2013. március 15., péntek

Ünnepekre!


forrás
Eleget teszek egy játéknak, melyben Éva arra kíváncsi, melyek a kedvenc ünnepi süteményeink. Én 2 sósat és két édeset ajánlanék, már csak azért is, mert mindig gondolok a kicsikre és a nagyokra! A felsoroltak, többnyire állandóak, ezek mellett, biztosan készülök újabbakkal, hiszen még rengeteg recept vár kipróbálásra.

A dobogós helyen lévő, ősrégi, Férjem kedvence, még Anyósomtól tanultam,


Sajtos kifli
a második, még otthonról...

Sós stangli
 amit Édesanyám sütött mindig....
Mézes-krémes
 és amit Keresztmamámtól tanultam, máig, külön Ádámnak (és nekünk) ezzel kedveskedik, finom csokikrémes ...

Isler

na jó, legyen még egy utolsó kedvencünk, ami  gyors és finom, 

Raffaello mogyorókrémmel mandulával
Persze, ha játék, van stafétabotot, át kell adni másik két blogernek,
  1.  Én  4 Gyerek népes családja kedvenceire lennék kíváncsi, 
  2. és  Nelli  kedvenceire, finomságaira!
Jó készülődést mindenkinek!

2013. március 9., szombat

Bagolyszem


Bébi bagolyszemre sikerültek, legközelebb, egy nagy rúddá formázom, max. 2 részre osztom, nem aprózom el. A savanykás meggyes töltelék fölött,a finom ropogós dióhab, pillanatok alatt elfogyott annyira finom!

Hozzávalók:
  •  35 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 1-2 ek. tejföl
  • 3 tojássárgája 
  • 1 vaníliás cukor
  • fél citrom reszelt héja
  • csipetnyi só.
 Töltelék: 
  • 1 üveg magozott meggybefőtt 
 A tetejére: 
  • 3 tojásfehérje
  • 15 dkg porcukor
  • 15 dkg darált diót.
 A tészta hozzávalóit összedolgoztam, és 3 cipóba osztottam. A tojásfehérjéket a porcukorral, vízgőz fölött kemény habbá vertem, óvatosan hozzávegyítettem a darált diót. 
A cipókat vékonyra kinyújtottam, a szélükre hosszában kimagozott meggyet halmoztam, majd a két oldalát óvatosan középre feltekertem. Kivajazott tepsibe tettem, és a diós krémet a tetejére töltöttem, ahol a tekercs összeért. Előmelegített sütőben 180 fokon, 35-40 percig sütöttem. Hidegen szeletelhető.



2013. március 5., kedd

Töltött krumpli


Akár gyors ebéd is lehet, ha, egy nappal előtte  elkészítjük, mert megfőzhetjük előre a krumplit, meg a tölteléknek sem lesz semmi baja, ha áll egy napot a hűtőbe. Én most így tettem, hazaérve, hamar csak összeállítottam, és csak sütni kellett, de ez nem törvényszerű!


Hozzávalók:
  • 50 dkg. darált hús (nálam most marha)
  • 8-10 db. krumpli
  • 1 fej hagyma 
  • 2 cikk fokhagyma
  • só,bors, pirospaprika
  • 10 dkg. bacon szelet
  • 15 dkg. sajt.
Először a krumplit, sós vízben, héjában megfőztem. A hagymát, fokhagymát apróra vágtam, kevés olajban megpirítottam, majd hozzáadtam a húst, fehéredésig pirítottam, sóztam, borsóztam, paprikáztam, fél dl.meleg vizet öntöttem alá, lefedve hagytam párolódni. A megfőtt krumplikat, meghámoztam, és a belsejét kivájtam, a hússal megtöltöttem. Jénai tál alját kiraktam a bacon szeletekkel, erre raktam a töltött krumplikat, köré a kivájt golyócskákat, tetején elosztottam a sajtot, forró sütőben, 200 fokon, pirosra sütöttem. Mi, savanyúsággal ettük. 



