2011. június 3., péntek

Eszterházy torta


Akkor nyilvánosan is, kívánok nagyon jó egészséget és sok-sok boldogságot!
A bonbon mellett ezt a tortát is sütöttem. Nem részletezném, de a  rossz kezdet után, másnap újra nekiláttam, és újra megsütöttem. Nagyon finomra sikerült! A díszítésbe annyira belemerültem, hogy elfelejtettem fényképezni, bocsi!

Tészta:
  • 7 tojás fehérje
  • 16 dkg. cukor
  • 12 dkg. lisztet
  • 5 dkg. darált dió.
Krém:
  • 2 csomag vaníliás pudingpor
  • 6 evőkanál cukor
  • 8 dl. tej
  • 10 dkg. darált dió
  • pár csepp rum vagy aroma
  • 2 dl. felvert tejszín.
Máz a tetejére:
  • 10 dkg. fehér csoki
  • 10 dkg. ét csoki.

A tésztához, a tojásfehérjéből, kemény habot vertem, apránként hozzáadva a cukrot. A lisztet összekevertem a dióval, óvatosan összeforgattam a habbal, kikent tortaformába, 160 fokon, 25-30 percig sütöttem. Tűpróbával ellenőrizzük! 
 A krémhez, a pudingot a tejben sűrűre főztem, a végén hozzáadtam a  cukrot, rumot, hagytam teljesen kihűlni. Amikor kihűlt, hozzáadtam a darált diót, és a felvert tejszínt. A tortából, 3 lapot vágtam, elosztottam rajta a krémet, oldalát is bekentem, erre még szórtam darált diót. 
 Gőz fölött, felolvasztottam a darabokra tördelt fehér csokit, egyenletesen elsimítottam a tortán. Amikor már megdermedt, felolvasztottam az ét csokit is. Egy zacskóba kanalaztam, levágtam picit a csücskéből, csíkokat húztam a torta közepéig, majd egy fogvájó segítségével, vízszintes szálakat húztam a csíkból kiindulva. Amikor elkészültem a felével, a másik oldalán is folytattam a csíkozást, és mintázást. Nem lett éppen tökéletes, de első próbálkozásom volt. Az ünnepeltnek nagyon tetszett és ízlett is!


1 megjegyzés: