A blogosok körében, kitört a fánk láz! Mivel számtalan formában sütöttem-sütöm,( és nem csak farsangi időszakban) már csak ez a verzió hiányzott az arzenálomból,el sem tudtam képzelni, milyen lehet sütőben sütve! Jó, meg praktikus, hogy nem olajban sül, mégis látszatra, majdnem ízben is olyan, mint a hagyományos társa. Íme, itt az én verzióm;
Hozzávalók:
- fél kg. liszt
- 2 dl. langyos tej
- 10 dkg. puha vaj
- 2 egész tojás
- 10 dkg. cukor
- csipetnyi só
- 3 dkg. élesztő
- 1 citrom reszelt héja.
A hozzávalókból, puha, rugalmas tésztát gyúrtam, most nem készítettem külön hozzá a kovászt sem. Letakarva, duplájára kelesztettem, 30-40 perc. A megkelt tésztát, lisztezett deszkán, nem túl vékonyra nyújtottam, köröket szaggattam belőle, én most lyukas fánkot szerettem volna, így egy kisebb formával a közepét is kiszaggattam, sütőpapírral kibélelt 2 nagy tepsire való lett, előmelegített 170 fokos sütőben, 20-25 percig sütöttem. Még forrón vaníliás porcukorba forgattam. Langyosan, baracklekvárral ettük.
És akkor jöjjenek a fánk variációk, a nevére kattintva olvashatod a receptet!
 |
2 éve én sütöttem az osztálynak, fele nem fért a képbe :) |
Végül egy sós változat, a benne lévő zöld fokhagymát most nincs lehetőségünk beszerezni, helyettesíthető pl. zöldhagymával, vagy zöldpetrezselyemmel!
Jó sütögetést!