2013. február 25., hétfő

Rolettis nápolyikocka (sütés nélkül)


Amikor megláttam ezt a receptet ITT, és a sajátomat elkészítve felvágtam, az volt az első reakcióm, "Jé, ez olyan mint Wall-E!" WALL-E, egy kedves robot mesefigura, aki  nem ismerné! Az eredeti receptben a Finetti nem más, mint egy mogyorókrémmel töltött ostyarúd, na, ilyet most sehol sem találtam, (tudom, hogy kapható Bonbonetti néven!) viszont volt itthon fagyihoz ostyarúd ezt használtam hozzá. És bár nem kell sütni, felvágni csak másnap lehet! Összegezve, roppant könnyű, mutatós és finom édesség.

Hozzávalók:
  • 20 dkg. cukor
  • 1 dl. víz
  • 12,5 dkg. margarin
  • 15 dkg. darált dió
  • 25 dkg. háztartási keksz
  • 1 vaníliás cukor
  • 2 ek. rum
  • 2 ek. kakaópor
  • 6 db. roletti 
  • 1 csomag nápolyi lap
A kekszet egy zacskóba téve, sodrófával porrá zúztam, aki akarja darálja le! Egy lábosba összefőztem a vizet, cukrot és a margarint, amíg az utóbbi elolvadt. Hozzákevertem a kekszport, és ketté osztottam. Az egyik felébe került a vanília és a dió, a másik felébe a rum és a kakaó. A nápolyiból 4 lapra lesz szükségünk, amiből kb. 3 ujjnyi széles csíkot vágtam. Vigyázat könnyen törik, ha nem éles a késed, használj inkább konyhai ollót, én is ezzel vágtam. Szóval van 4 db. nápolyi lapunk, ezeken, kettőn elosztottam a világos masszát, a másik kettőn a kakaósat. Az egyik kakaósra rátettem a rolettit, és jöhet az attrakció!
 Fehér krémes, krémmel felfelé, erre a rolettis-kakaós, nápolyival a világos masszára, erre megint egy kakaós, krémmel a rolettikre, végül a fehér, úgy, hogy legfelülre nápolyi kerüljön. Remélem nem voltam túl zavarós! Senki se csüggedjen, ha úgy látszik, hogy ebből aztán soha nem lesz ép szelet, ugyanis jön rá még bőven nehezék, és másnapra garantálom, hogy szeletelhető lesz!
Esti fényviszonyokkal íme a fázisfotók...



..szóval, óvatosan alufóliába csomagoltam, nehezéket tettem rá, lehet bátran, 2-3 szakácskönyvet rátenni, vagy bármit, a lényeg, hogy másnapig így álljon. A háttérhez beszereztem egy  Wall-E-t  :) 


2013. február 20., szerda

Bakonyi csirke nokedlivel


Nagyon szeretem-szeretjük a szószos húsokat, és a Bakonyi már rég volt terítéken, sőt, a blogomra még fel sem tettem. Készíthető egy egész csirkéből, és szerintem úgy az igazi, de, mivel csak én kedvelem a csontos részeket, finnyás családomnak, most egész combokból főztem. Megnyúzva és kicsontozva (ezeket majd levesbe megfőzőm). Két napra terveztem, de ahogy elnézem a maradékot, holnap megint főzhetek!

Hozzávalók:
  • 1 egész csirke (5 egész csirkecomb)
  • 1 fej hagyma
  • 25 dkg. gomba
  • 1 ek. paradicsompüré
  • 1 zöldpaprika
  • 2 ek.olaj
  • 2 dl. tejföl
  • só, bors, pirospaprika.
Nokedli:
  • 2 tojás
  • 10 púpozott ek. liszt
  • 2 dl. víz.
A nokedli hozzávalóiból rugalmas masszát kevertem,  bő, lobogó sós vízbe szaggattam. Amikor feljönnek a víz tetejére (pár perc) , már le is szűrhető.

Az olajban megpirítottam a hagymát, meghintettem  pirospaprikával, beletettem a csirke darabokat. A csíkokra vágott paprikát is mellétettem, paradicsompürével, sóval, borssal ízesítettem, pici vizet öntöttem alá, lefedve hagytam párolódni. Amikor a hús majdnem kész lett, hozzáadtam a megpucolt, szeletekre vágott gombát, ezzel együtt, puhára pároltam. Végül elkevertem benne a tejfölt, a kifőtt nokedlivel tálaltam. 



