2011. december 31., szombat

B.Ú.É.K+ malacka !!!!


Boldog Új Évet kívánok minden kedves olvasómnak, mindenkinek azt kívánom amit magamnak; 
erőt, egészséget, boldogságot, szeretetet, szerencsét!
Sok mindennel készültem Szilveszterre, amiket idő hiányában nem volt már lehetőségem megosztani Veletek, egy valamit azért megosztok, fázisfotókkal, egy kis malackát, remélem szerencsét hoz :-)
Köszönet, Flórának  a remek recept ötletért!


illesszük össze az "alkatrészeket", orrot, szemeket, fogvájóval szúrjunk neki, becsomagolva, a szilveszteri buliba elajándékozhatjuk!

B.Ú.É.K !

2011. december 28., szerda

Füstölt pisztrángos krém


Ez a krém, a csúcsok-csúcsa! Ha valaki nem babonás, mint én! elkészítheti Szilveszterre,  mert nagyon finom. Nálunk, Karácsonykor volt terítéken. Mivel híve vagyok a helyi termékeknek, most bemutatom, én mivel helyettesítettem, aki nem tud erre szert tenni, felhasználhat hozzá bármilyen más tejszínes krémsajtot, pl. Philadelphiát, de amivel én készítettem ettől sokkal finomabb!

Hozzávalók:
  • 2 db. füstölt pisztráng (nagyobb élelmiszerüzletekben megtalálható)
  • 50 gr. tejszínes krémsajt
  • 1 ek. tormakrém
  • 2 ek. citromlé
  • őrölt cayenne bors
  • 2 ek. olívaolaj.
Akkor kezdeném a "sajtkrémmel"! Nálunk, kereskedelemben kapható, egy olyan sűrű, magas  zsírtartalmú natúr joghurt, ami juh és bivalytejből készül, 3 dl.

  
Ezt, egy papírtörlővel kibélelt szűrőbe öntöttem, és hagytam pár óra alatt kicsöpögni belőle a savót, kb.1-2 óra. Ez után, egy finom krémes, sajtkrémet nyertem. A pisztrángokat, gondosan átvizsgáltam, mert bár a gerincén kívül nem sok szálkája van, azért ajánlatos átnézni.  Összekevertem a többi hozzávalóval, jól behűtve, citrommal meglocsolva ettük.

Baconba tekert szűzérmék, tormamártással


Ünnepek alatt készült, hogy ne csak a káposzta legyen terítéken! Különleges, alkalmi, igazán finom fogás. Az adag személyektől és bélszín mérettől függ, nekünk bőven elég volt ez a mennyiség.

Hozzávalók:
  • 1 db.  bélszín
  • szeletelt bacon
  • só, bors.
Mártáshoz:
  • 2 dl. tejföl
  • 1 ek. ecetes torma
  • só, bors.
Köretnek:
  • 1 kg. krumpli
  • fél csokor petrezselyem
  • 1 narancs
  • 1 ek. áfonyalekvár.
Megfőztem a krumplit héjában, gömböket vájtam ki belőle, még forrón, megforgattam az aprított petrezselyemzöldbe. A narancsot felszeleteltem, közepét kanállal kivájtam, az üreget megtöltöttem az áfonyalekvárral. Ez el is maradhat.
A bélszínt, kb. 5 cm.-es darabokra szeleteltem, sóztam, borsóztam, és minden érmét, körbetekertem  bacon-nal, és átszúrtam egy fogvájóval. Pár csepp olajjal megkent grill tepsibe, pirosra sütöttem mindkét oldalát. A visszamaradt szaftban, elkevertem a tejfölt, sóztam, borsóztam, hozzáadtam a tormát, melegen tálaltam a hús mellé.


2011. december 24., szombat

2011. december 23., péntek

Mandulás pisztráng

A halat, Szenteste vacsorára szoktuk enni,( ezt a szokást Magyarországon vettük fel), Karácsony első napján húsleves és az elmarathatatlan töltött káposzta,( ez Erdélyi tradíciónk!)  na meg a sütik a menü ! Még ezt a két receptet felrakom gyorsan, mert még van bőven tennivalóm!

