetti néven!) viszont volt itthon fagyihoz ostyarúd ezt használtam hozzá. És bár nem kell sütni, felvágni csak másnap lehet! Összegezve, roppant könnyű, mutatós és finom édesség.

Hozzávalók:
  • 20 dkg. cukor
  • 1 dl. víz
  • 12,5 dkg. margarin
  • 15 dkg. darált dió
  • 25 dkg. háztartási keksz
  • 1 vaníliás cukor
  • 2 ek. rum
  • 2 ek. kakaópor
  • 6 db. roletti 
  • 1 csomag nápolyi lap
A kekszet egy zacskóba téve, sodrófával porrá zúztam, aki akarja darálja le! Egy lábosba összefőztem a vizet, cukrot és a margarint, amíg az utóbbi elolvadt. Hozzákevertem a kekszport, és ketté osztottam. Az egyik felébe került a vanília és a dió, a másik felébe a rum és a kakaó. A nápolyiból 4 lapra lesz szükségünk, amiből kb. 3 ujjnyi széles csíkot vágtam. Vigyázat könnyen törik, ha nem éles a késed, használj inkább konyhai ollót, én is ezzel vágtam. Szóval van 4 db. nápolyi lapunk, ezeken, kettőn elosztottam a világos masszát, a másik kettőn a kakaósat. Az egyik kakaósra rátettem a rolettit, és jöhet az attrakció!
 Fehér krémes, krémmel felfelé, erre a rolettis-kakaós, nápolyival a világos masszára, erre megint egy kakaós, krémmel a rolettikre, végül a fehér, úgy, hogy legfelülre nápolyi kerüljön. Remélem nem voltam túl zavarós! Senki se csüggedjen, ha úgy látszik, hogy ebből aztán soha nem lesz ép szelet, ugyanis jön rá még bőven nehezék, és másnapra garantálom, hogy szeletelhető lesz!
Esti fényviszonyokkal íme a fázisfotók...



..szóval, óvatosan alufóliába csomagoltam, nehezéket tettem rá, lehet bátran, 2-3 szakácskönyvet rátenni, vagy bármit, a lényeg, hogy másnapig így álljon. A háttérhez beszereztem egy  Wall-E-t  :) 


2013. február 20., szerda

Bakonyi csirke nokedlivel


Nagyon szeretem-szeretjük a szószos húsokat, és a Bakonyi már rég volt terítéken, sőt, a blogomra még fel sem tettem. Készíthető egy egész csirkéből, és szerintem úgy az igazi, de, mivel csak én kedvelem a csontos részeket, finnyás családomnak, most egész combokból főztem. Megnyúzva és kicsontozva (ezeket majd levesbe megfőzőm). Két napra terveztem, de ahogy elnézem a maradékot, holnap megint főzhetek!

Hozzávalók:
  • 1 egész csirke (5 egész csirkecomb)
  • 1 fej hagyma
  • 25 dkg. gomba
  • 1 ek. paradicsompüré
  • 1 zöldpaprika
  • 2 ek.olaj
  • 2 dl. tejföl
  • só, bors, pirospaprika.
Nokedli:
  • 2 tojás
  • 10 púpozott ek. liszt
  • 2 dl. víz.
A nokedli hozzávalóiból rugalmas masszát kevertem,  bő, lobogó sós vízbe szaggattam. Amikor feljönnek a víz tetejére (pár perc) , már le is szűrhető.

Az olajban megpirítottam a hagymát, meghintettem  pirospaprikával, beletettem a csirke darabokat. A csíkokra vágott paprikát is mellétettem, paradicsompürével, sóval, borssal ízesítettem, pici vizet öntöttem alá, lefedve hagytam párolódni. Amikor a hús majdnem kész lett, hozzáadtam a megpucolt, szeletekre vágott gombát, ezzel együtt, puhára pároltam. Végül elkevertem benne a tejfölt, a kifőtt nokedlivel tálaltam. 