2013. február 16., szombat

Sokmagos pogácsa


Itt a hétvége, egy kis lazításhoz, amúgy sem vagyok még teljesen jól, beterveztünk 1 esetleg 2 film megnézését is, erre viszont kötelező (na nem nekem!) a rágcsa..

Hozzávalók:
  • 30 dkg. grahamliszt
  • 15 dkg. finomliszt
  • 2 dl. tej
  • 2,5 dkg. élesztő
  • 1 kk. cukor
  • 2 kk. só
  • 10 dkg. margarin
  • 1-1 ek. tökmag, napraforgómag, lenmag, szezámmag
  • tetejére 1 tojás.
A tej felében elmorzsoltam az élesztőt,cukorral megszórtam, hagytam felfutni. A kétféle lisztet tálba szitáltam,  megsóztam, hozzáadtam a kovászt, a puha margarint, puha tésztát gyúrtam belőle, végül a magokat is beledolgoztam.  Ha kemény lenne, még adható hozzá langyos tej. Letakarva, kétszeresére kelesztettem.
A megkelt tésztát, lisztezett felületen kétujjnyi vastagra nyújtottam, kiszaggattam, kikent,lisztezett sütőlemezre sorakoztattam, felvert tojással megkentem, én most reszelt sajttal szórtam meg, de lehet tetszőlegesen magokkal is megszórható, 190 fokon, 15-18 perc alatt aranybarnára sütöttem. 


Adventtől szilveszterig c.könyvből

2013. február 14., csütörtök

Csicsóka krémleves


Azt hiszem beteg leszek, bujkál bennem valami!  Ezt a levet Seafalcon-tól lestem el, szeretek hozzá benézni, nem csak jó ételei miatt, hanem kitűnő írásaiért is.
Kisebb módosítással finom, bársonyos leves, már érzem, hogy jobban is leszek tőle! Otthoniaknak, akik esetleg nem ismerik ezt a csoda gumót, ITT olvashattok bővebben róla.

Hozzávalók:
  • 4 gumó csicsóka
  •  1 krumpli
  • 1 kis fej hagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 kk. vaj
  • 3 dl. tej
  • só, fehérbors, szerecsendió.
A hagymát, fokhagymát, csicsókát (előtte kiskanállal lekapirgáltam róla a vékony héját) és a megpucolt krumplit apróra vágtam. A felhevített vajon megpirítottam a hagymát, fokhagymát, sóztam, borsóztam, reszeltem rá szerecsendiót, hozzáadtam a csicsókát és a krumplit, majd felöntöttem, 3 dl. tejjel és 7 dl.vízzel. Lefedve puhára főztem. Amikor megfőtt, összeturmixoltam, picit még megsóztam, pirított kockával forrón bekanalaztam!



2013. február 12., kedd

Kinder tejszelet

Már elég régen őrizgettem ezt a receptet, és amikor rávettem magamat a hétvégén, hogy megsüssem, menet közben jöttem rá, hogy majdnem olyan, mint a Kinder pingvin, annyi eltéréssel, hogy ebbe nem kell méz. Roppant finom, és igen nagy adag lett belőle, még úgy is, hogy megfeleztem az adagot.