Hozzávalók:
  • 1 pisztráng / fő
  • 2-3 ek. olívaolaj
  • 10 dkg. szeletelt mandula
  • 10 dkg. vaj
  • 1 szál rozmaring.
Fontos, hogy a pisztrángot, az utolsó percben sózzuk csak, más halakkal ellentétben, így nem esik szét a húsa.  Megmosom a halat, szárazra törölöm, kívül-belül megsózom, a hasüregébe teszek a rozmaringból.
A mandulát a vajon szép barnára pirítom. A halat, nagyobb serpenyőben , egy kevés felhevített olívaolajban, mérsékelt tűzön, mindkét oldalát ropogósra sütöm. Tálaláskor gazdagon meglocsolom a vajas mandulával.
Többnyire majonézes krumpli salátával, és citrommal  tálalom. 

Libaleves maceszgombóccal


Hozzávalók:
  • 1 kg. húsos liba aprólék (szárny, nyak, hát)
  • 4 sárgarépa
  • 3 petrezselyem
  • egy kis fej zeller
  • fokhagyma, hagyma
  • só, egész bors.
Maceszgombóchoz:
  • 12 dkg. pászka
  • 5 dkg. libazsír
  • 2 tojás
  • 1 marék aprított petrezselyem
  • fél mk. reszelt gyömbér
  • só, bors.
A megtisztított liba aprólékot, feltettem főni 3 liter vízbe, lassú tűzön főztem kb. 2 órát. Ez után kerültek bele a megpucolt zöldségek, só, bors, hagyma, fokhagyma. Tovább főztem, lassú tűzön, amíg minden megpuhult.
A maceszhez; a pászka felét hidegvízbe áztattam, a másik részét pedig megtörtem apróra. A tojások sárgáját elkevertem a meglangyosított zsírral, ízesítettem, sóval, borssal, gyömbérrel. Hozzátettem a jól kinyomkodott pászkát, a darált pászkát és a petrezselymet. A tojásfehérjéből kemény habot vertem, ezzel lazítottam. Fél órára a hűtőbe tettem, majd nedves kézzel mandarin nagyságú golyókat formáztam belőle. Forrásban lévő, sós vízben, 8-10 perc alatt megfőttek. Ezzel tálalom a forró húsleves.

    Mézes krémes


    Nálunk, ünnepekkor, mindig megtalálható volt ez a süti is. Persze, akkor még csak sima grízes-lekváros krémmel, és szerintem, több mézzel készültek, mert már napokkal előtte megsütötte Édesanyám a lapokat, amik akkor még kemények voltak.  Egy szakácskönyvembe találtam ezt a változatot, így  évek óta így sütöm, finom, és jól tárolható, és a lapokat sem kell hetekkel előtte megsütni.

    Hozzávalók:
    • 45 dkg. liszt
    • 15 dkg. cukor
    • 5 dkg. margarin
    • 1 tojás
    • 1 mk. szódabikarbóna
    • 4 ek.méz
    • 5 ek. tej
    Töltelék:
    • 15 dkg. vaj
    • 15 dkg. porcukor
    • 3 ek. rum
    • 2 ek. kakaó
    • 1 vaníliás cukor
    • 5 dl. tej
    • 4 ek. búzadara
    • 5 ek. savanykás lekvár
    Tetejére:
    • 15 dkg. étcsokoládé
    A tojást a margarinnal meg a tejjel simára kevertem. Hozzáadtam a mézet, majd apránként beledolgoztam a lisztet, a szódabikarbónával, és a cukorral. A masszát háromba osztottam, és egyenként kinyújtottam kb. 20x30 cm. -es téglalappá. A tepsi hátoldalát megvajaztam, beszórtam liszttel, és a tészta lapokat egymás után megsütöttem, 180 fokon, 5-10 percig, zsemleszínűre. A krémhez, a tejben megfőztem a darát, majd hagytam kihűlni.
    A cukrot a vajjal habosra kevertem, a már hideg krémmel összekevertem. Kettéosztottam, az egyikbe öntöttem a rumot és a kakaót, a másikba a vaníliás cukrot. Az első tésztalapot tálcára fektettem, vékonyan megkentem lekvárral, majd elsimítottam rajta, a világos krémet. Ráhelyeztem a másik lapot, ezt is megkentem lekvárral, erre került a sötét krém. Legvégül a harmadik lappal beborítottam. Gőz fölött felolvasztottam a csokit és a süteményre kentem, de csak a felére, a másik felét  porcukorral szórtam meg. Legalább egy napig kell pihentetni a hűtőbe, hogy a tészta kellően megpuhuljon.