2013. február 16., szombat

Sokmagos pogácsa


Itt a hétvége, egy kis lazításhoz, amúgy sem vagyok még teljesen jól, beterveztünk 1 esetleg 2 film megnézését is, erre viszont kötelező (na nem nekem!) a rágcsa..

Hozzávalók:
  • 30 dkg. grahamliszt
  • 15 dkg. finomliszt
  • 2 dl. tej
  • 2,5 dkg. élesztő
  • 1 kk. cukor
  • 2 kk. só
  • 10 dkg. margarin
  • 1-1 ek. tökmag, napraforgómag, lenmag, szezámmag
  • tetejére 1 tojás.
A tej felében elmorzsoltam az élesztőt,cukorral megszórtam, hagytam felfutni. A kétféle lisztet tálba szitáltam,  megsóztam, hozzáadtam a kovászt, a puha margarint, puha tésztát gyúrtam belőle, végül a magokat is beledolgoztam.  Ha kemény lenne, még adható hozzá langyos tej. Letakarva, kétszeresére kelesztettem.
A megkelt tésztát, lisztezett felületen kétujjnyi vastagra nyújtottam, kiszaggattam, kikent,lisztezett sütőlemezre sorakoztattam, felvert tojással megkentem, én most reszelt sajttal szórtam meg, de lehet tetszőlegesen magokkal is megszórható, 190 fokon, 15-18 perc alatt aranybarnára sütöttem. 


Adventtől szilveszterig c.könyvből

2013. február 14., csütörtök

Csicsóka krémleves


Azt hiszem beteg leszek, bujkál bennem valami!  Ezt a levet Seafalcon-tól lestem el, szeretek hozzá benézni, nem csak jó ételei miatt, hanem kitűnő írásaiért is.
Kisebb módosítással finom, bársonyos leves, már érzem, hogy jobban is leszek tőle! Otthoniaknak, akik esetleg nem ismerik ezt a csoda gumót, ITT olvashattok bővebben róla.

Hozzávalók:
  • 4 gumó csicsóka
  •  1 krumpli
  • 1 kis fej hagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 kk. vaj
  • 3 dl. tej
  • só, fehérbors, szerecsendió.
A hagymát, fokhagymát, csicsókát (előtte kiskanállal lekapirgáltam róla a vékony héját) és a megpucolt krumplit apróra vágtam. A felhevített vajon megpirítottam a hagymát, fokhagymát, sóztam, borsóztam, reszeltem rá szerecsendiót, hozzáadtam a csicsókát és a krumplit, majd felöntöttem, 3 dl. tejjel és 7 dl.vízzel. Lefedve puhára főztem. Amikor megfőtt, összeturmixoltam, picit még megsóztam, pirított kockával forrón bekanalaztam!



2013. február 12., kedd

Kinder tejszelet

Már elég régen őrizgettem ezt a receptet, és amikor rávettem magamat a hétvégén, hogy megsüssem, menet közben jöttem rá, hogy majdnem olyan, mint a Kinder pingvin, annyi eltéréssel, hogy ebbe nem kell méz. Roppant finom, és igen nagy adag lett belőle, még úgy is, hogy megfeleztem az adagot.