Tésztához:
Krémhez:
  • 4 ek. cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 dl. tej
  • 1 csomag zselatinpor
  • 4 dl. habtejszín.
Mázhoz:
  • 20 dkg. étcsoki
  • 4 dkg. margarin.
A tojások sárgáját cukorral fehéredésig kevertem. A vizet és a puha margarint hozzáadtam, 1-2 percig tovább habosítottam. A lisztbe elvegyítettem a sütőport, kakaót, fűszert, és a tojásos-margarinos masszához kevertem. A tojásfehérjét kemény habbá vertem, az előző masszával óvatosan összeforgattam. Két sütőlemezre sütőpapírt terítettem, ezeken elosztottam a masszát, előmelegített, 180 fokon légkeveréses sütőben 12-15 percig sütöttem. 
A krémhez, a kétféle cukrot a tejbe szórtam, kevergetve felforraltam, beleszórtam a zselatint, tovább kevertem, csak addig, amíg a zselatin felolvad. Hagytam langyosra hűlni, ez pont elegendő arra, hogy a hab felverődjön. Szóval, a tejszínt keményre felvertem, és a már langyos zselatinos tejet belecsorgattam, közben persze, kevergettem. A kihűlt lapra simítottam, a másik tésztalappal beterítettem, nagyon finoman rányomkodtam. A csokit vízgőz fölött (nagyobb tál víz, rá egy akkora lábos ami pont elfér, de ne érjen a vízbe! ebbe tördelem a csokit) felolvasztottam a margarinnal együtt, majd a tésztán simára igazítottam. 2-3 órára hűtőbe tettem, minimum ennyi kell neki, hogy szeletelhető legyen. 


Príma Konyha, 2008, március.

2013. február 7., csütörtök

Napraforgómagos kence


Szotyi krém, jaj, nagyon finom! Az unalmas, megszokott  tízórait szeretem néha megbolondítani különféle kencékkel. Csupa tápláló, meg finom hozzávaló fellelhető ebben, és bármilyen évszakban elkészíthető.

Hozzávalók:
  • 10 dkg. hántolt napraforgómag
  • 10 dkg. tehéntúró
  • 2 ek. tejföl 
  • 2 cikk zúzott fokhagyma
  • 1-2 ek. snidling
  • pár csepp napraforgó olaj
  • só.
A magot kávédarálón finomra őröltem. A túrót villával összetörtem, hozzáadtam a többi hozzávalót, alaposan összekevertem, lefedve 1 éjszakát hagytam a hűtőbe, így másnapra jobban összeérnek az ízek. Kenyérre kenve, bármilyen zöldséggel fogyasztható.
 


2013. február 2., szombat

Sütőben sült fánk + ötletek fánkra


 

A blogosok körében, kitört a fánk láz! Mivel számtalan formában sütöttem-sütöm,( és nem csak farsangi időszakban) már csak ez a verzió hiányzott az arzenálomból,el sem tudtam képzelni, milyen lehet sütőben sütve!  Jó, meg praktikus, hogy nem olajban sül, mégis látszatra, majdnem ízben is olyan, mint a hagyományos társa. Íme, itt az én verzióm;

Hozzávalók:
  • fél kg. liszt
  • 2 dl. langyos tej
  • 10 dkg. puha vaj
  • 2 egész tojás
  • 10 dkg. cukor
  • csipetnyi só
  • 3 dkg. élesztő
  • 1 citrom reszelt héja.
A hozzávalókból, puha, rugalmas tésztát gyúrtam, most nem készítettem külön hozzá a kovászt sem. Letakarva, duplájára kelesztettem, 30-40 perc. A megkelt tésztát, lisztezett deszkán, nem túl vékonyra nyújtottam, köröket szaggattam belőle, én most lyukas fánkot szerettem volna, így egy kisebb formával a közepét is kiszaggattam, sütőpapírral kibélelt 2 nagy tepsire való lett, előmelegített 170 fokos sütőben, 20-25 percig sütöttem. Még forrón vaníliás porcukorba forgattam. Langyosan, baracklekvárral ettük.


  

És akkor jöjjenek a fánk variációk, a nevére kattintva olvashatod a receptet!

Dió fánk
Tolófánk
Csöröge
Szalagos fánk

2 éve én sütöttem az osztálynak,  fele nem fért a képbe :)
Végül egy sós változat, a benne lévő zöld fokhagymát most nincs lehetőségünk beszerezni, helyettesíthető pl. zöldhagymával, vagy zöldpetrezselyemmel!

Juhtúrós fánk

Jó sütögetést!