    2011. december 22., csütörtök

    Sós stangli


    Ez a sós sem  hiányozhatott soha semmilyen  ünnepről nálunk, így ezt is megsütöttem. Egy dolgot nem szerettem soha, a köménymagot a tetején. Amúgy szeretem, csak ebben a formában nem, ezért külön hálás köszönettel tartozom Barbinak , nála láttam egyszer, hogy  egyszerűen őrölt köménnyel szórta meg  a sós süti tetejét.  Hogy ez nem jutott soha eszembe!

    Hozzávalók:
    • 50 dkg. liszt
    • 12 dkg. vaj
    • 13 dkg. zsír
    • 1 tojás
    • 2 ek. ecet
    • 3 ek. víz
    • 2 marék reszelt sajt
    • 1 ek. só.
    A hozzávalókat összegyúrtam és hagytam pihenni egy éjszakát. Másnap kinyújtottam, derelyevágóval csíkokra vágtam , egy felvert tojással lekentem, őrölt köménnyel megszórtam, kikent tepsibe sorakoztattam. Előmelegített sütőben, 200 fokon kb. 25-30 percig pirosra sütöttem. 




    2011. december 21., szerda

    Non plus ultra


    Már készülnek a sütemények, remélem lesz időm feltenni még időben őket. Rég elfeledett sütemény, amit Éva juttatott eszembe! Anyósom készített mindig nekünk, mivel már sajnos, nem teheti meg, így kénytelen vagyok magam elkészíteni, az ő receptje alapján. Első próbálkozásom, de mindjárt dupla adaggal kezdhettem volna, annyira finom.  A hab a tetején nem lett éppen tökéletes, de a fantasztikus íze elvonja róla a figyelmet.

    Hozzávalók:
    • 28 dkg. liszt
    • 25 dkg. vaj
    • 1 vaníliás cukor
    • 3 tojássárgája
    • 2-3 ek. tej
    A tetejére:
    • 3 tojásfehérje
    • 20 dkg. porcukor
    Tölteléknek:
    A tésztához valókat alaposan összegyúrtam, majd fóliába csomagolva a hűtőbe pihentettem fél órát.
    Lisztezett deszkán kinyújtottam 3-4 mm. vastagra, kis korongokat szúrtam ki belőle. Kikent tepsire sorakoztattam. A tojásfehérjét  habbá vertem, miközben hozzáadtam a porcukrot.  Minden korong  tetejére kanalaztam a habból, előmelegített sütőben, 180 fokon aranyszínűre sütöttem. Amikor kihűltek, kettőt baracklekvárral összeragasztottam. 

    2011. december 19., hétfő

    After Eight likőr

      
    Karácsonyig még elkészül, Szilveszterig meg főleg! Csoki és menta, ki ne szeretné ezt a párosítást? A nyári kirándulásaink alkalmával, szinte mindig szedtem mentát. A nagy részét megszárítottam teának, de egy kis üvegbe kísérleteztem és nyakon öntöttem szesszel (itt üzletekben még beszerezhető a tiszta szesz), amit aztán 2 hétig napon érleltem, majd leszűrtem, és a spájzba várt a sorára mostanáig.  Helyettesíthető pár csepp menta aromával.