Tésztához:
Krémhez:
  • 4 ek. cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 dl. tej
  • 1 csomag zselatinpor
  • 4 dl. habtejszín.
Mázhoz:
  • 20 dkg. étcsoki
  • 4 dkg. margarin.
A tojások sárgáját cukorral fehéredésig kevertem. A vizet és a puha margarint hozzáadtam, 1-2 percig tovább habosítottam. A lisztbe elvegyítettem a sütőport, kakaót, fűszert, és a tojásos-margarinos masszához kevertem. A tojásfehérjét kemény habbá vertem, az előző masszával óvatosan összeforgattam. Két sütőlemezre sütőpapírt terítettem, ezeken elosztottam a masszát, előmelegített, 180 fokon légkeveréses sütőben 12-15 percig sütöttem. 
A krémhez, a kétféle cukrot a tejbe szórtam, kevergetve felforraltam, beleszórtam a zselatint, tovább kevertem, csak addig, amíg a zselatin felolvad. Hagytam langyosra hűlni, ez pont elegendő arra, hogy a hab felverődjön. Szóval, a tejszínt keményre felvertem, és a már langyos zselatinos tejet belecsorgattam, közben persze, kevergettem. A kihűlt lapra simítottam, a másik tésztalappal beterítettem, nagyon finoman rányomkodtam. A csokit vízgőz fölött (nagyobb tál víz, rá egy akkora lábos ami pont elfér, de ne érjen a vízbe! ebbe tördelem a csokit) felolvasztottam a margarinnal együtt, majd a tésztán simára igazítottam. 2-3 órára hűtőbe tettem, minimum ennyi kell neki, hogy szeletelhető legyen. 


Príma Konyha, 2008, március.

2013. február 7., csütörtök

Napraforgómagos kence


Szotyi krém, jaj, nagyon finom! Az unalmas, megszokott  tízórait szeretem néha megbolondítani különféle kencékkel. Csupa tápláló, meg finom hozzávaló fellelhető ebben, és bármilyen évszakban elkészíthető.

Hozzávalók:
  • 10 dkg. hántolt napraforgómag
  • 10 dkg. tehéntúró
  • 2 ek. tejföl 
  • 2 cikk zúzott fokhagyma
  • 1-2 ek. snidling
  • pár csepp napraforgó olaj
  • só.
A magot kávédarálón finomra őröltem. A túrót villával összetörtem, hozzáadtam a többi hozzávalót, alaposan összekevertem, lefedve 1 éjszakát hagytam a hűtőbe, így másnapra jobban összeérnek az ízek. Kenyérre kenve, bármilyen zöldséggel fogyasztható.
 


2013. február 2., szombat

Sütőben sült fánk + ötletek fánkra


 

A blogosok körében, kitört a fánk láz! Mivel számtalan formában sütöttem-sütöm,( és nem csak farsangi időszakban) már csak ez a verzió hiányzott az arzenálomból,el sem tudtam képzelni, milyen lehet sütőben sütve!  Jó, meg praktikus, hogy nem olajban sül, mégis látszatra, majdnem ízben is olyan, mint a hagyományos társa. Íme, itt az én verzióm;

Hozzávalók:
  • fél kg. liszt
  • 2 dl. langyos tej
  • 10 dkg. puha vaj
  • 2 egész tojás
  • 10 dkg. cukor
  • csipetnyi só
  • 3 dkg. élesztő
  • 1 citrom reszelt héja.
A hozzávalókból, puha, rugalmas tésztát gyúrtam, most nem készítettem külön hozzá a kovászt sem. Letakarva, duplájára kelesztettem, 30-40 perc. A megkelt tésztát, lisztezett deszkán, nem túl vékonyra nyújtottam, köröket szaggattam belőle, én most lyukas fánkot szerettem volna, így egy kisebb formával a közepét is kiszaggattam, sütőpapírral kibélelt 2 nagy tepsire való lett, előmelegített 170 fokos sütőben, 20-25 percig sütöttem. Még forrón vaníliás porcukorba forgattam. Langyosan, baracklekvárral ettük.


  

És akkor jöjjenek a fánk variációk, a nevére kattintva olvashatod a receptet!

Dió fánk
Tolófánk
Csöröge
Szalagos fánk

2 éve én sütöttem az osztálynak,  fele nem fért a képbe :)
Végül egy sós változat, a benne lévő zöld fokhagymát most nincs lehetőségünk beszerezni, helyettesíthető pl. zöldhagymával, vagy zöldpetrezselyemmel!

Juhtúrós fánk

Jó sütögetést!