2013. január 30., szerda

Keleti ropogós csirkefalatok



Arról már beszámoltam, hogy az új lakásban elég döcögősen indult be a konyhai élet, ugyanis, a konyhám, majd 1 hónapig készült, de nem panaszkodom, sőt, nagyon hálás vagyok régi gyermekkori barátomnak (remélem olvassa!) szuper konyhát csinált nekem! 
 Nem rajongtam a keleti konyháért, aztán a férjem rávett, kóstoljam meg , és bejött! Akkoriba, kaptunk rá, a közelünkbe lévő kínai étteremre, és többek közt,  ezekre a finom omlós falatkákra, amit az óta sem ettünk. Persze, nem én lennék, ha nem akarnám előállítani saját magam. Szuperül sikerült!

Hozzávalók:
  • 1 csirkemell
  • 2 ek. szójaszósz
  • 1 tk. gyömbér
  • 3 ek. méz
  • 2 ek. ketchup
  • 1 tk. rizsecet (ez enyhébb, mint a mi megszokott ételecetünk)
  • jéghideg víz
  • 3 ek. étkezési keményítő
  • 2 ek. liszt
  • 1 kk. sütőpor
  • 2-3 ek. szezámmag
  • olaj a sütéshez.
A  felkockázott húst, egy zacskóba tettem, meglocsoltam szójaszósszal, hozzáadtam a gyömbért (én frisset használtam) kicsit megsóztam, szorosan lezártam a zacskó száját, és hagytam állni fél órát. Ez a művelet elhagyható, de kár lenne, mert a csirkemellnek jót tesz, ha megízesítjük egy kicsit.
A mézet, ketchupot és az ecetet  felforrósítottam.
A keményítőt, a liszttel és a sütőporral átszitáltam, hozzáadtam a hideg vizet, annyit, hogy sűrű palacsintatészta állagú legyen (kb. 150 ml.) A lecsöpögtetett, bepácolt húsokat egyenként belemártogattam, és bő forró olajban mindkét oldalukat megsütöttem. Leitattam róluk az olajat és még forrón beleforgattam a mézes szószba, majd meghintettem szezámmaggal. Párolt rizzsel és bébirépával tálaltam.

2013. január 23., szerda

Cseh túrós kalács, szilvalekváros mákkal


Megfigyeltem, és nagyon érdekesnek találom, hogy a környező országokban, mennyire jellemző, a palacsinta, kalács (meg persze még tudnám sorolni a példákat) értelmezése. Mert ugye, amíg nekünk pl. a kalácsról, a foszlós fonott jut rögtön eszünkbe, a cseheknél erre a finomságra is ezt mondják. Vagy, Romániába a palacsinta az  lángos, a palacsinta meg híg-palacsinta.
A Tv.-be láttam ezt a receptet és a bableves mellé meg is sütöttem. Remek választás volt! és mindössze, 45 perc alatt elkészül!

Hozzávalók a tésztához, 1 db. 25 cm.- es :
  • 25 dkg. liszt
  • csipet só
  • kb. 1 dl. langyos tej
  • 2 dkg. élesztő
  • 2 ek. cukor
  • 1 tojás sárgája
  • fél dl. olaj.
Töltelék:
  • 25 dkg. tehéntúró
  • cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 vaníliás cukor.
Tetejére:
  • 3 ek. szilvalekvár
  • 2 ek. darált mák 
  • 1tk. őrölt szegfűszeg
  • 2 ek. mandula
  • a tésztából kimaradt fehérje
  • 1 ek. tejföl
  • 1 ek. cukor.
A tejben elkevert élesztőt, a cukor felével, meleg helyen felfuttattam, amikor ez megtörtént, a tészta többi hozzávalóival, a robotra bíztam, és rugalmas tésztát dagasztottam belőle.
 Letakarva, meleg helyen, vagy emlékeztek! a sütőbe! 30 percig hagytam duplájára kelni. 
Töltelék; a túrót áttörtem,  ízlés szerint cukorral édesítettem (kb.4 ek.),+ a vaníliával és a citromhéjjal. 
A túróból érdemesebb a krémesebb változatot választani, ha nem ilyenünk van, és száraz a töltelék, keverjünk hozzá egy-két kanál tejfölt is. A lekvárt összekevertem a mákkal és a szegfűszeggel.
A már megkelt tésztát, lisztezett felületen, kézzel, 1 cm. vastagságú,  kerek formára igazítottam, közepére halmoztam a tölteléket, majd összefogtam és összenyomkodtam az oldalait, mint egy nagy batyut. Megfordítottam, hogy az összefogott része az aljára kerüljön, majd szépen eligazítottam, szintén kerek formára, óvatosan, hogy ne hasadjon ki.  Sütőpapírral bélelt tepsire fektettem, lekentem a felvert tojás fehérjével. A lekváros-mákot zacskóba kanalaztam, az egyik csücskét levágtam, és rányomtam a tésztára. Megszórtam pirított mandulával, előmelegített sütőben, 190 fokon 10- 15 percig sült. Kivéve a sütőből, megkentem tejföllel, meghintettem cukorral. Amikor langyosra hűlt, tejszínhabbal tálaltam. 