    Hozzávalók:
    • 1 tábla étcsoki
    • 2 dl. tejszín
    • 4 ek. cukor
    • 2 dl. mentás szesz + 1 dl. felfőzött lehűtött víz keveréke
    • ennek hiányában, 3 dl. vodka és pár csepp menta aroma.
    A tejszínbe feloldottam a cukrot és a lereszelt csokit, hozzáöntöttem a mentás keveréket. Alaposan összekevertem, üvegbe töltöttem, hűtőbe pihen ünnepekig, naponta felrázom majd. 
    Aki nem bírja kivárni, másnap már fogyasztható.

    menta a szeszben

    2011. december 18., vasárnap

    Ananászos csirke


    Pár évvel ezelőtt kaptam a Nővéremtől Karácsonyra, egy nagy keménykötésű, gyönyörű képekkel ellátott "Adventtől, szilveszterig" című szakácskönyvet , ünnepi ételekkel, italokkal, desszertekkel, egyszerűen imádom! Sokszor előveszem és csodálom, de napokkal ezelőtt  kezdtem ebből főzni is.
    Most, az ananászos csirke került sorra, ínyenceknek ajánlóm!

    Hozzávalók:
    • 50 dkg. csirkemellfilé
    • 1 doboz ananász (40 dkg.)
    • 4 ek. olaj
    • só, 2 kk.curry és cukor
    • 3 gerezd fokhagyma
    • 1 citrom
    • 1 pritaminpaprika
    • 1 ek. buzakeményítő
    • 1 dl. száraz fehérbor.
    A csirkehúst vékonyan felcsíkoztam, megsóztam. A forró olajon fehéredésig sütöttem, majd hozzáadtam a fűszereket, apróra vágott paprikát, egy kevés ananász lével puhára pároltam. Amikor a hús megpuhult, beletettem az ananászkockákat, megszórtam a búzakeményítővel, felöntöttem a borral, jól átforraltam, majd a citrom reszelt héjával és ízlés szerint a levével ízesítettem. Köretként, párolt rizs került mellé.  

    2011. december 16., péntek

    Szilvalekváros derelye

    Mi mindenre jó a nagytakarítás? A spájzba, leltem rá erre a csodaszerszámra, le is fújtam róla a port és beüzemeltem! Nagyon praktikus, mert több fokozat is van rajta, a tészta nyújtásához. Próbálok így ünnepek előtt kevésbé nehezet főzni, ez a derelye, pont kapóra jött.  Készült sajtos változat is, a férjem kedvére, meglepődtem milyen finom ez a változat is.

    Hozzávalók:
    • 50 dkg.liszt
    • 2 tojás
    • 3 ek. margarin vagy vaj vagy olaj
    • kis üveg szilvalekvár
    • 10 dkg. zsemlemorzsa
    • porcukor
    • fahéj.
    A  lisztből és a tojásokból rugalmas tésztát gyúrtam, majd a géppel kinyújtottam. Akinek nincs gépe, az késfok vastagságúra nyújtsa, lisztezett deszkán..  


    A lekvár ha túl híg, keverjünk bele 1-2 kanál zsemlemorzsát. A kinyújtott tésztából, kockákat vágtam, kis halmot raktam a közepére a lekvárból..


    széleit vízbe mártott ecsettel lekentem, (így nem nyílik szét és folyik ki a töltelék) összezártam, széleit villával lenyomkodtam

    sajtos változat!
    A vajat  megolvasztottam, világosra pirítottam benne a zsemlemorzsát. Vizet tettem főni, amikor felforrt, megsóztam, beleraktam a derelyéket. Lassan, gyöngyözve hagytam főni, amíg feljöttek a víz tetejére, ez után még hagytam egy pár percet, szűrő kanállal kiemeltem, megforgattam a prézlibe. Melegen, fahéjas porcukorral tálaltam, a sajtosat sós tejföllel! 

