2011. május 18., szerda

Csirkepaprikás tejfölösen, grillezett puliszkával


Nálunk sűrűn van pörköltek, szaftos húsok mellé puliszka. Nagyon szeretjük minden formában, így meg főleg, kicsit utólag megpirítva! Paprikás csirkét, viszont rég nem ettünk, így ma ez lett az ebéd. Mi paprikát, paradicsomot nem szoktunk belefőzni, de sok hagymát annál inkább, ettől lesz jó szaftja, ezt én így tanultam!

Hozzávalók:
  • 1 csirke
  • pici olaj
  • 4 fej hagyma
  • 4 cikk fokhagyma
  • 1 evőkanál liszt
  • 2 dl. tejföl
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • só, bors, pirospaprika.
Puliszkához:
  • 5 pohár víz
  • 1 kávéskanál só
  • 2 pohár kukoricadara.
Először a puliszkát készítettem el. A vizet a sóval feltettem főni. Amikor már főtt, folytonos keverés mellett vékony sugárban beleszórtam a kukoricadarát. Lassú tűzön, lefedve hagytam főni, közben sűrűn megkevergettem. Amikor elkészült, vizes deszkára kiborítottam, és elegyengettem téglalapformára, tetejét szépen elsimítva, hagytam kihűlni.
   A csirkét feldaraboltam (a hát részét félretettem levesbe). A hagymát apróra vágtam, picit megsóztam és olajban üvegesre pároltam. Rádobtam a csirke darabokat, együtt pirítottam, amíg minden oldala kifehéredett. Rászórtam a pirospaprikát, őrölt borsót, sóztam és felöntöttem annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Lassú tűzőn puhára főztem, ez alatt a leve is felére csökken. Amikor már megpuhult, a tejfölt elkevertem a kanál liszttel, beleöntöttem, és hagytam, amíg újból felfőtt, ekkor hozzáadtam a zúzott fokhagymát és lehúztam a tűzről.
A kihűlt puliszkából, egyforma hasábokat vágtam, egy grill tepsiben fél evőkanálnyi vajat hevítettem, ebben pirítottam meg a hasábok minden oldalát. Petrezselyemzölddel megszórva, friss salátával tálaltam.


4 megjegyzés:

  1. A puliszkát így még nem ettem.Szintén gyerekkori élmény, hogy főzve, melegen ettük, de hideg tejjel leöntve és cukorral.Aztán ettem úgy, hogy főzve,majd zsíros kanállal kiszaggatva és juhtúróval, tejföllel rétegezve, szalonna pörccel...Erdélyországban úgy tudom sok mindenhez eszik, pörköltökhez, szaftos ételekhez.Jó lehet.

    VálaszTörlés
  2. Bori, örülök Neked, és köszi az előző bejegyzésemhez is a hozzászólásodat, az sajnos valahogy eltűnt a rendszerből:(
    Igen, jól tudod,szinte semmit sem hagytál ki,hogyan fogyasztjuk!Mi is ettük gyerekkorunkba tejjel is, Nagyszüleim szilvalekvárral is ették, na az nem lett azóta sem a kedvenc.

    VálaszTörlés
  3. Hű de jó! Nagyon szeretem a puliszkát és a grillezést is. Kipróbálom!

    VálaszTörlés
  4. Ildi, ha szereted, akkor feltétlenül próbáld ki, mert nagyon fincsi! kívül ropogós, a belseje pedig puha marad.

    VálaszTörlés