2013. január 17., csütörtök

Citromos csirkemáj saláta


Ki ne enne, ebben a hidegben egy finom és laktató meleg salátát? Esetleg, aki nem szereti a májat! 
Megint játszadoztam az ízekkel, aminek a végeredménye ez a páratlanul finom saláta.  Még egy remek meleg saláta variációmat  itt olvashatjátok.
 

Hozzávalók:
  • ½ kg. csirkemáj
  •  1 citrom
  •  2-3 ek. olívaolaj
  •  2 cikk fokhagyma 
  •  só, bors 
  • 1 dl. félszáraz fehérbor
  •  1 fej jégsaláta.
A felkarikázott fokhagymát kissé megpirítottam a felforrósított olajban, majd hozzáadtam a megpucolt májat, ezt is pirítottam még egy keveset, majd hozzáadtam a sót, borsot, a felkarikázott citromot és a bort. Lassan addig főztem, amíg a bor felére csökkent. Tálba tépkedtem a megmosott salátaleveleket, ráborítottam a májat, összeforgattam őket, még meglocsoltam pár csepp olívaolajjal, és azon nyomban, pirítóssal tálalva ehető!
Jó étvágyat! 


2013. január 13., vasárnap

Rácsos hústekercs kapormártással


Már gondoltam arra, hogy készítek egy címkét az otthonról hozott recepteknek is, igazán méltó lenne!
A hústekercs, kapormártással is, éppen az Anyukám kedvenc receptkönyvéből való, kisebb módosítással.
Hasonló, zöldséges egybe húst készítettem már itt,  akkor, pulykából, most disznóhúsból, (szerintem, más hússal is elkészíthető) és felhasználtam hozzá, minden maradékot, ami a hűtőbe volt.  Nem tévedés, nincs benne sem fokhagyma sem pirospaprika, viszont van a tetején szép rács!

Hozzávalók:
  • fél kg. sertéscomb
  • 1 zsemle
  • 1 fej hagyma
  • 1 tojás
  • arasznyi póréhagyma
  • 4 gomba 
  • 1 szál sárgarépa
  • egy csokor petrezselyem
  • só, őrölt fehérbors, kakukkfű
  • 20 dkg. szeletelt bacon.
A kapormártáshoz:
  •  1 ek vaj
  • 1 ek. liszt
  • 1,5 dl. víz
  • pár csepp tárkonyecet
  • csipetnyi cukor és só
  • 1 tk. kapor
  • 2 ek. tejföl.
A  zsemlét beáztattam,jól kinyomkodtam, a hagymát felcikkeztem, a húst felkockáztam, majd kétszer ledaráltam. Sóztam, fűszereztem, elkevertem a tojással, és a felaprított zöldségekkel (  póré, sárgarépa, gomba).
A bacon szeletekből, rácsot készítettem, (valamikor volt egy mini szövőszékem, most hasznát vettem a szövés tudásomnak :)) a húst a közepébe ültettem, ráhajtottam a lelógó részeket, és sütőpapírral kibélelt tepsire átfordítottam. Itt vannak a fázisfotók,


200 fokon, 35-40 percig pirosra sütöttem. A mártást, az utolsó pillanatba kell elkészíteni. A felolvasztott vajra rászórtam a lisztet, hagytam, amíg elkezdett pezsegni, felöntöttem a vízzel, ecettel ízesítettem, beleszórtam a kaprot, cukrot, sót, pár percig hagytam forrni, majd levettem a tűzről és elkevertem benne a tejfölt. Krumplipürével ettük.