    2011. december 14., szerda

    Mézes habtorta


    Fincsi torta, amit  az ünnepekre elkészíthettek, nem értem miért mézes  a neve, mert mézet ugyan nem tartalmaz, csak mézeskalács-fűszerkeveréket, és sok tejszínt, amitől légiesen könnyű és fantasztikusan finom! 

    Piskótához:
    •  4 tojás
    • 17,5 dkg. cukor
    • 1 cs. vaníliás cukor
    • 10 dkg. liszt
    • 7,5 dkg. étkezési keményítő
    • 3 csapott tk.sütőpor
    • 1 csapott tk. kakaópor
    • 1 tk. mézeskalácsfűszer.
    Vanília krémhez:
    • 1 dl. tej
    • 5 dkg. cukor
    • 1 vaníliarúd
    • 5 levél zselatin
    • 4 dl. tejszín.
    Csokoládékrémhez:
    • 1 dl. tej
    • 5 dkg. cukor
    • 5 dkg. csokoládé
    • 1 tk. kakaópor
    • 5 levél zselatin
    • 4 dl. tejszín.
    Tetejére:
    • 2 dl. tejszín
    • 1 cs. habfixáló.
    A tojások sárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral egy tálban habosra kevertem. Az átszitált lisztet a keményítővel, sütőporral, kakaóval és a mézeskalácsfűszerrel elvegyítettem, és a keményre felvert tojáshabhoz kevertem.  A tésztát, egy 26 cm.-es kapcsos tortaformába öntöttem, 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütöttem. A piskótát rácsra borítva hagytam hűlni, majd keresztben egyszer félbevágtam. A vaníliakrémhez, a zselatinlapokat leöntöttem hidegvízzel, hagytam állni, a tejet a vaníliarúd belsejével és a cukorral felmelegítettem, majd hozzákevertem a kinyomkodott zselatint. Langyosra hűtöttem, a kemény habbá vert tejszínt hozzákevertem. A krémet a tortalapra kentem, majd ráhelyeztem a másik lapot. 
    Csokikrémhez, ugyan úgy, hidegvízben áztattam a zselatinlapokat, felmelegítettem a tejet, felolvasztottam benne a csokit, kakaóval, cukorral, a kinyomkodott zselatint feloldottam benne, a keményre vert habot lazán beleforgattam. A tortalapra kentem, hűtőbe kissé hagytam megdermedni, csak ez után kentem rá és az oldalára a tejszínhabot. A tetejére csokoládét csorgattam. 

    2011. december 13., kedd

    Lucskos káposzta



    Van olyan aki nem hallót róla?  Tradicionális Erdélyi étel, amit előszeretettel fogyasztunk télen, de nem csak. Már biztos sokan ismerik, netalán, sokan el is készítették. Ha nem, itt az ideje, hogy azok is nekilássanak  akik még eddig nem tették, biztos bekerül a kedvencek közé, legalábbis remélem!

    Hozzávalók:
    •   1 kg. káposzta
    •   40 dkg. sertésoldalas (lehet füstölt), szegy, de van aki disznólábból készíti!
    •  2 ek. olaj
    • 1  hagyma
    •   4 dkg. liszt
    •   1 dl tejföl
    •  csombor, kapor, só.
    A húst puhára főzzük. A káposztát kockára vágjuk, felöntjük a kicsontozott főtt hússal, annak levével , csomborral, kaporral, apróra vágott hagymával, sóval ízesítjük , puhára főzzük. Világos rántást készítünk, ráöntjük a káposztás húsra, besűrítjük.  Tejföllel, tálaljuk.

    2011. december 11., vasárnap

    Mézeskalács


    Még a hét elején megsütöttem, de csak most lettek kidíszítve. A receptet már ITT leírtam, és mivel jól bevált évek óta, hű maradok hozzá, szinte kizárt, hogy bárki is elrontsa! 
    Nagy vágyam volt, egy Mézi figura, akkor még  Shrek sehol sem volt, egy  külföldi újságban csodáltam a kis mézes figurát, sóvárogva néztem és soha sehol nem találtam. Valamikor nyáron, az ócskán rátaláltam, így most sokat sütöttem belőle :) 
    Persze készültek más figurák is; 

    Szalvéta gyűrű
    dísz a konyhába
    nasi a reggeli kávéhoz, (ötlet-sablonnal innen)

    Mézi :)
    Jó sütögetést!