2013. január 8., kedd

Brownie, dupla csokis, diós



Aki fogyózik, vagy nem szereti a csupa csokis édességeket, lapozzon tovább!
 Rengeteget láttam, olvastam, sőt még egy volt kolléganőm receptjét is őriztem évek óta, (ez alapján sütöttem, és megfejeltem dióval) de most, eljött az ideje, hogy ki is próbáljam, és Flóránál jelentkezzem egy játékra vele.
Az én receptembe ír szódabikarbónát, Flóra viszont, kifejezetten felhívta a figyelmet arra, hogy az eredetiben meg nincs, sem szódabikarbóna, sem sütőpor, utána olvastam.  Amerikából származik, és valóban nincs, ugyanis ennek kifelejtése a csokoládétortából szülte meg a Brownit! Vendégeken letesztelve, működik :)
 

A tésztához:
  • 2 dl víz 
  • 25 dkg. vaj
  •  4 ek. kakaópor
  •  25 dkg. liszt 
  • 20 dkg. cukor 
  • 1 vaníliás cukor
  •  2 tojás 
  • 1 dl. joghurt
A mázhoz:
  • 6 ek. natúr joghurt 
  • 12 dkg. porcukor 
  • 12 dkg. vaj
  •  4 ek. kakaó 
  •  4 ek. rum.
Tetejére:
  • egy nagy marék pörkölt dió, gorombára vágva.

A tésztával kezdjük. A vizet, a kakaót és a vajat, egy lábosba téve, kevergetve felforraltam, a gázról lehúztam. A lisztet, a cukorral összekevertem,  a meleg keverékhez öntöttem, majd miután egyneművé vált, tettem hozzá a tojásokat és a joghurtot. A masszát, kikent, lisztezett(ami nem igaz, mert szilikonos lapot használok :)) tepsibe simítottam, a dióval megszórtam, előmelegített sütőben, 180 fokon 20-25 perc alatt megsütöttem.
Tűpróba kötelező! 

 A máz hozzávalóit is felmelegítettem, éppen csak annyira, hogy a vaj elolvadjon benne, hozzáadtam a rumot, majd a még forró sütit megszurkáltam több helyen, és leöntöttem a  szósszal.  Dermedés után szeletelhető.
A recept attól a  Melcsitől van, akinek már egy fantasztikus receptjét kipróbáltam és  közzétettem itt, a sütiért is  nagy köszönet jár!




2013. január 4., péntek

Csülökleves gersilvel


Megint előkaptam a főzős újságaimat, itt találtam rá erre a fantasztikus levesre. Jó tartalmas, és tetszett a gersli- zöldség párosítása.

Hozzávalók:
  • 1 db. füstölt csülök
  • 1 hagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 4 sárgarépa
  • 2 petrezselyem
  • 1 zeller
  • fél kelkáposzta
  • egy maréknyi gersli (árpakása, árpagyöngy ki-hogy ismeri)
  • só, bors, babérlevél.
A csülköt, sóval, egész borssal,  babérlevéllel, hagymával, fokhagymával,  a kuktába, feltettem főni. Ezt a módszert nem csak azért alkalmazom, mert meggyorsítom a főzést, hanem, mert a már megfőtt húst mindig kicsontozom, és eltávolítom a kövérséget. Miután ez megtörtént, a feldarabolt húst visszatettem a főző lébe, hozzáadtam az előzőleg megmosott, felkockázott, sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellert. Amikor újból felforrt, hozzáadtam az ugyan csak kockákra vágott kelkáposztát, és a gerslit. Lefedve, lassú tűzön, készre főztem. Ha szükséges, még utána sózható.  

2013. január 1., kedd

B.Ú.É.K!

forrás
Mindenkinek aki olvas,vagy csak ide tévedt, kívánok, egy nagyon boldog, békés, új évet!!!