    2011. december 8., csütörtök

    Raffaello mogyorókrémmel mandulával


    Igazából, raffa-ferrer, mert megtalálható benne mindkettőből valami.
    Anno, amikor Ádám kicsi volt, onnantól kezdve, hogy már kezdte érdekelni a körülötte zajló világ, már  rendszeresen jártunk a közelünkbe lévő Duna parti játszótérre. Itt,  egy idő után egy jó kis társaság alakult ki, úgy a kicsik mint a szülők között.  Később, rendszeresen eljártunk csapatóstól felfedezni a környező játszótereket, állatkertet, babazsúrokat rendeztünk, stb. amik emlékezetessé tették a Gyes időszakát.  Mi, anyukák megoszthattunk egymással bármit, örömünket, bánatunkat, gyerekek fejlődésével kapcsolatos dolgokat, bennünk motoszkáló kételyeket. A kis játszótársakból később néhányukkal egy osztályba is jártak, harmadik osztályig, amíg hazaköltöztünk.  Egy babazsúr alkalmával találkoztam ezzel a finomsággal, amit  azóta őrizgetek és készítem el ahányszor csak eszembe jut. Köszönöm a receptet Ági, látod, nem vagy elfelejtve!

    Hozzávalók:
    • 3 dl. tej
    • 6 ek.cukor
    • 3 ek. liszt
    • 1 vaníliás cukor
    • 10 dkg. margarin
    • 2-3 ek. mogyorókrém
    • 20 dkg. kókuszreszelék
    • kb. 10 dkg. egész mandula .
    A tej felét felforraltam, a másik felébe elkevertem a lisztet és a forró tejhez adtam, besűrítettem, csak ekkor adtam hozzá a cukrot. A tűzről levéve, hozzáadtam a kókusz háromnegyedét és a margarint. Lefedve, hagytam kihűlni. 
    A kihűlt masszából, vizes kézzel dió nagyságú darabkákat tépkedtem, közepébe mokkáskanálnyi mogyorókrémet és egy szem mandulát rejtettem, majd golyót formáztam belőle, és a maradék kókuszba megforgattam. Hűtőbe, jól lezárva tárolható.


    2011. december 7., szerda

    Sárgarépa főzelék grillkolbásszal


    Nálunk, csak murok főzeléknek hívják, de szándékosan írtam sárgarépát, hogy mindenki értse! Ha ezt főzöm, majdnem mindig sült kolbásszal és főtt krumplival, vagy krumplipürével esszük, nem tudom miért, de így szoktuk meg. A sárgarépa fajtája sem mindegy mert, szerintem ehhez, kifejezetten a gömbölyű végű karotta  a finom!

    Hozzávalók:
    • 1 kg. sárgarépa (murok :) 
    • 2 cikk fokhagyma
    • só, bors
    • kevés olaj
    • krumpli.
    A megpucolt répákat, nagy lyukú reszelőn lereszeltem. A fokhagymát apróra vágtam, kevés olajat hevítettem, ezen megdinszteltem , erre került a sárgarépa. Együtt még dinszteltem pár percig, sóztam, borsóztam, majd fél dl. vizet öntöttem alá, lefedve, puhára főztem. 
    A kolbászokat hurkapálcára húztam, grillezve, minden oldalát pirosra sütöttem. A krumplikat, most héjában, sós vízben megfőztem, négybe vágtam, megsóztam, pici olívaolajban átmelegítettem, ezzel a sült kolbásszal és  a főzelékkel tálaltam.

    2011. december 3., szombat

    Tárkonyos ragu-leves


    A napokban, hozott a férjem egy fél borjút, így az utóbbi időben, terveim szerint, több ételem is ezzel készül majd, hiszen ezért vettük! Most egy nagy kedvencünket főztem a fartőből, ezt a finom levest. 

    Hozzávalók:
    • 30dkg. borjú vagy marhafartő
    • fél kg. vegyesen; sárgarépa, petrezselyem, zeller
    • 10 dkg. gomba
    • 1 nagy hagyma
    • 1 dl. tejszín
    • 1 dl. tejföl
    • 3 ek. olaj
    • 1 ek. vágott tárkony
    • 1/2 citrom reszelt héja és leve
    • só, bors.
    Üvegesre pároltam a hagymát és a hús minden oldalát körülsütöttem. Amikor megfehéredett, felöntöttem bő 2 liter vízzel, és majdnem puhára főztem. Csak majdnem, mert ennél a fázisnál adom hozzá a felkockázott zöldségeket. Ha minden megpuhult, kivettem a húst, kockákra vágtam, így tettem vissza a levesbe. Hozzáadtam a megpucolt, felszeletelt gombát. A tejszínt- tejföllel simára keverte, citromhéjával, levével, tárkonnyal  ízesítettem, és jól kiforraltam. Forrón tálaltam, aki szereti, még citrommal utólag ízesíthető.  


    2011. december 2., péntek

    Vitakaramell


    Hogy ne csak egészségtelen dolog kerüljön a Mikulás csomagba, készítettem házi, finomságot. Nem a hagyományos karamellára kell gondolni. Számunkra teljesen ismerős volt az íze, ugyanis Ádámnak kiskorába, karobporból készítettem  "kakaót", így  ismertem. 
    Aki nem ismeri, annak ajánlom, kóstolja meg, ugyanis nem tartalmaz koffeint, hasonló az íze-színe a kakaóéhoz, de mivel nem az, sajátos aromája van, nem utolsó sorban egészséges is. A karob nem más, mint a szentjánoskenyérfa, termése. Részleteket itt olvashattok róla. Bioboltba rátaláltam, így most azt is megtudtam, hogy mi az itteni neve "roscove".

    Hozzávalók:
    • 2 dl. méz
    • 2 dl. mogyoróvaj
    • 2 dl. szentjánoskenyérpor
    • 2 dl. szezámmag
    • 2 dl. napraforgómag
    • 1 dl. felaprított aszalt szilva
    • 1 dl. kókuszreszelék
    • 2 ek. olaj
    A mézet felmelegítettem a mogyoróvajjal, apránként hozzáadtam a többi hozzávalót. Szögletes, magas falú tálcát kibéleltem fóliával, erre simítottam a masszát. Hűtőbe pihentettem. Másnap (ma) elővettem, ujjnyi csíkokra vágtam, egyenként celofánba csomagoltam. Színes papírból tölcsért formáztam, hozzáillő kreppapírral kibéleltem,  a karamellával megtöltöttem! 

    2011. december 1., csütörtök

    S.O.S !!!


    Minden kedves látogatóm segítségét kérném! Teszem ezt azért nyilvánosan, mert minden erőfeszítésem hiába való,  a Blogger-nél is hiába próbálok tanácsot kérni, nincs kitől!
    A blogom kezdetén, a jobboldal sávban helyeztem el, a "Tagok" - rendszeres olvasóim  listáját. Mivel tizen egy néhánynál nem írt ki többet, holott már jócskán voltak követőim, leköltöztettem a lapom aljára a listát. Itt gyülekeztek szép számmal a követőim, amit ezúton is megköszönnék mindenkinek!
    A problémám a következő, nem látható a blogon, a rendszeres olvasóim teljes listája, úgy számszerileg, mint fizikálisan, tovább lapozási lehetőség sincs!
    Az irányítópult is egészen más számozást jelenit meg, viszont ha rámegyek ott sorakoznak mind. Kérlek, ha tudtok, segítsetek mi tévő legyek, hogyan jeleníthetem meg minden hűséges követőmet ? :((
     Előre is köszönöm a segítséget, remélem együtt találunk megoldást a problémámra!